Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čierny piatok zlákal tisíce Slovákov: Nákupná hystéria v plnej sile, za čo najčastejšie utrácame!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Vedeli ste, že v posledný novembrový piatok sa slávi medzinárodný deň nenakupovania? Je to paradox, pretože práve tento deň je skôr známejší ako Black Friday, kedy sa začína predvianočná nákupná horúčka. Pozrime sa teraz na to, čo najčastejšie nakupujú Slováci.

Konzum spoločnosti je čoraz silnejší a Čierny piatok je len z nástrojov, ktorý obchodné reťazce využívajú k vyvolaniu nákupnej hystérie. Vysoké zľavy a akciové ponuky prilákajú od obchodov či na internet milióny zákazníkov po celom svete. Popularita tohto nákupného sviatku čoraz viac silnie aj v strednej Európe a na Slovensku. Koniec roka a sviatky sú ale už tradične spojené s častejšími návštevami obchodov a vyššími tržbami predajcov. Poďme si to teda zrekapitulovať.

Na čo míňame najviac peňazí?

Každý člen slovenskej domácnosti minie v obchodoch denne priemerne 12,50 eura. "Čiastka je spriemerovaná na základe výdajov domácností za mesiac. Niekedy neminieme v obchode nič, inokedy zas nakúpime za desiatky eur," uvádza analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub. Najväčšiu časť z domáceho rozpočtu Slovákov tvoria produkty každodennej spotreby.

Čierny piatok zlákal tisíce
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Sú to v prvom rade potraviny a nealko, potom oblečenie a obuv, nasledujú prostriedky na bežnú údržbu domácností, potreby osobnej hygieny a top päťku uzatvárajú alkohol a tabak. Vybavenie týchto bežných potrieb ukráti ročný rozpočet domácnosti takmer o dve tretiny.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Čo nakupujeme najčastejšie na splátky?

Či už je to práčka, televízor alebo notebook, všetko treba z času na čas vymeniť. Aj napriek vyšším nákladom na ich kúpu, z domáceho rozpočtu vezmú len jednu pätinu toho, čo bežné produkty. Mnoho ľudí nemá našetrených dostatok peňazí, aby kúpili tento takzvaný dlhodobý spotrebný tovar na mieste. Môžu si ho preto kúpiť na splátky, ktoré až tak veľmi nenabúravajú mesačný rodinný rozpočet. Práve pred Vianocami ľudia často nakupujú rodinné darčeky, ktoré sú síce drahšie, ale slúžia celej rodine. Ide napríklad o televízory alebo tablety, ktoré využijú všetci členovia rodiny.

Pozor na tablety, pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V rebríčku najpredávanejších tovarov na splátky dominuje biela technika, ďalej počítače a notebooky s príslušenstvom, tretie v poradí sú televízory, DVD a hry, potom nábytok a na piatom mieste sú športové potreby.

Viac o téme: NakupovanieČierny piatokBlack friday
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu