Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Kauza s "falošným" podpisom graduje: Hrnčiar vracia úder, na Matoviča s Remišovou vytiahol tromf!

Podľa Hrnčiara sa ani Matovič s Remišovou nevedia podpísať rovnako. Zobraziť galériu (3)
Podľa Hrnčiara sa ani Matovič s Remišovou nevedia podpísať rovnako. (Zdroj: TASR, FB/Andrej Hrnčiar)

BRATISLAVA - Podpis predsedu parlamentu Andreja Danka na dokumente, ktorým mal poveriť podpredsedu Andreja Hrnčiara zo strany Sieť viesť štvrtkovú schôdzu, je zrejme falzifikát. To si myslia opozičné strany OĽaNO-NOVA a SaS, ktorým to povedali viacerí grafológovia. Vyzvali preto Danka, aby jasne povedal, či je podpis skutočne jeho a originál dokumentu nechal podrobiť grafologickému rozboru. Olej do ohňa vo vzniknutej kauze prilial v piatok Hrnčiar, ktorý si na sociálnej sieti zobral na paškál poslancov Obyčajných ľudí Igora Matoviča a Veroniku Remišovú. Použil na nich ich vlastné zbrane.

Kauza kontroverzného podpisu vrcholí: Opozícia ukázala nové dôkazy, Hrnčiarov nečakaný ťah

"Vyzývam predsedu parlamentu Danka, aby jasne povedal, či vlastnou rukou podpísal dokument, ktorý ukázal podpredseda Hrnčiar a na základe ktorého viedol schôdzu," povedala na piatkovej tlačovej konferencii pred parlamentom poslankyňa Veronika Remišová. "Máme predbežné posudky viacerých grafológov, že toto poverenie je naozaj falzifikát," vyhlásila.

Kauza s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Podľa jej straníckeho kolegu Jozefa Viskupiča je dôvodné podozrenie, že došlo k falšovaniu podpisu. "Pán Danko je podozrivý z toho, že zanedbal svoju povinnosť, a argument, že pán Hrnčiar môže viesť schôdzu, bol vyrobený dodatočne," poznamenal Viskupič.

Podľa Jany Cigánikovej (SaS) nesedí na dokumente ani poradové číslo. Opozícia sa pýta, prečo ešte tento dokument nie je zverejnený na webe. "Nie je v poriadku, ak sa v kancelárii predsedu parlamentu falšujú dokumenty. Znásilňujú sa tu pravidlá a ohýba sa zákon v prospech skupiny vyvolených," vyhlásila Cigániková.

Andrej Hrnčiar síce nezvolal tlačovku, aby tieto argumenty vyvrátil, ale na sociálnej sieti prišiel s protiúderom. "Stále viac otváram oči, ako sa z mimoriadne závažného porušenia rokovacieho poriadku, ktorý otáča naruby všetky demokratické pravidlá, snaží opozícia upriamiť hru na akési "rôzne" podpisy predsedu parlamentu. Takže - áno, myslím si, že pokiaľ dokonale natrénovaný a nemenný podpis nie je súčasťou toho najvypuklejšieho ega, bežný človek sa jednoducho nepodpisuje vždy rovnako. Snáď mi dá za pravdu aj Igor Matovič a Veronika Remišová. Alebo ich nebodaj občas na parlamentnú prezenčku podpíše niekto iný?" napísal Hrnčiar a zverejnil fotografie s rozdielnymi podpismi uvedených poslancov na prezenčných listinách.

Odovzva na seba nenechala dlho čakať a na Facebooku zareagovala na Hrnčiarov príspevok Veronika Remišová. "Pán Hrnčiar práve vytiahol na svojej FB stránke staré prezenčky. Správa sa ako malý chlapec. Niečo v parlamente pobabre a potom sa snaží odvádzať pozornosť. Prezenčná listina, do ktorej sa človek podpisuje postojačky utekajúc na svoje miesto, nie je porovnateľná s poverením, ktorým sa podpredsedovi parlamentu zverujú kľúčové právomoci štátu (možnosť podpisovať zákony, ústavu, vyhlasovať voľby alebo ľudové hlasovanie). Je smutné, že namiesto toho, aby pán Danko jedným slovom ukončil spor o falošný podpis a riešil dôležité problémy tejto krajiny, tak si listuje aj s podpredsedom v starých prezenčkách, prípadne sa zaoberá dvojbodkami, horalkami, alebo hračkarskymi bankovkami," uviedla Remišová.

Andrej Danko vo štvrtok odmietol špekulácie o tom, že by podpis na poverení pre Hrnčiara nebol jeho. Zároveň vyhlásil, že podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS) nemôže mať jeho sms o tom, že môže viesť schôdzu a že jediný poverený bol Hrnčiar. V parlamente vo štvrtok pri schôdzi o odvolaní premiéra vznikol chaos po tom, čo Nicholsonová začala viesť rokovanie. Otvorila schôdzu spôsobom, ktorý koalícia považuje za hrubé porušenie rokovacieho poriadku. Schôdzu následne ukončil Hrnčiar, ktorý mal byť neprítomným Dankom ako jediný poverený viesť schôdzu.

Viac o téme: PodpisAndrej DankoAndrej Hrnčiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu