Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vláda odložila zámer zvýšiť platy učiteľov na 40.000

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Vláda zatiaľ neschválila koncepciu, podľa ktorej by sa mal hrubý priemerný plat učiteľov základných a stredných škôl do roku 2013 zvýšiť na 38.388 korún namiesto súčasných približne 19.000 Sk. Minister školstva Ján Mikolaj totiž dnes požiadal kabinet, aby rokovanie o návrhu prerušil.

"Presadzujeme, aby sme pracovníkov v školstve mohli odmeňovať na základe ich kvalifikácie. Ministerstvo práce má trochu inú metodiku a musíme nájsť nejaký spoločný prienik," zdôvodnil pred novinármi prerušenie rokovania Mikolaj. Sporné body by zástupcovia obidvoch ministerstiev mali podľa neho odstrániť v priebehu jedného alebo dvoch týždňov.

Koncepcia kariérového rastu učiteľov navrhovala, aby sa od roku 2009 učiteľské mzdy zvyšovali každý rok asi o 3000 korún. Z verejného rozpočtu by si nárast platov každoročne vyžiadal päť až šesť miliárd korún navyše. Ministerstvo školstva by pritom tento rok malo hospodáriť s asi 51,4 miliardami korún, pričom pre stredné a základné školy vyčlenilo viac ako 30 miliárd Sk. Ďalšie miliardy do školstva investujú obce, mestá a samosprávne kraje, ktoré prevádzkujú napríklad materské školy či základné umelecké školy.

Ministerstvo školstva očakáva od zvýšenia platov učiteľov, že sa povolanie pedagógov stane atraktívnejším a absolventi pedagogických fakúlt nebudú pred učením uprednostňovať prácu v inej oblasti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu