Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európa v pozore, šéfovať bude rasistická krajina: Ficove najnovšie výroky vyvolali vlnu nevôle

Robert Fico a šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker Zobraziť galériu (3)
Robert Fico a šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko sa ujme predsedníctva v Európskej únii už o niekoľko dní. A práve z tohto dôvodu majú najvyšší predstavitelia EÚ obavy a Brusel bolí hlava. Za všetko môže nevyberaná rétorika a tvrdý postoj k islamským utečencom od predsedu vlády Roberta Fica. Svetové médiá píšu, že kontinent v napätí očakáva ako to Slovensko zvládne.

Fico a moslimovia

V najvyšších kruhoch bruselských úradníkov prevládajú minimálne zmiešané pocity. Čelní predstavitelia EÚ, ale aj eurosocialisti sa pozastavjú nad tým ako náš premiér hovorí o moslimoch. Vybrali sme niekoľko najtvrdších vyjadrení:

„Monitorujeme každého jedného moslima na území Slovenska. Sú to zväčša ľudia, ktorí sú tu legálne.“

„Pravda je taká, že s výnimkou nórskeho prípadu, keď Breivik vystrieľal obrovské množstvo ľudí, prakticky vždy ide o predstaviteľov moslimov, pokiaľ ide o teroristické útoky.“

"Akonáhle pustíte migrantov s odlišnými hodnotami do krajiny, hrozia takéto incidenty (sexuálne útoky v Kolíne - pozn. red.) a to my nechceme."

"Povedal som, že nechcem, aby na Slovensku vznikla ucelená moslimská komunita a hovorím to znova. Ja nechcem, aby tu bolo niekoľko desiatok tisícov moslimov, ktorí si postupne začnú presadzovať svoje veci."

A práve z tohto dôvodu svetové médiá prinášajú informácie, že predsedníctva sa ujme krajina, na ktorej čele stojí premiér s netolerantnými výrokmi na adresu moslimskej menšiny a ktorý navyše žaluje Komisiu v prípade utečeneckých kvót.

Robert Fico a Jean-Claude
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Telegraph: Brusel bolí hlava

Britské noviny The Telegraph napísali, že v Bruseli panuje "bolenie hlavy". "Slovensko je tvrdým oponentom utečeneckých kvót nariadených Európskou komisiou a podniklo kroky k tomu, aby tomu zabránilo. A práve preto spôsobuje veľké bolenie hlavy pre Brusel."

Netolerantný tón prichádza

Európsky mediálny riaditeľ ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch Andrew Stroehlein zdieľal Ficov výrok na Twitteri s poznámkou "netolerantný tón prichádzajúceho predsedníctva Rady EÚ".

Euractiv: Obavy narastajú

Slovenského premiéra kritizovali aj európski socialisti. "Toto je úplný opak Európy, aký chceme vybudovať. Strana socialistov prísne odsudzuje výroky Roberta Fica a vyjadruje obavu jeho politickej orientácie v čase, keď sa Slovensko pripravuje na predsedníctvo EÚ," povedal portálu euractiv.com Jean-Christophe Cambadélis, viceprezident Strany európskych socialistov.

Politico: Nikto nie je nadšený

Portálu Politico zlú mienku o názoroch Fica na moslimov prezradil predstaviteľ Európskej strany ľudovcov. Podľa jeho reakcie v Bruseli nikto nie je nadšený o predsedníctve Slovenska. "Sme uprostred obrovskej reformy migrácie a takmer končíme. Ako nás môže viesť krajina, ktorá torpéduje akýkoľvek migračný plán?", spýtal sa nemenovaný predstaviteľ ľudovcov. Do predsedníctva zostáva ešte niečo troch týždňov, no už teraz je Slovensko pod drobnohľadom celej Európy.

Viac o téme: MoslimoviaRobert FicoPredsedníctvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu