Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fico varuje: Teroristické útoky v Európe môžu pokračovať

Róbert Fico na návšteve francúzskeho veľvyslanca
Róbert Fico na návšteve francúzskeho veľvyslanca

BRATISLAVA - Európa môže podľa premiéra Roberta Fica čeliť nasledujúce mesiace a roky podobných teroristickým útokom, aké sa v piatok 13. novembra stali vo Francúzsku.

Vyhlásil to po tom, ako si s francúzskym veľvyslancom Didierom Lopinotom uctil obete piatkových útokov minútou ticha pred francúzskou ambasádou v Bratislave. "Situácia v Sýrii a ďalších krajinách nenaznačuje, že by teroristické útoky nemali pokračovať. Preto ostražitosť a využívanie všetkých legálnych možností, boj proti terorizmu - toto všetko sú veci, na ktoré bude moja vláda klásť absolútny dôraz," zopakoval svoje stanovisko.

Premiér v nedeľu v televízii TA3 vyhlásil, že bezpečnostné zložky v súčasnosti monitorujú "každého jedného moslima, čo sa nachádza na území SR", pričom, ako dodal, vo väčšine prípadov ide o legálnych obyvateľov. "Pravda je taká, že s výnimkou nórskeho prípadu, keď Andreas Breivik vystrieľal obrovské množstvo ľudí, prakticky vždy, pokiaľ ide o teroristické útoky, ide o predstaviteľov islamu. Ak teda máme na území Slovenska ľudí, ktorí sa tu legálne pohybujú, je našou povinnosťou zistiť, či majú, alebo nemajú nejaké prepojenia na ľudí, ktorí sú závadovými osobami," zdôraznil premiér. 

"Jednoducho, ak máme sem privezených z Rakúska niekoľko sto ľudí, ktorých tu držíme nejaký čas, aby sme pomohli Rakúsku s azylovým procesom, je predsa našou povinnosťou týchto ľudí monitorovať," uviedol s tým, že je to úplne normálny bezpečnostný krok. "Preto je mi ľúto, že takto osobne to niekto zobral, ale bezpečnosť SR je na prvom mieste. Postupuje sa v súlade so zákonom. Všade tam, kde to zákon umožňuje, sa pristupuje k monitorovaniu, či osoba nemá nejaké kontakty so závadovými skupinami," povedal Fico. Islamská nadácia na Slovensku Ficov výrok, že monitoruje každého jedného moslima, označila vo svojom stanovisku za šokujúci. 

Fico takisto uviedol, že podľa nemeckých informácií boli príslušníci tzv. Islamského štátu verbovať ľudí v utečeneckých táboroch. "Ak nebudeme monitorovať naše tábory napríklad na východnom Slovensku či v Gabčíkove, tak by sa nám tiež mohlo stať, že tam niekto príde verbovať. My nevieme, kto má aké prepojenia, preto je potrebou tohto štátu získavať informácie," uviedol s tým, že práve presné a správne informácie sú základom boja proti terorizmu. 

Pri piatkových teroristických útokoch v Paríži zahynulo podľa najnovších informácií 132 ľudí, približne ďalších 350 je zranených. Medzi obeťami je najmenej 20 cudzincov z 13 štátov. Slováci medzi obeťami ani zranenými podľa slovenského ministerstva zahraničných vecí nie sú. Štáty Európskej únie v súvislosti s teroristickými útokmi sprísňujú bezpečnostné opatrenia. Na Slovensku napríklad posilnili policajné hliadky pri atómových elektrárňach, ale aj pri záchytných táboroch či vodnom diele v Gabčíkove. Slovensko takisto zvýšilo monitorovanie hraníc, predovšetkým schengenskej slovensko-ukrajinskej hranice. 

Viac o téme: Róbert FicoDidier Lopinot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu