Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rakovina krčka maternice: Každé dva dni zabíja jednu ženu

Očkovaciu dávku treba zopakovať po dvoch a šiestich mesiacoch.
Očkovaciu dávku treba zopakovať po dvoch a šiestich mesiacoch.

Tretie najčastejšie gynekologické ochorenie ohrozuje bez výnimky každú ženu. Lekári upozorňujú, že tragickému koncu možno zabrániť, a to nielen preventívnymi lekárskymi prehliadkami, ale v prvom rade očkovacou vakcínou.

Tá je dostupná už aj na Slovensku. V prípade záujmu však budete musieť väčšiu časť zaplatiť z vlastného vrecka. Poisťovňa totiž pravdepodobne zaplatí len 10 % z celkovej sumy. Zodpovedný za rakovinu krčka maternice je ľudský papilomavírus (HPV), ktorý sa ľahko šíri najčastejšie pohlavným kontaktom. „Každá žena je vystavená riziku infekcie HPV, ktorá vedie k rakovine, pričom až 80 % žien sa počas života infikuje a z toho 50 % takými typmi HPV, ktoré spôsobujú toto ochorenie,“ vysvetľuje MUDr. Darina Sedláková zo Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku. Ani použitie kondómov nie je 100 % ochranou proti prenosu nákazy, pretože k prenosu stačí bežný kontakt s kožou v oblasti pohlavných orgánov.

Drahá vakcína

V súčasnosti je najúčinnejšou prevenciou očkovanie. Od januára je očkovacia vakcína proti štyrom najčastejším typom HPV dostupná i na Slovensku. Je určená pre deti a adolescentov vo veku od 9 do 15 rokov a dievčatá a ženy vo veku 16 do 26 rokov. Problémom však je jej cena. Zaplatiť by si ju totiž mal z väčšej časti každý sám. A nejde o malú sumu. Jedna očkovacia dávka stojí približne 5 134 korún, pričom dávku treba zopakovať po dvoch a šiestich mesiacoch. Podľa informácií z Ministerstva zdravotníctva SR by vám poisťovňa mala prispieť približne 1 500 Sk, zvyšok by ste zaplatili z vlastného vrecka, dokopy teda 13 500 Sk. Ak tomu tak skutočne bude, je otázne, kto si ju skutočne bude môcť dovoliť. Podľa MUDr. Júliusa Štefanoviča by však práve celoplošné očkovanie nastupujúcej generácie dievčat a žien malo podstatne znížiť výskyt tohto ochorenia.

Iné formy prevencie

Okrem účinnej vakcíny je podľa odborníkov dôležitý i dostatok informácií o infekcii papilomavírusom a jej prenose, rovnako ako i pravidelné gynekologické prehliadky, ktorých súčasťou je i onkocytologické vyšetrenie, tzv. PAP test, ktorým sa dá toto ochorenie vo včasných štádiách podchytiť. A práve to má veľký význam, pretože skoré diagnostikovanie predrakovinového štádia je ešte liečiteľné.

Ohrozené sú ženy:

- od prvého sexuálneho kontaktu a počas celého obdobia, keď sú sexuálne aktívne (najvyšší výskyt HPV infekcie je u žien vo veku 25 - 29 rokov, ale nakaziť sa možno po celý život, kým je sexuálne aktívna)
- tie, ktoré začali so sexuálnym životom predčasne pred 16. rokom života
– ktoré mali viacero sexuálnych partnerov

Očkovacia vakcína

- 100 % zabráni vzniku rakoviny krčka maternice, ktorá je spojená s papilomavírusom typu 16 a 18 u dievčat a žien, ktoré im predtým neboli vystavené, a na 99 % ochráni pred genitálnymi bradavicami, ktorých príčinou je papilomavírus typu 6 a 11; nie je však dokázané, že chráni pred inými typmi papilomavírusu
- nie je náhradou za preventívne gynekologické vyšetrenia na rakovinu krčka maternice
- možno ňou očkovať i chlapcov - papilomavírus totiž spôsobuje ochorenia aj u nich - ide napríklad o rakovinu penisu či konečníka; navyše môžu vírus preniesť na svoje partnerky a zvýšiť tak možnosť vzniku ochorenia na rakovinu krčka maternice
- účinnosť vakcíny je zatiaľ klinicky dokázaná u 9- až 15-ročných dievčat a chlapcov a 16- až 23-ročných žien
- zakúpiť si ju možno v lekárni, zaočkuje vás gynekológ a vašu dcéru pediater

Papilomavírus:

- existuje viac ako 100 typov tohto vírusu a približne 40 z nich sa prenáša sexuálnym kontaktom a infikujú ženské i mužské pohlavné orgány, ale aj ústnu dutinu či hrdlo
- inkubačná doba vírusu je rôzna; niekedy ide o dva až tri mesiace, inokedy o roky
- v mnohých prípadoch sa s vírusom dokáže organizmus vyrovnať sám

Predísť mu možno
- očkovaním
- pravidelnými gynekologickými prehliadkami
- obmedzením rizikových faktorov (fajčenie, stres, zlá strava)
- zvýšeným príjmom antioxidantov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu