Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Z príbehu detského utečenca v Turecku je do plaču: Toto podstupuje miesto chodenia do školy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

GAZIANTEP - Väčšina utečeneckých detí zo Sýrie v Turecku pracuje, namiesto aby chodila do školy. Podľa Detského fondu OSN (UNICEF) viac ako polovicu z 2,7 milióna sýrskych utečencov v Turecku tvoria deti a len asi 325.000 z nich chodí do školy. Ako uviedla agentúra AP, zhruba pol milióna detí školského veku nemá k vzdelaniu prístup.

Ľudia pobúrení, televízia vyrobila škandál s utečencami: Nahnali ich ako otrokov, kvôli reportáži

Neexistuje žiadny oficiálny údaj o tom, koľko sýrskych detí v Turecku pracuje, ale podľa organizácií na ochranu ľudských práv tí, ktorí nechodia do školy, sa stali súčasťou šedej ekonomiky a pracujú doslova za almužnu v mnohých odvetviach, vrátane poľnohospodárstva a textilu.

Agentúra AP detskú prácu priblížila na osude jedenásťročného Ahmada abú Bakira zo sýrskeho Halabu. Je jedným z detských robotníkov, ktorí v horúčave a dusne tvrdo pracujú v odevnej a obuvníckej dielni v Gaziantepe, juhotureckom meste na hranici so Sýriou. Mali by byť v škole, ale namiesto toho vyrábajú nohavice a obuv pre ostatné deti.

Ahmad pracuje 12 hodín denne, šesť dní v týždni, za zhruba 300 eur. Robí rutinnú prácu, pri ktorej nezostáva ani chvíle času na to, aby sa hral so svojimi rovesníkmi. Chlapec vstáva o siedmej ráno, ide rovno do práce a nezastaví sa až do západu slnka, okrem krátkej prestávky na obed.

"(Po práci) idem domov na večeru, porozprávam sa s rodinou a potom idem spať," hovorí chlapec. Jeho otec Jahjá abú Bakir, ktorý pracuje s ním, by si želal, aby jeho syn chodil do školy.

"Nemáme ale inú možnosť," vysvetľuje. Potrebujú dva príjmy, aby mohli zaplatiť nájom bytu, ktorý zdieľajú s cudzími ľuďmi, a ešte k tomu posielať peniaze zvyšku rodiny, ktorý zostal v Sýrii.

Medzinárodná organizácia práce označila 12. jún za Svetový deň boja proti detskej práci. Turecko je signatárom medzinárodného dohovoru o minimálnom veku, ktorý stanovuje, že najnižší zákonný vek pre prácu je 15 rokov.

Viac o téme: DetiUtečenciTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu