Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Zdravotné sestry pochodovali Žilinou: Upozornili na výpovede takmer 200 kolegýň!

Žilina dnes zažila pochod zdravotných sestier Zobraziť galériu (4)
Žilina dnes zažila pochod zdravotných sestier

ŽILINA – Upozorniť na odchod 181 sestier z Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline bolo jedným z cieľov dnešného pochodu sestier od nemocnice na Mariánske námestie v centre Žiliny. Analýza sestier vo výpovediach o situácii v žilinskej nemocnici od začiatku februára podľa Kaveckej ukázala, že nebudú zabezpečené inštrumentárky, celé ARO nebude funkčné a na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) nebudú pracovať špecializované sestry.

"Pochodom poukazujeme na to, že napriek veľkej snahe s nami nikto nerokoval, nekomunikoval. Tak odchádzame. Žiadna dohoda ani ponuka nie je a jednoducho, sestry si idú oddýchnuť," povedala predsedníčka Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká.

"Jednoducho je nás málo. Chceme, aby do toho systému sestričky prichádzali a aby sa mal kto o pacientov starať. Keď odídeme, jednoducho sa nebude mať kto o ľudí starať a vláda to stále neakceptuje," podotkla jedna z účastníčok pochodu.

FOTO Zdravotné sestry pochodovali
Zobraziť galériu (4)

Hovorkyňa FNsP Žilina Viera Jurčiová dnes informovala, že zdravotná starostlivosť o pacientov je zabezpečená a od 1. februára bude taktiež zabezpečená v plnom rozsahu. "V prípade nutnosti je dohodnutá spolupráca s okolitými nemocnicami v Martine, Čadci, Dolnom Kubíne a v Považskej Bystrici. Žilinská nemocnica k dnešnému dňu eviduje 181 výpovedí sestier, z toho je 24 PN. Výpovede stiahlo 34 sestier a 20 sestier je nových," dodala Jurčiová.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý upravil ich mzdy. Platí od januára 2016, a to aj napriek tomu, že ho prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky.

FOTO Zdravotné sestry pochodovali
Zobraziť galériu (4)

Nepáči sa im výška koeficientov, cez ktoré sa preratúva mzda, či chýbajúce zohľadňovanie praxe. Minister zdravotníctva Viliam Čislák ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

Výpovede podali sestry v desiatich nemocniciach - v Košiciach, Trnave, Poprade, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, Dolnom Kubíne a Trstenej. Rezort poukazuje na to, že výpovede sťahujú nielen sestry zo štátnych, ale aj ostatných zariadení. Príkladom má byť bojnická nemocnica.

FOTO Zdravotné sestry pochodovali
Zobraziť galériu (4)

Viac o téme: SlovenskoŽilina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu