Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vláda nemá peniaze na pomoc nemocniciam

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič
Minister zdravotníctva Ivan Valentovič

BRATISLAVA - Na zlepšenie situácie v slovenských nemocniciach, ktoré čelia miliardovým dlhom a protestu časti zdravotníkov, nemá vláda Roberta Fica peniaze.

Na to, aby štát počas celého roka mohol platiť do zdravotného poistenia vyššie odvody, chýbajú zdroje, potvrdil dnes skoršie stanovisko ministerstva financií jeho štátny tajomník František Palko. Zdravotníctvo by vyššími odvodmi mohlo do konca roka získať viac ako štyri miliardy Sk.

"Ministerstvo financií nedisponuje žiadnymi dodatočnými prostriedkami, pokiaľ ide o riešenie problematiky navyšovania sadzby zo štyroch na päť percent," povedal dnes novinárom Palko. Od mája teda štát platí do zdravotného poistenia za dôchodcov, či deti a ďalších svojich poistencov len štyri a nie päť percent z priemernej mzdy.

Premiér Fico pritom vlani sľúbil, že ak minister zdravotníctva Ivan Valentovič navrhne kroky, ktorými by vo svojom rezorte mohol ušetriť peniaze, mohli by vyššie odvody platiť počas celého roka. Koncom marca však tento zámer odmietol.

Správu, v ktorej Valentovič navrhol niektoré opatrenia smerujúce k šetreniu, dnes kabinet neprerokoval. Fico totiž podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Silvii Balázsikovej Valentoviča požiadal, "aby pripravil návrhy uznesení." Čo by mali priniesť slovenskému zdravotníctvu by podľa Balázsikovej malo byť známe až po skončení rokovaní medzi premiérom a ministrom zdravotníctva. Tie by mali pokračovať až do štvrtka.

Slovenské nemocnice čelia aktuálne dlhom vo výške viac než sedem miliárd korún. Platí to napriek tomu, že v zdravotníctve tento rok pribudlo podľa skorších Valentovičových vyjadrení asi 7,6 miliardy korún a podľa iných odhadov dokonca približne deväť miliárd Sk.

Napriek tomu vyhlásilo Lekárske odborové združenie (LOZ), ktoré vlani organizovalo štrajk za vyššie mzdy, od mája štrajkovú pohotovosť. "Naďalej platí a pridávajú sa ďalší zdravotníci," povedal člen LOZ Kamil Kvalténi. Koľkých nemocníc sa štrajková pohotovosť dotkla, nevedel povedať.

Odborári začali protestovať okrem iného preto, že sa im zatiaľ nepodarilo presadiť, aby mzdy zdravotníkov v nemocniciach vzrástli o 30 percent. Ministerstvo zdravotníctva dlhodobo pripúšťalo maximálne desaťpercentný rast platov, minulý týždeň ponúkli svojim zamestnancom fakultné nemocnice, ktoré zamestnávajú necelú polovicu zdravotníkov, ešte desať percent navyše. "Sme pohoršení postupom odborárov," reagovala na protestnú akciu zdravotníkov Balázsiková.

Slovenské zdravotníctvo by tento rok malo hospodáriť spolu asi s 90 miliardami korún. Nárast zdrojov by sa mal prejaviť vo väčšej miere až v druhej polovici roka, keď zdravotné poisťovne rozdelia zdravotníkom peniaze na základe nových zmlúv. Okrem lekárov a sestier v nemocniciach však žiadali viac peňazí aj zdravotníci v ambulanciách.

Fico vmanévroval Valentoviča do slepej uličky

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič do dnešného dňa neurobil v rezorte nič, lebo ho predseda vlády Robert Fico ideologickými zadaniami vmanévroval do slepej uličky. Vyhlásil dnes to predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda pri príležitosti uplynutia lehoty, v ktorej mal minister zdravotníctva predložiť opatrenia na finančné ozdravenie rezortu.

Do konca apríla štát vyplácal za svojich poistencov zdravotným poisťovniam na odvodoch o percento viac, aby krátkodobo zvýšil zdroje zdravotného systému. Valentovičov návrh na predĺženie tejto lehoty však predseda vlády odmietol a o riešeniach situácie sa s ním rozhodol osobne rokovať. "Pripomína mi to roky 94-98, keď sa takto ohlupovali občania. Je evidentné, že Valentovič s tým nič nevie a nedokáže urobiť," reagoval Dzurinda, podľa ktorého Fico len odvádza pozornosť od problému.

Podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová dodala, že ďalšie komplikácie prinesie zdravotníctvu novela Zákonníka práce. Obmedzenie nadčasov podľa nej spôsobí dodatočné výdavky vo výške 150 miliónov korún a navyše citeľne zníži čisté príjmy lekárov.

SDKÚ-DS podľa Dzurindu predloží v najbližších mesiacoch vlastnú koncepciu riešenia problémov zdravotníctva. Na rozdiel od premiéra, ktorý podporuje myšlienku jedinej zdravotnej poisťovne, SDKÚ-DS chce posilňovať konkurenciu medzi poisťovňami.

Odvolanie Ivana Valentoviča z funkcie však SDKÚ-DS presadzovať nebude. "Inštitút odvolávania sme sa rozhodli využívať len vtedy, keď podľa nás príde k etickému zlyhaniu," uzavrel Dzurinda s dodatkom, že tento postoj bude presadzovať aj na opozičnej rade.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu