Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pristúpime k zmene zákonov dotýkajúcich sa boja proti terorizmu, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko pristúpi k novelizácii zákonov dotýkajúcich sa boja proti terorizmu. Na tlačovej besede o tom informoval premiér Robert Fico. Témou sa dnes zaoberala Bezpečnostná rada SR, kde sa dohodlo vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá posúdi návrhy na úpravu legislatívy.

Fico zdôraznil, že budeme čerpať z antiteroristických zákonov členských štátov Európskej únie. Premiér okrem iného spomenul, že by mohla napríklad byť povinná väzba v prípade podozrenia z terorizmu. Práva takto obvineného by nemali byť také isté ako iných obvinených. Ak by bola potrebná zmena ústavy, Fico je pripravený rokovať o podpore s opozíciou. Bezpečnostná rada odsúhlasila aj personálne a technické posilnenie boja proti terorizmu.

V pracovnej skupine bude minister spravodlivosti Tomáš Borec, minister vnútra Robert Kaliňák, riaditeľ Slovenskej informačnej služby Ján Valko. V spolupráci s generálnou prokuratúrou pripravia do pondelka návrhy odporúčaní na doplnenie právnych predpisov. Ak budú legislatívne zámery schválené, následne sa vypracujú konkrétne znenia právnych predpisov. Keďže je premiér na budúci týždeň na služobnej ceste mimo republiky, vláda by o prípadných zmenách rokovala vo štvrtok. Návrhy na zmenu zákonov by boli do parlamentu predložené v skrátenom legislatívnom konaní. Premiér si myslí, že aj v skrátenom konaní je v národnej rade priestor na diskusiu. 

V Trestnom zákone máme definovaný trestný čin teroru. Fico očakáva, že pracovná skupina najprv zhodnotí, či skutková podstata trestného činu teroru zahŕňa všetky možné aktivity, ktoré prichádzajú do úvahy. Vysvetlil ďalej, že v prípade Trestného poriadku nás zaujíma, ako nastaviť konanie, ak pôjde o podozrenie alebo už o obvinenie z trestného činu teroru. Do úvahy prichádza povinná väzba.

„Ak by bol človek obvinený z trestné činu teroru, tak by súd nemal možnosť rozhodovať, či pôjde do väzby, ale musel by automaticky zo zákona rozhodnúť o väzbe,“ uviedol premiér. Určite práva obvineného z trestného činu teroru by nemali byť také isté ako sú práva obvineného pri iných druhoch trestných činov, myslí si premiér. 

Do úvahy prichádzajú aj zmeny ďalších predpisov. Napríklad zákon o SIS a zákon o Policajnom zbore, ktoré obsahujú oprávnenia pre tajnú službu a pre políciu, sa musia výrazne sprísniť v prospech orgánov v trestnom konaní. Na Bezpečnostnej rade SR padol aj návrh na posilnenie personálnej a technickej stránky boja proti terorizmu. Bude predložený časový harmonogram zvýšenia počtu špeciálnych síl policajtov, vrátane finančného krytia týchto krokov, informoval Fico. 

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu