Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Vianočná atmosféra je už aj v Bratislave: Na Hlavnom námestí stojí vianočný stromček

Na Hlavnom námestí už stojí vianočný stromček Zobraziť galériu (6)
Na Hlavnom námestí už stojí vianočný stromček (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Na Hlavné námestie v centre Bratislavy dnes osadili vianočný stromček. Asi 16 metrov vysoký smrek obyčajný tento rok mestu darovala rodina z Rače. Zdobiť svetielkami by 35-ročný strom mali začať týždeň pred otvorením vianočných trhov, ktoré odštartujú 20. novembra. Na dnešnom brífingu o tom informoval námestník primátora Milan Černý.

Stromček musia na námestie osadiť vždy už začiatkom novembra. Neskôr sa totiž v centre začnú chystať vianočné stánky a so žeriavom by sa tam už pracovníci nedostali. Strom preto dnes ráno vyrúbali a v sprievode polície previezli na Hlavné námestie. Z korby ešte trčal. 

"Hľadanie vhodného stromu je náročná úloha, ktorá sa začína vždy v máji. Strom musí spĺňať mnoho kritérií, ako sú symetrický a estetický vzhľad, ľahká dostupnosť pilčíkov ku kmeňu a možnosť zabezpečiť prepravu nadrozmerného nákladu z miesta výrubu do centra mesta," vysvetľuje organizácia Mestské lesy. Dôležitá je aj dostatočná výška.

Na Hlavnom námestí už
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Černý vraví, že strom začali hľadať najprv v bratislavských mestských lesoch, potom dostali ponuku od rodiny z Rače. "Prišla nám vhod, keďže strom spĺňal požiadavky na to, aby bol dôstojným vianočným stromčekom na Hlavnom námestí. Mali sme však ponuky aj z okolitých dedín, ale bolo to dopravne ďaleko," dodal Černý. Na stromčeku bude len osvetlenie, ktoré rozsvietia spolu s otvorením vianočných trhov. Ozdoby naň mesto dávať neplánuje. "V prípade poveternostných problémov by nám mohli ozdoby robiť komplikácie," vysvetlil námestník primátora. 

Na Hlavnom a Primaciálnom námestí mestské trhy potrvajú od 20. novembra do 22. decembra, na Františkánskom námestí sa skončia až 2. januára 2016. Stánky majú mať jednotný vizuál. Ponesú rovnaké farby, rovnako budú vyzdobené, rovnaký bude spôsob označenia prevádzok i trhovníci budú mať jednotné oblečenie. Na Františkánskom námestí má byť atrakciou klzisko.

Na Hlavnom námestí už
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

 

 

Viac o téme: StromčekHlavné námestie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu