Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Premiér reaguje na teror v Paríži: Slzy a špekulácie musia počkať, nasledujú tvrdé opatrenia

Robert Fico Zobraziť galériu (5)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vzhľadom na tragické udalosti, ktoré sa odohrali včera neskoro večer v Paríži, slovenský premiér Robert Fico zvolal mimoriadnu tlačovú konferenciu. Ubezpečil v nej Slovákov, že bezpečnosť je prvoradá. Potvrdil, že slovenská polícia už spolupracuje s francúzskymi kolegami.

Premiér v úvode svojej reči reagoval na teror v Paríži súcitnými slovami: "Vyjadrujem ľútosť nad obrovským počtom obetí. Okamžite po tom, ako sa objavili informácie z Paríža, sa naštartovala činnosť všetkých relevatných orgánov Slovenskej republiky."

Premiér reaguje na teror
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Informoval aj o zvolaní zasadnutia bezpečnostnej rady a zdôraznil, že ju nebude odvolávať. Vysvetlil, že Slovensko "pracuje s dvoma variantmi - radikalizácia moslimskej časti obyvateľstva vo Francúzsku ako časť odvety za nálety na IS. Druhý variant počíta s infiltráciou IS medzi migrantov v migračnej vlne".

Podľa slov Roberta Fica sa "bezpečnosť Slovenska stáva absolútnou prioritou vlády, bezpečnosť považujeme za niečo, čo musí ísť absolútne dopredu". Slovenská polícia už bola francúzskou stranou požiadaná o pomoc, a to primárne pri identifikácii osôb aj pôvodu použitých zbraní. 

Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Premiér ešte pritvrdil svoju rétoriku v oblasti utečencov: "Nemôžeme rešpektovať žiadnu mieru rizika, ktorá je spojená s ich púšťaním. Každý, kto nelegálne prekračuje hranice, musí byť vnímaný ako bezpečnostné riziko." K tomu dodal, že "je pochopiteľné, že sa sústreďujeme na cudzie komunity na Slovensku, najma v spojitosti s radikalizáciou týchto skupín."

Robert Fico sa opäť vrátil k slovám, ktoré neustále zdôrazňuje. "Len blázon nevidí, že máme 300 až 400-tisíc ľudí, o ktorých nevieme, kde sú a čo robia. Nechápem, ako sme mohli ignorovať, že medzi migrantmi môžu byť infiltrovaní extrémisti IS. Nepodceňovali sme to predtým a ani nebudeme podceňovať tento fakt." Na záver vyjadril nádej, že "to, čo sa udialo vo Francúzsku otvorí ľuďom oči".

Tlačovky sa zúčastnil aj minister obrany Martin Glváč
Zobraziť galériu (5)
Tlačovky sa zúčastnil aj minister obrany Martin Glváč  (Zdroj: SITA)

Vojenská sila je tiež jedným z riešení, ako podľa premiéra Roberta Fica možno zastaviť nezmyselné teroristické útoky. "Odpoveď na Islamský štát a terorizmus nemôže byť len v zbieraní spravodajských informácií a zbieraní mŕtvol na ulici. Ja som presvedčený, že na veľkú dieru, prichádza veľká záplata," povedal Fico v relácii Sobotné dialógy Rozhlasu a televízie Slovenska.

"Ak by bol mandát na použitie medzinárodných vojenských síl, aby sa konečne urobil poriadok, Slovensko by opäť mohlo prispieť tým, čím sme dobrí, napríklad ženistami," povedal Fico v diskusnej relácii. Ako dodal, piatkové teroristické útoky neprispeli k zlepšeniu atmosféry v Európe, ktorá je už aj tak dosť napätá pre migračnú krízu. 

Premiér reaguje na teror
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Pripomenul tiež, že Slovensko je pripravené vyčleniť v nasledujúcich dvoch rokoch dokopy 13 miliónov eur pre Turecko. Podľa premiéra je totiž Turecko krajina, ktorá má na svojom území niekoľko miliónov migrantov v táboroch a zároveň je krajinou, ktorá môže výrazne pomôcť zastaviť migračný tlak na Európu.

"Dnes je postavenie Turecka veľmi silné. Majú lepšie karty a idú s nimi hrať nasledujúcim spôsobom: chcú vízovú liberalizáciu, akceleráciu prístupového procesu do Európskej únie, chcú peniaze. Podľa tureckej vlády, a dá sa tomu veriť, vynaložili na migrantov, ktorých majú na svojom území 7,5 miliardy eur," dodal Fico s tým, že na časť sumy sa im bude treba poskladať.

Viac o téme: PremiérRobert Ficoútoky v Paríži
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu