Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Kto je skutočnou mamou bábätka z mrazničky?

Rodina sa podľa ľudí ukrýva pred svetom v byte matky Jána Vaňku. Zobraziť galériu (4)
Rodina sa podľa ľudí ukrýva pred svetom v byte matky Jána Vaňku.

RUŽOMBEROK - V hrôzostrašnom prípade novorodenca, nájdeného v mrazničke v paneláku ružomberského bytu, sa polícia odvčera pasuje s novými skutočnosťami.

Najpálčivejšia otázka, ktorá momentálne trápi vyšetrovateľov, je to, kto je skutočnou matkou nájdeného mŕtveho dievčatka? Podľa zistení Nového Času sa preveruje už aj verzia, podľa ktorej nemusela byť matkou bábätka Iveta Vaňková (38), ale jej dcéra Miroslava (18). Kto koho v celom prípade kryje? Doterajšia pitva potvrdila jediné - dievčatko bolo riadne donosené a vyvinuté.

Prvá pitva novorodenca nájdeného v piatok v mrazničke Vaňkovcov z Ružomberka preukázala, že dieťatko sa narodilo v deviatom mesiaci a bolo riadne donosené. Otázka je, kto bol jeho skutočnou mamou. Podľa informácií Nového Času totiž Iveta Vaňková (38) nebola evidovaná u žiadneho gynekológa v okolí a jej tehotenstvo nezaznamenali ani susedia. Jedna z možných verzií o matke hovorí aj o dcére Miroslave (18)... Počet rokov, keď dieťatko ležalo v mrazničke, sa zúžil od 3 do 8.

Po strašnej tragédii sa celá rodina, ktorej chladnička patrila, akoby prepadla do zeme . „Žena je obvinená z prečinu hanobenia mŕtveho a je stíhaná na slobode,“ povedala hovorkyňa Krajskej generálnej prokuratúry v Žiline Silvia Jakubčíková. Obvinenie voči Ivete Vaňkovej vzniesli 17. marca. Žena sa neskôr v sobotu a nedeľu podrobila v cele predbežného zadržania výsluchu a následne sa dostala na slobodu.

Otec Ján včera nenastúpil do práce, dcéra Miroslava (18) a syn Ján (13) do školy. „Bol tu jeho otec a povedal, že týždeň nepríde do školy,“ povedala riaditeľka základnej školy, ktorú chlapec navštevuje.

Vaňkovcov podľa našich informácií prichýlila pravdepodobne Ivetina sestra. Miesto jej pobytu je však neznáme, pretože z viacerých bytov sa musela vysťahovať. Viacerí susedia a známi rodiny však tvrdia, že pravdepodobne bývajú u mamy pána Vaňka. Tá nám ešte v nedeľu spoza zavretých dverí povedala: „Nestretávala som sa s nimi. Keby som vedela, že je tehotná, určite sa to skončí inak.“

Nové fakty do prípadu vnesie ďalšia pitva, ktorá môže ukázať, či sa dieťatko narodilo živé, alebo mŕtve. Zatiaľ je jasné jedine to, že telíčko objavili v piatok špeditéri pri deložovaní rodiny pre neplatenie nájomného. Pri vynášaní chladničky sa otvorili dvierka a okrem potravín vypadlo odtiaľ aj telíčko zabalené v novinách. Dieťatko mal potom zobrať najstarší syn do tašky a odniesť ho otcovi, ktorý ho ešte deň schovával v nábytkárskej firme, kde pracoval. Polícia o prípade stále neinformuje.

Čo na to psychológ


Podľa slov klinického psychológa Martina Milera správanie matky dievčatka nemožno považovať za normálne a pravdepodobne ide o nejakú psychickú poruchu. Rovnako mohlo ísť o laktačnú psychózu, keď matka po pôrode svojho dieťaťa začala konať neracionálne. V prípade, že o tele bábätka v mrazničke vedeli aj zvyšní členovia rodiny, malo by sa pristúpiť k diagnostikovaniu psychického zdravia a liečeniu celej rodiny. Podľa odborníkov mohla žena mrazničku použiť ako úkryt, lebo sa s mŕtvym dieťaťom nedokázala rozlúčiť. Matku Ivetu (37) včera obvinili z trestného činu hanobenia mŕtveho. Podľa nemenovaného zdroja mohla včera skončiť aj na psychiatrii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu