Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vyšetrovanie Charlie Hebdo: Parížski teroristi z IS si zrejme kupovali zbrane aj zo Slovenska

Boli pri útoku na Charlie Hebdo použité slovenské zbrane? Zobraziť galériu (3)
Boli pri útoku na Charlie Hebdo použité slovenské zbrane? (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA/PARÍŽ – Pred niekoľkými dňami sme na Topkách písali o podozrení, že by zbrane francúzskych teroristov, ktorými vraždili v januári 2015 v redakcii časopisu Charlie Hebdo, mohli pochádzať zo Slovenska.

Prezídium policajného zboru televízii TA3 potvrdilo, že francúzski teroristi používajú aj zbrane zo Slovenska. U nás ich zakúpili ako expanzné, teda znefunkčnené.  „Bola ustálená zhoda identifikačných typov ôsmich kusov zbraní, ktoré boli evidované a predané na území Slovenskej republiky ako expanzné zbrane. Francúzska polícia však zatiaľ nepotvrdila, či išlo priamo o zbrane, ktorými teroristi vraždili,“ spresnil policajný hovorca Martin Wäldl.   

Vodca moslimskej únie v Česku: Viem, kto stojí za útokmi a nie je to IS!

Znefunkčnené zbrane sa ešte pred 1. júlom dali na Slovensku bez veľkých problémov zakúpiť. Stačilo ukázať občiansky preukaz, pas alebo si ich pohodlne kúpiť cez internet. Po sprísnení zákonov sa k nim k nim teraz už tak ľahko nedostane a musíte ich zaevidovať na polícii. Rovnako je komplikovanejší aj ich predaj do zahraničia.

Aj toto sú expanzné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Francúzi mali auto plné zbraní

Nájdené zbrane by mohli súvisieť s januárovým útokom na redakciu Charlie Hebdo. Česká polícia totiž tento rok v apríli zatkla na česko-slovenských hraniciach dvoch mužov s francúzskymi dokladmi a autom plným zbraní. Informoval o tom server Lidovky.cz, podľa ktorého mohla byť Slovenská republika jednou z krajín, z ktorej pochádzali zbrane použité pri teroristických útokoch v Paríži.

Policajná hliadka zastavila automobil so zbraňami neďaleko hraničného priechodu so Slovenskom v Starom Hrozenkově. Zadržala pri tom dvoch mužov francúzskej národnosti.

„V automobile boli nájdené zbrane, pri ktorých vzniklo podozrenie, že ich dovoz podlieha povoľovaciemu režimu. Zadržali sme dvoch mužov cudzej štátnej príslušnosti, na ktorých sme v júni odovzdali prokurátorovi návrh na podanie obžaloby,“ potvrdil informácie servera lidovky.cz hovorca zlínskych policajtov Petr Jaroš. Zadržaní muži prevážali znehodnotené expanzné zbrane kúpené na Slovensku. Majú byť upravené tak, aby z nich bolo možné strieľať len slepými nábojmi. Na Slovensku sa ale predávajú aj samopaly, ktorými možno po drobných úpravách opäť zabíjať.

Aj toto sú expanzné zbrane, ktoré sa dajú zakúpiť na Slovensku bez zbrojného pasu.
Zobraziť galériu (3)
Aj toto sú expanzné zbrane, ktoré sa dajú zakúpiť na Slovensku bez zbrojného pasu.  (Zdroj: SITA)

 

Viac o téme: TeroristiISCharlie HebdoZbrane zo Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu