Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prvému slovenskému teroristovi, ktorý odpálil bombu, zmiernia trest: Najvyšší súd rozhodol

na Slovensku už nemáme žiadneho slovenského teroristu
na Slovensku už nemáme žiadneho slovenského teroristu (Zdroj: Foto: TASR)

BRATISLAVA - Určite si spomínate na Ladisalava Kuca z Košíc, ktorého orgány činné v trestnom konaní označili za prvého slovenského teroristu. Za odpálenie bomby, ktorú uložil do odpadkového koša, ho košické súdy poslali do väzenie na 25 rokov. Obžalovaný bol z terorizmu a z ďalších trestných činov. Najvyšší súd SR dnes v rámci dovolacieho konania zrušil rozhodnutia košických súdov.

Podľa pôvodných rozhodnutí súdov mal byť Ladislav Kuc ako vôbec prvý Slovák odsúdený za terorizmus, zodpovedný za výbuch bomby pri prevádzke rýchleho občerstvenia v Košiciach. Rozhodnutie NS SR však neznamená, že sa skutkov, ktoré sú mu kladené za vinu, nedopustil. „Skutkový stav bol zistený správne, ale bol nesprávne právne posúdený, ide o trestný čin všeobecného ohrozenia,“ vyjadril sa predseda senátu na margo jedného zo skutkov obžalovaného. Prípad sa tak vracia späť na Okresný súd Košice I.

Najvyšší súd okrem iného poukázal, že obžalovaný umiestnil bombu do kontajnera, ktorý bol v tom čase mimo vchodu do občerstvovacieho zariadenia. "Je otázne, či chcel vážne zastrašiť obyvateľstvo, alebo si kompenzovať pocity neúspešnosti," uviedol okrem iného predseda senátu. Z vykonaného dokazovania okrem iného podľa neho vyplynulo, že prevádzka po výbuchu fungovala normálne ďalej a personálom bol považovaný za výbuch delobuchu alebo petardy. Polícii ho nahlásili až potom, ako na stene objavili tri škrabance a čin bolo potrebné zadokumentovať ako poistnú udalosť.

Teroristov nemáme, zato právna úprava je naprísnejšia v Európskej únii

Podľa NS SR sa nepodarilo preukázať, že obžalovaný chcel svojím konaním zastrašiť obyvateľstvo alebo donútiť vládu k určitému konaniu či opatreniam. Najvyšší súd taktiež poukázal na trestné sadzby slovenského trestného zákona v prípade trestného činu terorizmu. Podľa neho je táto úprava najprísnejšia v rámci Európskej únie. "Teroristov nemáme žiadnych, ale úpravu máme najprísnejšiu," skonštatoval sudca, podľa ktorého bola v tomto prípade bežná kriminalita posúdená ako trestný čin terorizmu.

Ladislav je stále za mrežami

Najvyšší súd rozhodol taktiež o vzatí obžalovaného do väzby. Podľa obžaloby a pôvodného rozsudku spáchal Ladislav bombový útok, ako aj ďalšie činy, vrátane výroby výbušnín či nedovoleného ozbrojovania. K výbuchu podomácky vyrobenej bomby uloženej v odpadkovom koši došlo podvečer 28. decembra 2011 na košickej Ulici protifašistických bojovníkov. Zhodou šťastných okolností nikto neutrpel zranenie, explózia spôsobila len materiálne škody. Podľa pôvodného rozsudku sa Ladislav Kuc činov dopustil "v úmysle vážne zastrašiť obyvateľstvo a donútiť vládu štátu vykonať opatrenia obmedzujúce usmrcovanie zvierat". 
 

Viac o téme: TeroristaKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu