Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľký silvestrovský manuál: Nový rok by sa mal zapiť so správnym drinkom, ako ho vybrať?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Kým Vianoce trávia rodiny väčšinou tradične pospolu, predstavy o silvestrovských oslavách sa u Slovákov výrazne líšia. Pre niekoho je vítanie nového roka spojené s poriadnou jazdou, iní zase nevedia dopustiť na lyžovačku s kamarátmi na chate. Dôležitá otázka ale znie, čo budete piť?

Prinášame vám jednoduchý manuál na dokonalú poslednú noc roka 2015, nech ste fanúšikmi akéhokoľvek alkoholického moku.

PIVO

Ak ste fanúšikom piva, so správnym pitným režimom vám poradí profesionálny sládok Karol France: „Pivo je na silvestrovský večer ideálnou voľbou. Keďže patrí k nízkoalkoholickým nápojom, môžete ho pokojne popíjať v priebehu celej noci a dokonca sa nemusíte báť vyskúšať aj viacero druhov či rôzne špeciály,“ hovorí Karol France a dodáva: „Pivo má navyše pozitívny vplyv na naše trávenie a dokáže tak pomôcť, keď to preženie s dobrotami na slávnostnom stole. zároveň výborne ladí s kapustnicou, ku ktorej špeciálne odporúčam mierne horké resp. horké a chmeľové pivá.“

Šéfkuchár Laci Horňáček a sládok Karol France konzultovali, aké pivá sa hodia k akým jedlám.
Zobraziť galériu (3)
Šéfkuchár Laci Horňáček a sládok Karol France konzultovali, aké pivá sa hodia k akým jedlám.  (Zdroj: topky)

Ak by ste uvítali tento zlatistý mok aj ako aperitív, podľa pivného sládka sú veľmi vhodné hlavne silné, chuťovo výrazné špeciály, napríklad tmavé pivo alebo pivá typu ALE či IPA, ktoré naštartujú tráviaci trakt na prijímanie večere. Tá sa hodí pred prijímaním väčšieho množstva alkoholu. V neposlednom rade netreba zabúdať ani na štíhlu líniu – 100 ml svetlého piva obsahuje približne 34 kcal, čo je menej než rovnaké množstvo vína, nehovoriac o rôznych vaječných likéroch, koňakoch či tvrdom alkohole.

VÍNO

Ak sa však predsa len rozhodnete pre víno, ale nevyznáte sa v širokej ponuke slovenských lahôdok, máme pre vás jednoduché a vhodné riešenie. Pod jednou značkou nájdete jednoduchú možnosť ochutnať odborníkmi vybrané vína z rôznych vinohradníckych oblastí Slovenska a od rôznych slovenských vinárov, a to pod jednou značkou s názvom Slovenské Vinice.

V aktuálnom výbere si konzumenti môžu vychutnať sedem vín z troch vinohradníckych oblastí – z malokarpatskej, juhoslovenskej a stredoslovenskej. „Každé víno sme vyberali spomedzi viacerých vzoriek z danej odrody s dôrazom na kvalitu a odrodový charakter. Cieľom bolo, aby vybrané vína získali od degustačnej komisie lepšie hodnotenie ako hlavné konkurenčné vína v rovnakej cenovej hladine,“ uviedol predseda degustačnej komisie Jean-Daniel Angibaud.

Uznávaný francúzsky odborník Jean-Daniel Angibaud pri degustácii vín zo Slovenských viníc.
Zobraziť galériu (3)
Uznávaný francúzsky odborník Jean-Daniel Angibaud pri degustácii vín zo Slovenských viníc.  (Zdroj: topky)

To sa aj podarilo, cena za Chardonnay a Rizling vlašský z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, za Rulandské biele zo Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti, Veltlínske zelené z Juhoslovenskej vinohradníckej oblasti, Cabernet Sauvignon a Frankovku modrú zaplatíte 4,90 eura, čo je vzhľadom na kvalitu týchto vín veľmi prijateľná cena. Zaručujeme, že z týchto lahôdok vás hlava bolieť nebude.

TVRDÝ ALKOHOL

Jednou z najväčších značiek, ktoré na Slovensku distribuujú tvrdý alkohol, je spoločnosť St. Nicolaus. Okrem Vodky, ktorú vo veľkom obľubujú celkovo Slovania, Fernetu, ktorý si často vyberajú ženy a rôznych ovocných páleniek sa k horskému prostrediu hodí napríklad Demänovka. Treba si však pamätať, že ak si chcete oslavu nového roka pamätať a ak nechcete prvý deň roku 2016 stráviť na toalete, pite s rozumom a striedmo. 

Vyberte si ten správny druh presne pre vašu silvestrovskú  náladu. A nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek variant, nezabudnite na dve základné pravidlá úspechu silvestrovských osláv – pomaly ďalej zájdeš a dobrú zábavu robí dobrá spoločnosť

Viac o téme: PivoVínoSilvesterTvrdý alkohol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu