Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Akcia školy pobúrila verejnosť: Deti sa vraj mali obliecť za iné pohlavie, riaditeľka sa bráni

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po tom, čo web Hlavné správy zverejnil rozhorčenie rodiča, banskobystrického poslanca a podnikateľa so zbraňami, Jaroslava Kuracinu, zniesla sa na hlavu riaditeľky základnej školy vlna kritiky. Podľa jeho vyjadrení chceli od žiakov, aby sa prezliekali za iné pohlavie. Do kauzy sa následne vložila aj Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko, ktorá prišla s teóriou, že sa tak malo diať v rámci akcie „Mesiac LGBTI pod Urpínom". Primátor Ján Nosko ako aj vedenie školy sa proti týmto tvrdeniam a článkom ostro ohradili.

Perly ducha Kotlebovej novej sexi asistentky: Praje smrť, mala by však pridať v "lovenčine"!

Základná škola Slobodného slovenského vysielača v Banskej Bystrici plánovala v dňoch 30. mája až 3. júna uskutočniť každoročný Tematický týždeň. "Tak som sa dozvedel, že budúci týždeň budú mať v škole, kde chodia moje deti, prezliekací týždeň. Že prvý deň by mali byť v retro štýle, druhý v profesijnom. To by bolo v poriadku. Až na to, že vo štvrtok majú prísť prezlečené za iné pohlavie! Za mojich čias nebola pre chlapca hroznejšia potupa, než ho donútiť ísť na verejnosť v dievčenských šatách! Syn má z toho traumu! Bol som na škole za riaditeľkou. Našťastie bez pripomienok akceptovala môj názor, že deti nemusia prísť prezlečené za iné pohlavie. Otázka je, ako to vyzerá na iných školách Slovenska," uviedol podľa TASR na sociálnej sieti poslanec mestského zastupiteľstva Jaroslav Kuracina. Nezostalo však len pri tom.

Jaroslav Kuracina.
Zobraziť galériu (6)
Jaroslav Kuracina.  (Zdroj: TASR)

Portál Hlavné správy publikoval článok s titulkom: „Vymývanie hláv slovenským deťom. V rámci prezliekacieho týždňa sa žiaci majú prezliekať za iné pohlavie.“, v ktorom dal priestor práve Kuracinovmu rozčarovaniu. „Chlapi, nedovoľte aby vám traumatizovali synov. Nedovoľte, aby vašim synom podsúvali, že chodiť ako buzerant je normálne!!!“ citovali známeho výrobcu zbraní Hlavné správy. Podľa Denníka N si však redaktor webu, ktorý sa označuje za alternatívne spravodajstvo, informácie neoveroval a rovno sa vyjadril, že slovenské deti sú navádzané na to, aby sa z nich stali transvestiti.

Akcia školy pobúrila verejnosť:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: hlavnespravy.sk, naseslovensko.net)

"Iniciatíva školy sa nedá nazvať inak ako vymývanie mozgov detí a indoktrinovanie ich zhubnou gender ideológiou, podľa ktorej si človek môže zmeniť pohlavie podľa toho, ako sa cíti, bez ohľadu na jeho fyzické pohlavie. Táto ideológia je veľmi nebezpečná pre zdravý sexuálny vývoj mladých ľudí,“ domnievajú sa Hlavné správy, ktoré sú zaradené do zoznamu stránok so sporným konšpiračným obsahom. Olej do ohňa potom pridala Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotlebu, ktorému Kuracina pred poslednými župnými voľbami vyjadril podporu.

„Mimovládky, platené zo zahraničia, sa opäť snažia rozvrátiť morálku našej spoločnosti a tradičné kresťanské hodnoty. Najnovšie prostredníctvom akcie „Mesiac LGBTI pod Urpínom“, ktorá sa zameriava na propagáciu rôznych sexuálnych úchyliek,“ píše sa na webe Kotlebovej strany. Tá sa však do prípadu vložila nielen teoreticky, ale aj prakticky, keď za riaditeľkou základnej školy vyslala trojčlennú skupinu na čele s poslancom Národnej rady Jánom Morom a pridal sa k nej aj samotný Kuracina.

Kotlebovci pridali k článku aj foto dvoch bozkávajúcich sa homosexuálov.
Zobraziť galériu (6)
Kotlebovci pridali k článku aj foto dvoch bozkávajúcich sa homosexuálov.  (Zdroj: hlavnespravy.sk, naseslovensko.net)

Riaditeľka školy Zuzana Sedláčeková, ktorej po prevalení sa "kauzy" začali chodiť nahnevané e-maily a vulgárne odkazy, tvrdí, že ide o absolútnu dezinformáciu. „Vôbec nie je pravda, čo sa popísalo. Prezliekanie do šiat iného pohlavia nebolo oficiálnou témou žiadneho z dní tematického týždňa, ani sme to deťom neprikázali. Deti sa pýtali neformálne, či sa môžu prezliecť aj za dievčatá alebo chlapcov, to je všetko. Celé je to nedorozumenie,“ povedala pre Denník N a právne zakročila cez advokátsku kanceláriu už aj proti webu Hlavné správy, ktorý jej výpoveď doplnil až neskôr.

"Cítime sa hlboko dotknutí a znepokojení tým, ako uvedený rodič, jeho priatelia a iní sympatizanti hania meno našej školy, napádajú učiteľov, vedenie školy a najmä našu riaditeľku.(...) V žiadnom prípade nesúhlasíme, aby  extrémistické skupiny v Banskej Bystrici zasahovali nielen do činnosti kultúrnych organizácií, ale už aj školstva. Nedovoľme, aby poslanci mestského zastupiteľstva zneužívali svoje postavenie a neohlásene vstupovali na pôdu verejnoprávnej inštitúcie pod zámienkou vykonania „spravodlivosti“. P. Kuracina nepravdivým ohováraním ničí našu výchovnú prácu, znevažuje nás v očiach verejnosti a čo nám  najviac prekáža očierňuje nás v očiach našich detí," ohradili sa aj zamestnanci na webovej stránke školy.

Zriaďovateľom školy je mesto Banská Bystrica, a preto sa primátor Ján Nosko na základe informácií od poslanca Kuracinu už v piatok okamžite spojil s riaditeľkou školy a poveril vedúceho Školského úradu o dôkladné prešetrenie celej záležitosti.

"Som toho názoru, že také citlivé témy by nemali byť predmetom verejnej konfrontácie bez toho, aby bol urobený relevantný záver za účasti všetkých strán. Vyjadrenia, ktoré poškodzujú dobré meno jednej z najlepších základných škôl a mesta, považujem za neobjektívne. Záležitosť prešetríme aj za účasti rodičov a budeme informovať o záveroch," dodal Nosko s tým, že postup poslancov, ktorí vykonali na škole kontrolu bez toho, aby mesto kontaktovali, nepovažuje za štandardný.

Na internete najnovšie kolujú fotografie z FB profilu podnikateľa Kuracinu. Na jednej z nich dovolí svojmu dieťaťu držať v rukách zbraň.
Zobraziť galériu (6)
Na internete najnovšie kolujú fotografie z FB profilu podnikateľa Kuracinu. Na jednej z nich dovolí svojmu dieťaťu držať v rukách zbraň.  (Zdroj: FB/Slobodný vysierač)

Podľa vedenia školy sú informácie, ktoré sa šíria na internete ohľadne akcie Tematický týždeň nepravdivé a dištancuje sa od nich.

Viac o téme: ŠkolaJaroslav KuracinaPrezliekací týždeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu