Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Po uštipnutí hmyzom zomrel za pár dní už tretí človek: Na muža zo Šipíc zaútočila osa

ŠIPICE - Po uštipnutí hmyzom zomrel dnes ráno ďalší človek. Ide o 61-ročného muža z obce Šipice v okrese Krupina. Je to v poradí už tretie takéto úmrtie za posledné dni. Útok hmyzom neprežili minulý týždeň muž z Kráľovej pri Senci a staršia žena z východu. Muža uštipol sršeň, ženu osa.

"Muža zo Šipic poštípala osa, začal rýchlo dýchať a odpadol. Napriek našej snahe sa ho nepodarilo zachrániť," uviedol Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS). Podotkol, že smrť nemusela nastať priamo pre uštipnutie, nevylúčil ani náhlu srdcovú príhodu.

Minár vyvrátil tvrdenia, že hmyz je agresívnejší pre vysoké teploty. "Také roje ako v Českej republike sme tu zatiaľ nezaznamenali," podotkol. Uštipnutia hmyzom sú podľa neho častejšie, pretože ľudia sa toto obdobie pohybujú viac v prírode.

Počas piatka (14.8.) a soboty (15.8.) volalo záchranárom vyše 50 ľudí, ktorých napadol hmyz. "K jednej tretine bola vyslaná záchranka, z toho piatich odviezli do nemocníc na ďalšie ošetrenie," povedal Minár. Záchranárov vyslali najmä k ľuďom, ktorí mali po uštipnutí napuchnuté miesta či sa im ťažko dýchalo.

Poranené miesto od hmyzu si podľa Minára treba chladiť. Pomôže zopár kociek ľadu zabalených v látkovej utierke alebo octanová masť. Ak mal hmyz žihadlo, treba ho predtým vybrať pinzetou. "V prípade, že človek má problémy s dýchaním, treba zavolať na tiesňovú linku," doplnil. Minár očakáva, že s ochladením pribudnú záchranárom hlásenia pre uhryznutie kliešťom.

Viac o téme: SmrťOsa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu