Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obrovský škandál v bratislavskom Lamači: Vo verejnom rozhlase zahrali gardistickú hymnu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Rež a rúbaj do krve, nebude to po prvé, dokiaľ Slovák na Slovensku pánom nebude. Také slová sa minulý týždeň rinuli z ampliónov rozhlasu bratislavskej mestskej časti Lamač. Z piesne, ktorá mala zaznieť na počesť jubilanta, sa stal veľký škandál, ktorý vyústil do policajného vyšetrovania. Bola to totiž gardistická hymna.

Pieseň rež a rúbaj do krve nie je práve najvhodnejším darčekom pre oslávenca. Aj preto jej púšťanie v miestnom lamačskom rozhlase vyvolalo zdesenie a pobúrenie verejnosti. Navyše, pieseň odznela presne v deň výročia smrti Jozefa Tisa a je známa ako neoficiálna hymna Hlinkovej gardy z éry fašistického Slovenska.

Svedectvo slovenskej firmy: Najväčšia arogancia v zdravotníctve, takto nás okráda štát

Pieseň dvihla tlak verejnej mienke a odsúdil ju aj Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR, ktorý k nej na svojej stránke vydal vyhlásenie: „Štátom financované a podporované inštitúcie a projekty sa v rozpore so svojím poslaním venujú adorácii slovenského fašizmu a jeho predstaviteľov. Vidíme priamu súvislosť medzi dlhodobou obhajobou Slovenského štátu z rokov 1939 až 1945 a prienikom otvorene fašistického politického zoskupenia do lavíc slovenského parlamentu. V mene všetkých príslušníkov židovskej komunity na Slovensku vyjadrujeme svoje znepokojenie a rozhorčenie. Žiadame štátne orgány, aby plnili svoju morálnu aj zákonnú povinnosť pri zabraňovaní verejnej prezentácie symbolov spojených s érou fašizmu.“

Zväz židovských náboženských obcí zároveň upozornil na stupňujúce sa akceptovanie neoľudáckej a neonacistickej ideológie na Slovensku, ako aj na extrémistické prejavy, ktoré sa stávajú prijateľnými.

Prípad vyšetruje kriminálka

Ako Topkám potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru Bratislava Lucia Mihalíková, prípadom sa zaoberá odbor kriminálnej polície KR PZ v Bratislave. „V súčasnosti sa vykonávajú všetky potrebné úkony s cieľom vec náležite objasniť,“ dodala Mihalíková.

Podľa TA3 mala jubilantovi v rozhlase zaznieť pieseň Báječná ženská od Michala Tučného. Poslanec miestneho zastupiteľstva však pracovníčku miestneho úradu, ktorá má na starosti vysielanie, požiadal, aby namiesto nej pustila pieseň, ktorú si jubilant želal pustiť pôvodne. Zamestnankyňa úradu ale nevedela, že práve v ten deň uplynulo 69 rokov od popravy Jozefa Tisa a pieseň má kontroverzné pozadie.

Obrovský škandál v bratislavskom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Jozef TisoRež a rúbaj do krve
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu