Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

S migračnou krízou majú dočinenia aj naši policajti: Pomáhali už v Taliansku aj Grécku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskí policajti pomáhali v súvislosti s migračnou krízou už v piatich štátoch. Konkrétne išlo o Maďarsko, Macedónsko, Taliansko, Slovinsko a Grécko, konkrétne ostrovy Lesbos a Chios. Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, reagovať na žiadosti partnerských krajín o podporu je polícia pripravená aj do budúcna.

Už teraz sa policajti pripravujú ďalšie vyslania do zahraničia, konkrétne opäť do Macedónska a na jeseň do Grécka a Talianska.

"Každý policajt, ktorý sa zúčastňuje takýchto vyslaní musí najprv prejsť prísnym výberovým konaním s cieľom zaradiť sa do databázy zahraničnej jednotky," uviedla Baloghová. Výberové konanie je v kompetencii Úradu hraničnej a cudzineckej polície a pozostáva z písomnej aj ústnej skúšky z anglického jazyka, ktorý je základným komunikačným nástrojom v každej krajine vyslania. "Po úspešnom zvládnutí skúšok nasleduje adekvátne školenie a príprava policajtov podľa miesta vyslania a konkrétnych požiadaviek hosťujúcej krajiny," priblížila Baloghová. 

Aktuálne pomáha kontingent 25-tich slovenských policajtov v Macedónsku. Macedónska republika totiž požiadala Slovensko o pomoc na základe bilaterálnej dohody uzatvorenej medzi oboma krajinami. "Úlohou našich policajtov je vykonávať hraničný dozor formou peších, motorizovaných i pozorovacích hliadok, ako aj podpora kontrol vo vnútrozemí. Slovenskí policajti vykonávajú službu vo vlastných rovnošatách s vlastnou výzbrojou, vybavením a na našich služobných vozidlách," vysvetlila Baloghová.

Počas výkonu služby policajti postupujú podľa tamojších zákonov a len za prítomnosti príslušníka macedónskej polície. "Sú to policajti zaradení na hraničnej a cudzineckej polícii, ale aj na obvodných oddeleniach, či v službách železničnej polície z rôznych krajov Slovenska, takže všetci sú skúsení z výkonu služby a šíria tak dobré meno našej krajine. Tento tím sa vráti z vyslania 24. júla. Partnerské krajiny zabezpečujú v rámci spolupráce aj doprovod policajtov na ceste do krajiny vyslania," uviedla Baloghová 

Naopak bez zbrane a bez uniformy pomáhali slovenskí policajti v Taliansku na základe požiadavky agentúry Frontex. Ich úlohou bola registrácia a odoberanie odtlačkov migrantom. Prvých desať policajtov odišlo do Talianska ešte v polovici apríla na jeden mesiac.

"Nakoľko však talianski kolegovia potrebovali pomoc ďalších expertov, začiatkom mája odišlo ďalších 15 slovenských policajtov na Lampedusu, na Sicílii sa rozdelili do Pozzalla a Trapani a na juhu Talianska do Taranta. Spoločný pracovný tím bol zložený z policajtov Prezídia Policajného zboru, Úradu hraničnej a cudzineckej polície, Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach, Akadémie Policajného zboru a Stredných odborných škôl Policajného zboru v Pezinku a Košiciach, ako aj z príslušníkov obvodných oddelení z jednotlivých krajov Slovenska," dodala Baloghová. 

Viac o téme: UtečenciMigrantiPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu