Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V Bratislave sa narodili siamské dvojčatá

BRATISLAVA - V Bratislave sa v utorok narodili siamské dvojčatá. Chlapci Michal a Marek sú zrastení dolnou časťou hrudníka a v oblasti brucha. Informovali o tom lekári Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou na Kramároch. Dvojčatá majú podľa lekárov celkom dobrú šancu na prežitie. Na Slovensku je to štvrtý prípad narodenia siamských dvojčiat od 70. rokov 20.storočia.

"Majú celkom dobre vyvinuté pľúca, majú dobrý krvný obeh. Nevyžadujú si nijakú urgentnú starostlivosť," povedel chirurg Jaroslav Siman, ktorý úspešne oddelil zrastené dvojičky na Slovensku už pred siedmimi rokmi.

Dvojčatá sa narodili s dvoma srdcami a majú dobrú priechodnosť zažívacieho traktu, ale majú len jednu pečeň, dodal Siman. Chirurgom však pri oddelení dvojičiek stačí podľa neho aj jedna pečeň.

Chlapcov v súčasnosti sledujú na jednotke intenzívnej starostlivosti, ako aj iné predčasne narodené deti. Zatiaľ nie je známe, kedy ich budú lekári operovať. Môže to trvať aj niekoľko rokov. "Naše rozhodnutie závisí od toho, ako sa budú vyvíjať a rásť. V tomto prípade si môžeme dovoliť čakať relatívne dlho," dodal Siman. Ako problém však uviedol to, že dvojičky majú malo kože na miestach, kde sú zrastené.

Dvojčatá prišli na svet predčasne v 36. týždni tehotenstva cisárskym rezom. Spolu vážili 5700 gramov. Ich mama je podľa lekárov v poriadku, zatiaľ je v nemocnici. Rodičia pochádzajú z východného Slovenska, podľa lekárov vedeli, že sa im narodia zrastené bábätká.

Na Slovensku sa narodili siamské dvojčatá naposledy v roku 2000. Na svet prišli v rožňavskej nemocnici, zrastené boli v oblasti panvy a spoločné mali niektoré vnútorné orgány; ich oddelenie sa lekárom podarilo.

Podľa štatistických údajov jedny siamské dvojčatá pripadajú na približne 50.000 pôrodov, ale len malé percento z nich prichádza na svet živé. Polovica z nich umiera do niekoľkých hodín po pôrode. Prvé úspešné oddelenie siamských dvojčiat uskutočnili po prvýkrát v roku 1952 v USA.

Exkluzívne fotografie siamských dvojčiat Michala a Mareka nájdete v zajtrajšom Novom Čase!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu