Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bratislava za New Yorkom nezaostáva: Už čoskoro sa budeme pýšiť vianočným stromčekom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Centrum hlavného mesta Bratislavy bude tento rok vo vianočnom čase zdobiť 35-ročný smrek obyčajný. Vianočný stromček na Hlavnom námestí osadia pracovníci Mestských lesov v pondelok 9. novembra. Šestnásťmetrový smrek hlavnému mestu venovala rodina z bratislavskej Rače. Agentúru SITA o tom informovala Jana Znášiková z Mestských lesov v Bratislave.

Vianočný stromček pôjdu pracovníci Mestských lesov vyrúbať v pondelok 9. novembra a potom ho prevezú na Hlavné námestie. Osadenie stromu je naplánované na 11:00. Hľadanie vhodného vianočného stromčeka, ktorý bude počas vianočných sviatkov zdobiť centrum mesta, je podľa Mestských lesov náročná úloha. S hľadaním začínajú už v máji, vianočný stromček totiž musí spĺňať viacero kritérií. Dôležité totiž je, ako je symetrický a či vyzerá esteticky. Ku kmeňu stromu sa musia ľahko dostať drevorubači, zabezpečiť tiež treba prepravu stromu do centra mesta. 

V New Yorku už stromček stojí

Pri Rockefellerovom centre v New Yorku dnes postavili vianočný smrek vysoký takmer 24 metrov, ktorý pochádza z údolia rieky Hudson v americkom štáte New York. Desať ton vážiaci strom rozsvietia 2. decembra, informovala tlačová agentúra AP.

Pri Rockefellerovom centre v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Strom odpílili na pozemku Alberta Asendorfa a Nancy Puchalskej v meste Gardiner v štáte New York. Umiestnili ho na vlečku a potom putoval 130 kilometrov do centra newyorskej štvrte Manhattan. Každoročné slávnostné rozsvietenie vianočného stromu pri Rockefellerovom centre priláka desaťtisíce divákov a ďalšie milióny ľudí ho sledujú na televíznych obrazovkách.

Pri Rockefellerovom centre v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Po Vianociach strom spracujú na stavebné drevo pre medzinárodnú mimovládnu neziskovú organizáciu Habitat for Humanity, ktorá stavia "jednoduché, dôstojné a cenovo dostupné" bývanie pre rodiny s nízkymi príjmami či na okraji chudoby. Organizácia je založená na kresťanských princípoch a pôsobí v takmer 80 krajinách sveta. Jedno z jej piatich regionálnych centier sídli na Slovensku, v Bratislave, uvádza sa na webovej stránke Habitat for Humanity.

Viac o téme: BratislavaNew YorkViačný strom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu