Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vysoké Tatry: Hádku o drevo bude počuť aj v Prahe

S ťažbou dreva v Kôprovej doline nesúhlasia ochranári aj niekoľko zamestnancov TANAP-u. Zobraziť galériu (2)
S ťažbou dreva v Kôprovej doline nesúhlasia ochranári aj niekoľko zamestnancov TANAP-u.

VYSOKÉ TATRY - Pohromy, ktoré zasiahli Vysoké Tatry v rokoch 2002 a 2004, majú nepríjemnú dohru.

Rozruch okolo ťažby kalamitného dreva v Kôprovej a Tichej doline sa stupňuje. Proti sú už aj samotní pracovníci TANAP-u, ktorí žiadajú odvolať šéfa Pavla Majka. Protestovať sa bude dokonca aj v Prahe.

V Tatrách to vrie ako v kotle. Pavol Majko šéfuje Štátnej správe TANAP-u len 40 dní a už sa naňho zamestnanci sťažujú. Žiadajú dokonca jeho odvolanie kvôli jeho údajnej nečinnosti v kauze ťažby. „Súdny človek si urobí názor sám,“ bráni sa riaditeľ. „Veď je to len hŕstka, 7 ľudí z 30-ich. Je to revanšizmus, snažím sa zaviesť tu určitý systém, tak im to prišlo vhod. Využili na to kauzu Kôprová a Tichá dolina. Jedna pani je na materskej, ďalší je na dovolenke v USA. Ani som sa s nimi nestretol. A takíto ľudia ma chcú vyhodiť,“ dodal Majko.

Proti ťažbe v Tichej a Kôprovej doline sa však bude protestovať aj v Prahe. Zhromaždenie by malo byť vo štvrtok od 9. do 10. hodiny pred slovenským veľvyslanectvom. Ako uviedol jeden zo spoluorganizátorov Jaromír Kyzour, očakávajú účasť niekoľkých desiatok ľudí. Medzi nimi by mal byť aj exminister životného prostredia Libor Ambrozek. Za šéfom TANAP-u, ktorý ťažbu povolil, stojí aj ministerstvo pôdohospodárstva.

Odôvodňuje to hrozbou premnoženia lykožrúta, ktorý okrem kalamitného dreva napáda aj zdravé stromy. No vo veci majú jasno aj ochranári. Už niekoľko dní priamo na mieste ťažby protestujú a trvajú na svojom. Argumentujú ochranou živočíchov, najmä orla skalného, ktorý tu hniezdi. Ornitológovia navrhujú obmedziť ťažbu v okruhu 500 metrov od hniezda.

ÚČET OCHRANÁROM: 600-TISÍC!

Štátne lesy TANAP už vyčíslili prvé škody spôsobené blokovaním prác v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách aktivistami. Doterajšie priame škody spracovateľských fi- riem už presahujú 600-tisíc Sk. Potvrdila to L. Burdová zo ŠL TANAP.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu