Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Proti aktivistom Greenpeace v Podbanskom zasiahla polícia

Aktivisti niekoľko hodín blokovali ťažbu dreva v tatranských dolinách. Zobraziť galériu (5)
Aktivisti niekoľko hodín blokovali ťažbu dreva v tatranských dolinách.

PODBANSKÉ - Aktivisti hnutia Greenpeace dnes ráno niekoľko hodín blokovali ťažbu dreva v tatranských dolinách, o ktoré sa sporia ochranári s lesníkmi. Vo výraznom žltom oblečení sa masívnymi reťazami priviazali o plot mostíka, ktorý vedie do Tichej doliny.

Proti aktivistom zasiahla polícia, ktorá 14 ľudí odviedla a vypočula, informovala ČTK krajská policajná hovorkyňa Magdaléna Fečová. Ďalší traja ľudia sa podľa nej na polícii prihlásili dobrovoľne.

"Náš protest je skôr symbolický, chceme podporiť aktivistov združenia VLK a ďalších dobrovoľníkov, ktorí proti postupu štátnych lesov protestujú," povedal na mieste novinárom šéf slovenskej pobočky Greenpeace Juraj Rizman.

Lesníci argumentujú tým, že popadané drevo v Tichej a Kôprovej doline treba vyťažiť pre hrozbu rozšírenia lykožrúta. Ekológovia však tvrdia, že príroda sa v národnom parku s popadaným drevom aj škodcom vysporiada sama.

Aktivisti začali svoj protest v skorých ranných hodinách, polícia proti nim zakročila krátko po desiatej hodine. Medzi zadržanými ochranármi boli podľa Fečovej aj piati Poliaci a piati Česi. Aktivisti sa zákroku bránili pasívne, polícia nemusela použiť donucovacie prostriedky. "Dopúšťali protiprávneho konania tým, že nerešpektovali zákaz vstupu do priestoru, kde prebieha ťažba kalamitného dreva," zdôvodnila policajný zásah Fečová. Policajti aktivistov po vypočutí prepustili, o výške postihov za priestupky rozhodnú úrady neskôr, dodala.

Štátne lesy TANAPu tak predpoludním obnovili spracovanie popadaného dreva po veternej smršti z roku 2004. Aktivisti sa snažia ich prácu blokovať už vyše týždňa, lesníci si chcú škodu, spôsobenú blokovaním vymáhať od účastníkov protestov. "Škodu doteraz odhadujeme na približne 700.000 korún," povedal ČTK hovorca Štátnych lesov TANAPu Marián Šturcel.

K protestom proti postupu lesníkov by sa mali vo štvrtok pripojiť v Česku, kde by sa pred slovenskou ambasádou v Prahe malo uskutočniť protestné zhromaždenie. Ochranári zároveň avizujú na sobotu 28. apríla protest pri vstupe do dolín, na ktorom by chceli vyhlásiť obe doliny za Územie chránené občanmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu