Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Trnka: Kriminalita medzi policajtmi je realitou

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka.
Generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

BRATISLAVA - Generálneho prokurátora Dobroslava Trnku neprekvapilo odhalenie gangu súčasných a bývalých policajtov, ktorí páchali závažné trestné činy.

Prokuratúra mala indície, že ich páchajú vojaci alebo policajti, pretože boli spáchané s vysokou profesionalitou, povedal v diskusnej relácii televízie JOJ Politika.sk. Na kriminalite policajtov sa podľa Trnku podieľa ich nízke finančné ohodnotenie a zlý personálny výber. "Výber ľudí, ktorí budú pracovať v polícii, musí byť naozaj výber, nemôže to byť nábor," vyhlásil. Podľa Trnku je realitou nápis na transparente z minuloročného štrajku policajtov, ktorý hlásal: Ak nezaplatí policajta štát, urobí to mafia. "Nie tak, že zaplatí nás mafia, ale my si tú mafiu spravíme sami," skonštatoval.

Odškodnenie klientov nebankových subjektov, ku ktorému sa zaviazala vláda, by bolo podľa Trnku v rozpore s ústavou. "Súčasná legislatíva neumožňuje odškodniť týchto, kvázi, poškodených", uviedol s tým, že podľa povahy zmlúv ide väčšinou o tichých spoločníkov nebankoviek. Keďže väčšina z úspešných vkladateľov svoje príjmy nezdanila, štát by mohol uvažovať o ich dodatočnom zdanení a tieto peniaze použiť na odškodnenie. Takéto riešenie by podľa Trnku bolo právne priechodné, osobne s ním však nesúhlasí.

Novela Zákonníka práce (ZP) môže znížiť zamestnanosť v zaostalých regiónoch. Zvýšia sa náklady na prácu u malých a stredných podnikateľov, upozornila poslankyňa SDKÚ-DS Iveta Radičová. Upravená definícia závislej práce podľa nej nevyrieši problémy s nelegálnou prácou, čo potvrdzuje prax v krajinách Európskej únie.

Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová trvala na tom, že vláda v novele ZP v ničom neustúpila zo svojich pôvodných predstáv. Tomanová je presvedčená, že nový ZP ovplyvní ekonomiku pozitívne. Od eliminovania nútených živností si sľubuje vyššie príjmy do štátneho rozpočtu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu