Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lajčáka griloval uznávaný novinár: VIDEO, ako obhajoval Fica a jeho kontroverzné výroky

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: FB / DW - Conflict Zone)

BRATISLAVA - Šéf slovenskej diplomacie sa musel poriadne obracať! Miroslava Lajčáka vyspovedal novinár Tim Sebastian a jeho otázky boli poriadne pálivé. Týkali sa predovšetkým kontroverzných výrokov Roberta Fica o moslimoch.

Angličan začal citovaním jedného z nich. "Nikdy nepovolím ani jedného moslimského imigranta pod systémom kvót," na čo Lajčák reaguje, že nikto nikdy nebol odmietnutý na základe viery. „Choďte a opýtajte sa jeho," odpovedá zas na otázku, ako to Robert Fico vlastne myslel. Na výroky sa vraj treba pozerať z iného kontextu.

Skúsený novinár sa následne opýtal, že v akom kontexte vyznejú výroky lepšie. "Ľudia sa cítili pod tlakom európskych inštitúcií, ktoré ich tlačili do vecí, ktoré boli pre nich nové," vysvetľoval Lajčák. Zároveň tvrdí, že Slováci na to nie sú zvyknutí. Podľa jeho slov je prijímanie nových kultúr pre nás nová skúsenosť a musí to byť ľuďom vysvetlené.

Sebastian ale Lajčákovi opäť pripomenul Ficove výroky o tom, ako islam nemá u nás miesto a ako nedovolí moslimom vytvoriť ucelenú komunitu. Opýtal sa, že čo je diskriminácia ak nie toto. "Pozrite sa, choďte sa opýtať môjho premiéra na kontext, ja len hovorím fakty. Hrdo tvrdím, že na Slovensku sa nikdy neudiala diskriminácia na základe viery alebo iných dôvodov," razantne reagoval minister zahraničia.

DW - Conflict Zone - Timeline | Facebook

Celú reláciu, ktorá trvá viac ako 25 minút, si môžete pozrieť tu:

Viac o téme: Robert FicoMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu