Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Platy učiteľov by od roku 2009 mali rásť asi o 3000 Sk ročne

BRATISLAVA - Platy učiteľov základných a stredných škôl by od roku 2009 mali rásť asi o 3000 Sk ročne. V roku 2013 by ich hrubá mzda mala dosiahnuť úroveň 38.388 korún namiesto predpokladaného tohtoročného priemeru 20.257 Sk.

Rast platov navrhlo v koncepcii kariérového rastu ministerstvo školstva, v stredu bude o nej rozhodovať vláda. Od roku 2009 si podľa ministerstva školstva zvyšovanie učiteľských miezd vyžiada každoročne päť až šesť miliárd korún navyše.

Učiteľské platy boli dlhodobo pod priemerom v národnom hospodárstve a vyrovnať by sa mu mali podľa koncepcie v budúcom roku. Nízke mzdy nelákajú podľa ministerstva školstva k učiteľskej práci absolventov pedagogických fakúlt a v školách chýbajú napríklad učitelia cudzích jazykov, ale aj prírodovedných predmetov.

Zvyšovanie miezd by podľa návrhu ministerstva nemalo sprevádzať prepúšťanie učiteľov. V pôvodnom návrhu s tým rezort školstva počítal, pretože každoročne sa pre nepriaznivý demografický vývoj znižuje počet žiakov. Proti odchodom učiteľov boli odborári aj školy. V súčasnosti totiž učí jeden učiteľ v triede aj viac než 30 detí, čo podľa nich neumožňuje, aby sa mohol dostatočne venovať nadaným alebo naopak slabším žiakom. Tento rok by na školách malo učiť 66.779 pedagógov.

Približne o 1300 Sk ročne by mali rásť aj platy učiteliek materských škôl, ktoré spravujú obce. Vlani zarábalo necelých 21.600 učiteliek v školách v priemere 15.976 korún, v roku 2013 by to malo byť 29.604 Sk.

Odborári návrhu ministerstva školstva vyčítali, že rast miezd by mal byť rýchlejší tak, aby sa platy výrazne zvýšili ešte do konca volebného obdobia súčasnej vlády. To skončí v polovici roka 2010. Vo väčšej miere podľa nich musí rasť aj rozpočet ministerstva školstva. V tomto roku by rezort mal hospodáriť približne s 51,4 miliardami Sk, čo je o 2,5 miliardy korún viac ako vlani. Okrem toho niekoľko miliárd korún prispievajú na materské školy, jedálne či základné umelecké školy samosprávy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu