Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Opozícia chce pre cyklistov výnimku na alkohol: Tri pivká bez akéhokoľvek trestu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zlepšenie podmienok pre cyklistov vytvorením výnimky z pravidla „nulovej tolerancie“ alkoholu tak, aby nedošlo k zvýšeniu ohrozenia života, či zdravia seba alebo spoluobčanov, navrhujú v novele zákona o cestnej premávke poslanci Miroslav Kadúc, Ján Mičovský (obaja OĽaNO), Juraj Droba (SaS), Gábor Gál (Most-Híd) a nezaradený Mikuláš Huba.

V zmysle výnimky nebude možné sankcionovať tých cyklistov, ktorí jazdia po cestičke vyhradenej pre cyklistov a po vyznačených cyklotrasách a zároveň množstvo alkoholu v ich organizme nepresiahne hodnotu 0,5 promile. „Význam tejto výnimky spočíva nielen v priamom dosahu na cyklistov, ktorí, ak budú mať chuť, budú môcť pred jazdou vypiť približne (a maximálne) tri malé 10° pivá bez hroziacej sankcie, ale aj v širšom meradle. Zvýšením atraktívnosti a popularity cyklistiky sa potenciálne docieli aj nárast a vybudovanie ďalších cyklotrás, kde si budú môcť cyklisti uplatňovať túto výnimku,“ argumentujú opoziční poslanci.

Zákonodarcovia chcú novelou predovšetkým podporiť cyklistiku a budovanie cyklotrás. „Cyklistika je spôsobom dopravy, ktorá je nezávislá od nárastu cien pohonných hmôt, je do veľkej miery imúnna voči dopravným zápcham a v mnohých prípadoch je aj rýchlejšia, než iné formy prepravy. Veľmi perspektívnym faktorom je cyklistika aj z pohľadu jej prepojenia s turistikou, predovšetkým na regionálnej úrovni,“ konštatujú. Zo sociálneho pohľadu sa podľa ich slov môže stať cyklistika významným spoločenským tmelom – príkladom môžu byť mestá ako Amsterdam či Kodaň, kde sa bicykle stali priam kultúrnym fenoménom a neoddeliteľne zapadajú do koloritu mesta. 

Situácia na Slovensku je však podľa nich v mnohom odlišná. Slovenské mestá cyklistiku nepodporujú v dostatočnej miere, nemyslí na ňu ani celoštátna legislatíva. „Neustále sa zvyšujúca obľúbenosť tohto druhu dopravy je pozitívnym javom s viacvrstvovým dosahom na celú spoločnosť – cyklistika predstavuje kladný prínos z ekologického, ekonomického, zdravotného ale aj širšieho sociologického hľadiska. A práve miera obľúbenosti a pozitívnych efektov na spoločnosť idú ruka v ruke s podmienkami v akých cyklistika existuje. Zvyšovanie komfortu cyklistov má tak priamy dopad na jej ďalší pozitívny rozvoj,“ dodávajú Kadúc, Mičovský, Droba, Gál a Huba. 

Na jednej strane je podľa nich potrebné venovať širšiu systematickú pozornosť koncepčnému a trvalo udržateľnému rozvoju cyklistiky v slovenských podmienkach. Na strane druhej sú však súbežne predstaviteľné aj jednoduché, praktické a nikomu neškodiace legislatívne úpravy, ktoré môžu výrazným spôsobom napomôcť cyklistike a posunúť ju vpred, ako výnimka z nulovej tolerancie na alkohol. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu