Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Košiciach a Bratislave nadávajú na zápchy: Skutočný problém vás čaká v týchto mestách!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Preplnené cesty počas dopravnej špičky, rôzne rekonštrukcie či výstavby nových ciest vedú k nemalým dopravným zápcham, ktoré pozná každý vodič na bratislavských a košických cestách. Dopravné zápchy v našich dvoch najväčších mestách sú však na neporovnanie s tými, akými trpia obyvatelia ostatných európskych metropol! Vedeli ste, že Bratislava a Košice patria medzi väčšie mestá s jednými z najlepších premávok v Európe?

Dopravný kolaps či hnev vodičov, s tým sa stretávame takmer denne. No v porovnaní s ostatnými európskymi veľkomestami sme na tom oveľa lepšie. Bratislava a Košice patria medzi mestá s najlepšou premávkou. Podľa štatistiky, ktorá spracúva údaje z navigácie TomTom po celom svete, sa napríklad pred Bratislavou umiestnil už len Rotterdam a Tampere. Naopak, taký Brusel či Rím sa ocitol na opačnej strane tabuľky s najhoršími dopravnými situáciami. Aj keď má Bratislava a Košice úseky, kde denne prejde niekoľko desiatok tisíc vozidiel a doprava sa subjektívne môže zdať pomalá, je na tom Slovensko takmer najlepšie.

V Košiciach a Bratislave
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív)

Dopravné zápchy vo väčších mestách pomáha odbúrať najmä dopravný systém na princípe koľajovej dopravy. Tá sa momentálne stavia a rekonštruuje nielen v Bratislave, ale aj v Košiciach, čo má za následok čiastočné a časovo obmedzené zhoršenie dopravnej situácie. Vyriešením a sprístupnením koľajovej dopravy však z dlhodobého hľadiska prichádza k odľahčeniu dopravnej situácie a zabráneniu dopravnému kolapsu v budúcnosti. Napriek tomu sa však dopravným zápcham nedá úplne vyvarovať.

V Košiciach a Bratislave
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív)

Košice budú hlasovať o kompenzáciách, ktoré zmiernia situáciu v meste

Po tom, čo Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) odpovedal na vzniknutú situáciu v centre mesta formou kompenzácií v MHD, bude nasledovať schvaľovanie Mestským zastupiteľstvom. To prebehne už v pondelok, pričom už budúci týždeň by Košičania mohli vedieť, či navrhované kompenzácie vojdú do platnosti od 1. júla.

„Veríme, že opozícia nebude klásť prekážky schváleniu kompenzácií, ktoré sú určené pre Košice, pretože ľudia na ne už čakajú,“ povedal primátor Košíc Richard Raši.

Navrhované úľavy pre cestujúcich, ktorí sa rozhodnú využiť služby MHD, spoločne vytvorila špeciálna skupina, zložená z ľudí z DPMK a magistrátu. Tá myslela predovšetkým na najkritickejšie dni, kedy je doprava najviac zaťažená, a to v pondelky a piatky. Aj preto vznikla idea, že ak sa motorista, ktorí sa rozhodne nahradiť svoje auto ktorýmkoľvek dopravným prostriedkom MHD, preukáže technickým preukazom na meno, môže cestovať zadarmo. Takáto forma kompenzácií by tak mohla dopomôcť k odľahčeniu náročnej dopravnej situácie a urýchliť cestovanie všetkých dotknutých cestujúcich.

Práve kvôli zápcham by sa Košičania mohli dočkať ďalších kompenzácií:

  • Štvorzastávkový lístok bude platný pol hodiny
  • Polhodinový lístok bude platný hodinu
  • Platnosť mesačníka sa predĺži o týždeň
  • Platnosť štvrťročníka sa predĺži o 3 týždne
  • Platnosť polročného lístka sa predĺži o 6 týždňov
  • Vodiči s OP a TP auta budú môcť jazdiť v pondelky a piatky zadarmo

Mesto chce tiež vyhovieť obyvateľom platnosťou kompenzácií nielen do ukončenia rekonštrukcie električkových tratí, čo je plánované koncom septembra, ale až do ukončenia električkových uzlov, teda do konca októbra. Košičania tak budú môcť využívať zvýhodnené cestovanie MHD celé štyri mesiace.

Viac o téme: ZápchaBratislavaKošiceDoprava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu