Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Inšpekcia zastavila ťažbu dreva v tatranských dolinách

Na snímke je ťažba kalamitného dreva v Tichej doline.
Na snímke je ťažba kalamitného dreva v Tichej doline.

VYSOKÉ TATRY - Štátne lesy Tatranského národného parku (TANAP-u) dnes museli dočasne zastaviť kontroverznú ťažbu dreva v chránených územiach Tichej a Kôprovej doliny.

Rozhodla o tom Štátna inšpekcia životného prostredia (SIŽP), povedal ČTK hovorca lesov Marián Šturcel. Proti ťažbe protestovali od minulého týždňa aj ochranárski aktivisti, ktorí lesníkom vyčítali, že ničia vzácnu tatranskú prírodu.

"Dočasne sme zastavili spracovávanie dreva," povedal Šturcel. Ešte jeden až dva dni však podľa neho budú z dolín autá vyvážať drevo pripravené na odvoz, ale ďalšie kmene už robotníci nebudú píliť. Či sa v budúcnosti práce obnovia, bude závisieť od definitívneho rozhodnutia inšpekcie, dodal Šturcel.

Inšpekcia podľa predstaviteľov lesov svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že musí najskôr preskúmať podnety ochranárov, ktorí sa ťažbe snažili zabrániť.

S rozhodnutím inšpekcie nesúhlasil minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa, v ktorého kompetencii je aj lesné hospodárstvo. "Považujem to za obštrukciu a naťahovanie času," vyhlásil. Inšpekcia totiž podľa neho rozhodla o zastavení ťažby bez toho, aby posúdila stanoviská všetkých odborníkov. Hoci si zástupcovia inšpekcie vyžiadali posudok od Štátnej ochrany prírody, ktorá zastrešuje správy chránených oblastí, nepočkala naň, dodal Jureňa.

Štátne lesy TANAP-u ťažili v najprísnejšie chránených územiach Tatier kalamitné drevo po veternej smršti z roku 2004. Tvrdili, že tak chcú zabrániť rozmnožovaniu nebezpečného hmyzu - lykožrúta. Proti boli ochranári z mimovládnych organizácií. Argumentovali, že príroda sa dokáže s lykožrútom vysporiadať sama.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu