Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šok pre veriacich, kňaz Anton Srholec bojuje so zákernou chorobou: Boh si ma už povolal

Anton Srholec a Andrej Kiska Zobraziť galériu (2)
Anton Srholec a Andrej Kiska (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Známy a populárny katolícky kňaz Anton Srholec (86) leží v nemocnici. Pravdepodobne bojuje s vážnou chorobou. Navštíviť ho bol už aj prezident Andrej Kiska.

Srholec sa nemohol zúčastniť ani tohtoročného letného festivalu Pohoda. Preto ho navštívil časopis Týždeň, aby mu umožnil poslať odkaz svojim divákom a účastníkom festivalu. RSrholec je na videu viditeľne zoslabnutý s preriedenými vlasmi.

Toto je jeho odkaz:

Vážení moji priatelia na Pohode. Srdečne vás pozdravujem z oddelenia, kde mi pomáhajú vylízať sa a predĺžiť príkaz, ktorý som dostal ako rozkaz k odchodu. Bojujú o moje predĺženie a nateraz, chvalabohu, úspešne. Teším sa z posledných dní, ktoré sú mi dané. Každý na izbe máme svoju šibenicu, kde do nás lejú lieky a zachraňujú nás. Som v prostredí, kde mám čas na to, aby som spomínal a prehŕňal tie šperky, ktoré som v živote nazbieral do krehkej nádoby, v ktorej nesiem svoj ľudský príbeh. Začínam ho po gramoch vracať a do posledného gramu vrátim veľmi skoro.

Anton Srholec v nemocnici s úsmevom na tvári
Zobraziť galériu (2)
Anton Srholec v nemocnici s úsmevom na tvári  (Zdroj: reprofoto Týždeň)

Ale šťastný, slobodný a naplneným životom si ako šperky nesiem vás, ktorí preberáte dedičstvo, čo vám zanecháme, istý blahobyt, v ktorom žijeme. Život, v ktorom sa dalo ešte tancovať na Pohode, je mi hrozne ľúto, že som nebol s vami a naučili sme sa to, čo nás ťažko učili odmalička - poďakoval si?

Ďakujeme za život, ktorý máme. Ja ale z tej druhej strany. Už sa na neho pozerém ako na život ohrozený katastrofou ekologickou, ktorá visí nad nami. Ako grécky dlh, ktorý budeme musieť splácať. Ale vy, ktorí idete tanečným krokom do veľkého zápasu o to, aby sme žili spoločne a prežili vo veľkom dome, o ktorom rozpráva pápež v poslednej encyklike. Náš spoločný dom, náš spoločný stan, naše milované Slovensko také, aké je. Máme ho radi a budeme pracovať pre to, aby sa pomery, v ktorých žijeme, svet, v ktorom žijeme, dal žiť.

Ďakujem vám, odnášam si vás ako šperky, vzácne a drahé, na ktorých ležím na posteli a duchom som s vami na Pohode. Ďakujem.

Navštívil ho aj prezident Kiska

Včera navštívil Srholca aj Andrej Kiska. Ten si na ňom vážil jeho nezlomnosť a výnimočnosť. "Keď som sa s ním dnes (včera - pozn. red.) rozprával, sršalo z neho nadšenie z toho, koľko schopných ľudí vidí na Slovensku. Hovoril o Európe, o tom, ako ho teší, že sme jej pevnou súčasťou, a vyjadril obavy z Ruska. Hovoril aj o našej povinnosti pomôcť rodinám migrantov, z ktorých mnohým ide len o jedno - zachrániť si život," napísal prezident na Facebooku.

 

OTEC SRHOLEC – ÚŽASNÝ ČLOVEKAni roky v uránových baniach a prenasledovanie počas socializmu v ňom nezlomili lásku k ž...

Posted by Andrej Kiska on 15. júl 2015

Kiska zároveň dodal, že katolícky kňaz vôbec nechcel hovoriť o tom, čomu musí čeliť. a na záver sa mu poďakoval. "Otec Srholec. Ďakujem. Ďakujem za ľudí, ktorým ste v rámci svojej charity pomohli. Ďakujem za ľudí, pre ktorých ste boli svetlom a mohli sa pri Vás zapáliť. Ďakujem za veriacich, ktorým ste pomohli upevniť svoju vieru napriek tomu, že ste ako vysvätený kňaz nemohli aktívne slúžiť. Ďakujem za celé naše Slovensko. Ďakujem."

Viac o téme: KňazKatolícka cirkevAnton SrholecAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu