Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Hovorkyňa vlády Glendová: Pokračuje vo vojne s novinármi

Hovorkyňa vlády Silvia Glendová.
Hovorkyňa vlády Silvia Glendová.

BRATISLAVA - Vláda pokračuje v kritike médií. Jej hovorkyňa Silvia Glendová včera spochybnila profesionalitu šéfky Slovenského syndikátu novinárov Zuzany Krútkej.

A to kvôli jej reakcii na vyhlásenie kabinetu, podľa ktorého médiá zverejňujú o jeho činnosti veľa „nepravdivých, neobjektívnych a pravdu skresľujúcich údajov“. Vydavatelia novín vychádzajúcich na Slovensku si to nemyslia.

Novinári sú podľa premiéra Roberta Fica často neobjektívni a správajú sa ako politická opozícia. Vláda preto chystá zmenu zákona, ktorá by zaviedla nielen právo na opravu, ale aj odpoveď. Podľa hovorkyne vlády Silvie Glendovej je v tom diametrálny rozdiel. „To by pani Zuzana Krútka ako predsedníčka Slovenského syndikátu novinárov mala vedieť,“ napísala vo svojom stanovisku. Kritiku si Krútka vyslúžila pripomienkou, že noviny musia nepresné informácie uviesť na pravú mieru aj podľa súčasného tlačového zákona.

„Viem, aký je rozdiel medzi právom na opravu a právom na odpoveď. Napokon, som v médiách podstatne dlhšie ako pani Glendová, čo vyplýva aj z vekového rozdielu medzi nami,“ podotkla šéfka syndikátu. S kritikou vlády nesúhlasia ani vydavatelia. Neexistuje žiadna analýza, ktorá by dokázala, že po nástupe novej vlády noviny uverejňovali viac neobjektívnych správ. „Jednou z úloh médií v demokratickej spoločnosti je kontrolovať politickú moc a nezávisle informovať o jej činnosti,“ pripomenulo Združenie vydavateľov periodickej tlače.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu