Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prudká debata v parlamente o utečencoch: Je to politický strašiak, aby potom mohli ľudí chrániť

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V parlamente prebieha prudká debata na tému migrantov a utečeneckej kríze, ktorá momentálne eskaluje v niekoľkých krajinách. Niektorí politici vidia súčasnú krízu ako divadlo, iní sa migrantov zastávali. Kuffa dokonca o Slovákoch povedal, že aj my sme ekonomickými migrantmi. Časť poslancov v parlamente sa obáva, že odmietanie kvót by mohlo Slovensko dobehnúť.

Poslanec Národnej rady SR Juraj Miškov (nezaradený) sa podľa svojich slov hanbí za politikov, ktorí zneužívajú tému migrantskej krízy na vytĺkanie politického kapitálu. Povedal to v úvode druhého rokovacieho dňa 54. schôdze, kedy poslanci pokračujú v debate o utečeneckej kríze. Miškov avizoval, že on sám sa postará o jednu rodinu utečencov, aj keď priznáva, že vzhľadom na rozmer problému ide len o gesto.

Miškov: Hanbím sa za politikov

"Hanbím sa aj za debatu o kvótach a hanbím sa za politikov, ktorí využívajú túto krízu na rozdúchavanie strachu. Politici vyrábajú strašiaka, aby potom mohli ľudí chrániť," povedal Miškov. Podľa jeho slov aj keby by sme chceli pomôcť všetkým migrantom, časom narazíme na hranicu, keď ich bude toľko, že už všetkým pomôcť nedokážeme.

Miškov o utečencoch

"Stotisíc migrantom Európa dokáže pomôcť, ale keď ich príde desať miliónov, nedokážeme ich absorbovať, aj keby sme veľmi chceli. Príde mi preto ako absurdná debata o kvótach, lebo vo svetle toho, čo nám hrozí, je úplne nepodstatná," myslí si Miškov. Za najlepšie riešenie krízy označil také, ktoré je v súlade so zdravým rozumom a v rovnováhe so srdcom.

Popoludní bude nasledovať pravidelná štvrtková Hodina otázok. Premiér Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku svojej straníckej kolegyne Viery Mazúrovej, ktorú zaujíma, či sa opatrenie z druhého sociálneho balíčka nasmerované na podporu slabých regiónov, dotkne aj Oravy. Mazúrová je z Oravskej Lesnej.

Druhá vyžrebovaná otázka pre predsedu vlády je od Magdy Košútovej (Smer-SD). Tá chce vedieť, koľko rodinných domov sa dotkne podpora zatepľovania, ktorá je obsiahnutá v druhom sociálnom balíčku.

Šebej chce vyzvať vládu na objektívne informovanie o súčasnej kríze 

Národná rada (NR) SR vyzýva vládu a zainteresované inštitúcie, aby objektívne informovali verejnosť o tom, ako je SR pripravená po kapacitnej, legislatívnej a bezpečnostnej stránke, aby tak zabránila šíreniu strachu a dezinformácií medzi obyvateľstvom, ktoré predstavujú živnú pôdu pre silnejúce prejavy neznášanlivosti, xenofóbie a extrémizmu. Tak znie veta, ktorú dnes navrhol doplniť do uznesenia parlamentu k migračnej kríze predseda Zahraničného výboru NR SR František Šebej (Most-Híd).

"Ak niečo vážne ohrozuje bezpečnosť v tejto chvíli, nie sú to vlny migrantov, ale emócie, ktoré môžu narušiť ducha spoločnosti. Strach a nenávisť dokážu rozložiť akúkoľvek komunitu, štát či národ a šíria sa ako metastázy," varoval opozičný poslanec.

Šebej zároveň priznal, že nemá patentné riešenie na súčasnú krízu. "Som ale presvedčený, že ho v danej chvíli nemá nikto. Možno mať riešenia parciálne, ktoré by postupne mohli viesť k stabilizovaniu situácie," uznal.

Uznesenie, ktoré by malo byť výsledkom aktuálnej diskusie parlamentu k problematike utečencov a ktoré chce Šebej doplniť, navrhol predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD). V jeho texte sa hovorí, že NR SR berie na vedomie informáciu o aktuálnej situácii riešenia migračnej krízy v EÚ. Zároveň pripomína, že vláda SR je na európskych fórach vo vzťahu k utečeneckej kríze viazaná vyhlásením parlamentu z 24. júna 2015. V ňom poslanci okrem iného odmietli povinné kvóty na prerozdelenie utečencov.

Kuffa sa zastáva utečencov: Aj my, Slováci, sme ekonomickí migranti

Poslanec za OĽaNO Štefan Kuffa sa zastáva migrantov, pripomína, že aj Slováci migrujú. "Aj my sme migranti, ekonomickí migranti," vyhlásil dnes v pléne Národnej rady SR. Poukázal na to, že mnohí Slováci odchádzajú do zahraničia za prácou či za štúdiom. "Koľko našich ľudí uteká von za prácou? Koľko ľudí ide von študovať? Ak sa vrátia, aj so skúsenosťami, je to dobré. Ale koľkí z nich sa nevrátia?" zdôrazňuje Kuffa. Pripomenul aj ľudí, ktorí za komunizmu emigrovali do zahraničia. 

Byť utečencom podľa Kuffu nie je jednoduché. "Ak niekto mieri na človeka puškou a ty mu nepodáš pomocnú ruku, je to nehumánne," povedal Kuffa. Za problém v otázke utečencov považuje rozdielne chápanie ľudských práv a egoizmus.

Kuffa sa prihovára za dialóg a odmieta hystériu, ktorá sa v súvislosti s utečeneckou krízou šíri. "Nezaujímajme nepriateľské postoje," apeloval Kuffa na poslancov. Dialóg v prípade kríz treba podľa neho viesť až do vyčerpania. "Keď prestaneš viesť dialóg, začnú rinčať zbrane," upozornil.

Prudká debata v parlamente
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Výstavba mešít v Nemecku je to posledné, čo treba riešiť 

Ponuka Saudskej Arábie vystavať v Nemecku 200 mešít pre nových migrantov sa podpredsedníčke parlamentu a predsedníčke poslaneckého klubu Smeru-SD Jane Laššákovej javí ako neadekvátna dnešnej alarmujúcej situácii. „Výstavba mešít je asi to posledné, čo by bolo potrebné riešiť. Saudská Arábia sa mohla k tomu postaviť priamo a prijať tých migrantov,“ povedala v diskusii na TABLET.TV Laššáková.

„Oceňujem, že bude summit predsedov vlád a prezidentov štátov Európskej únie (EÚ), a myslím, že naozaj si treba povedať pravdu a riešiť situáciu tam, kde vznikla,“ poznamenala. Na margo prebiehajúcej parlamentnej diskusie na tému migrantov povedala, že takéto rozpravy sú jednou z funkcií NR SR. Naznačila, že diskusia môže byť, podobne ako v júni, zavŕšená prijatím uznesenia.

„Slovenská republika kvóty odmieta, má k tomu jednoznačný postoj, takže možno výsledkom diskusie k tomuto bodu programu bude prijatie uznesenia, kde zoberieme túto informáciu na vedomie,“ naznačila Laššáková. 

Prudká debata v parlamente
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Za kľúčové body rozbiehajúcej sa schôdze však považuje legislatívu súvisiacu s druhým sociálnym balíčkom Smeru. „Určite je to balík zákonov, ktoré predložil minister financií. Tu by som spomenula zákon o DPH, teda zníženie sadzby na základné potraviny,“ poznamenala. Dôležité sú podľa nej normy s cieľom podporiť regióny s vysokou nezamestnanosťou.

„Ďalej je tu zvýšenie minimálnej mzdy, vyššia materská dovolenka. Čo určite ocenia rodiny a mamy, ktoré sú na materskej dovolenke, je tu vyšší príspevok na starostlivosť o dieťa, pobyty pre sociálne slabšie rodiny, zníženie poplatkov na lieky. Je to veľký balík zákonov, ktoré práve reagujú na druhý vládny sociálny balíček,“ zdôraznila. 

Parlament prerokuje aj novelu vlastného rokovacieho poriadku. „Od novely očakávame vyriešenie problémov, ktoré sme zachytili v tomto volebnom období. Chceme napríklad vyriešiť sťahovanie zákonov pred hlasovaním,“ povedala Laššáková. 

Novela však podľa nej prinesie aj etický kódex poslancov a zrušenie možnosti nepriamych noviel. „Ďalší balík, ktorý chceme riešiť, je, aby sa pri jednotlivých zákonoch nenovelizovali iné zákony,“ pripomenula prax, keď sa pozmeňujúci návrh k zákonu schválil v novele iného, vecne nesúvisiaceho zákona. Výsledkom bolo zneprehľadnenie právneho prostredia.

Laššáková by privítala, keby novela rokovacieho poriadku získala aj podporu časti opozície. „Rokovali sme s predsedami poslaneckých klubov a naša snaha je, aby sme získali čo najširšiu podporu. Je to náš rokovací poriadok, ktorým sa riadi Národná rada, a skutočne by bolo dobré a v záujme veci, aby sme ho schválili s čo najširšou podporou,“ povedala. „My sme pripravení aj na zmeny, ktoré navrhnú predsedovia alebo poslanci z iných poslaneckých klubov, teraz je prvé čítanie, bude sa o tom diskutovať,“ uzavrela Laššáková.

Vojská NATO musia Islamský štát dobyť do troch dní 

Vojská NATO musia Islamský štát (IS) ako jednu z príčin utečeneckej krízy dobyť do troch dní, resp. ráno začnú a večer skončia. Myslí si to poslanec NR SR Alojz Hlina (KDH), podľa ktorého je práve vojenský zásah proti IS jedným z riešení aktuálnej situácie.

"Ako môžu fanatici s hrdzavým kalašnikovom terorizovať celý svet? Ak IS dokáže vyhnať také množstvo ľudí zo svojich krajín, tak im musíme pomôcť, aby ich nevyháňali. Ak sme členmi NATO, musíme sa vybrať týmto smerom," apeloval Hlina.

Súčasné pôsobenie slovenských vojakov na Cypre a v Afganistane pritom už považuje za zbytočné. "Na čo sa naši vojaci opaľujú na Cypre? Tam už nie je čo robiť. Na čo sa váľajú v prachu v Afganistane? Ani tam nie je čo robiť. Európa by mala byť stabilná a vojská NATO by mali riešiť problém tam, kde vzniká," odkázal.

Hlina na margo povinných kvót prognózoval, že Slovensko prehrá a kvóty na prerozdelenie utečencov nám budú nanútené. "Kvóty budú, ale Smer-SD chce ustáť svojich 40 percent vo voľbách a teraz už hráme len o to. Hlasovaním nás pokoria ako štát a nechajú nás pokorených v kúte," povedal obrazne.

Prudká debata v parlamente
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Jarjabek: Jedna z najzávažnejších tém

Poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD) nesúhlasí. "To nie je boj o preferencie, ale o existenciu a postavenie Slovenska v EÚ. Je to jedna z najvážnejších tém od roku 1993, keď Slovensko vzniklo. Som rád, že máme premiéra ako máme, lebo tieto veci dokáže na úrovni exekutívy formulovať," dodal.

Šebej: IS nemá hrdzavé kalašnikovy

Predseda Zahraničného výboru NR SR František Šebej (Most-Híd) Hlinu upozornil, že vojskám NATO by tri dni na boj proti IS nestačili. "Je to veľmi široké územie, sú to odhodlaní bojovníci a nie je pravda, že majú hrdzavé zbrane. Majú veľmi moderné ruské či americké zbrane, ktoré ukoristili od irackej a sýrskej armády. Ten problém je oveľa náročnejší, ako je vaša predstava," odkázal.

Slovensko by mohlo odmietanie kvót dobehnúť, varujú poslanci 

Slovensko by mohlo tvrdošijné odmietanie povinných kvót dobehnúť. Upozornili na to niektorí poslanci v závere prvého rokovacieho dňa 54. schôdze Národnej rady SR. Hovorili to v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom na Ukrajine. "Nevieme, ako sa situácia na východe Ukrajiny vyvinie. Môže sa stať, že aj my budeme potrebovať pomoc s utečencami. Zaťať sa pri kvótach môže byť chyba," povedal Ján Mičovský (OĽaNO).

Novotný: Chýbajú odpovede ako je Slovensko pripravené

Podobný názor má aj Viliam Novotný (nezaradený). Poslancovi chýbali v dnešnej rozprave odpovede na otázky, ako je Slovensko pripravené na prijatie utečencov, keď budú schválené kvóty, ako chce Slovensko pomôcť posilniť hranice, alebo čo bude s humanitárnou pomocou. "Pošleme poľnú nemocnicu alebo zdravotnícky materiál?" pýtal sa Novotný.

Mikloško: Európa zlyhala

Podľa poslanca KDH Jozefa Mikloška Európa v prípade utečencov zlyhala a mal by za to niekto pykať. Aj Mičovský si myslí, že "Európe to odsýpa". Nevie však, či správnym smerom. Renáta Zmajkovičová zo Smeru-SD priznala, že miluje pokojné ulice našich miest. Upozornila však, že ten pokoj nie je samozrejmý. Odmieta povinné kvóty, súhlasí s ochranou hraníc. "Je to žitie našich medzinárodných pravidiel," poznamenala.

Viac o téme: Juraj MiškovAlojz HlinaNárodná rada SRMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu