Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Príbeh, ktorý inšpiruje: Harriette (92) prekonala rakovinu, na maratóne zdolala rekord!

Harriette Thompsonová na maratóne v americkom meste Charlotte Zobraziť galériu (5)
Harriette Thompsonová na maratóne v americkom meste Charlotte (Zdroj: SITA)

SAN DIEGO - Deväťdesiatdvaročná Američanka, ktorá vyhrala boj s rakovinou, sa stala novou držiteľkou svetového rekordu. Stala sa totiž najstaršou ženou na svete, ktorá zabehla maratón, uviedla dnes agentúra AP.

Harriette Thompsonová z amerického mesta Charlotte v štáte Severná Karolína zabehla v nedeľu maratón v San Diegu v čase sedem hodín, 24 minút a 36 sekúnd. Keď prekročila cieľovú rovinku, sprevádzal ju nadšený dav priaznivcov.

"Som v poriadku... Skutočne ma tu rozmaznávajú," uviedla Thompsonová v sprievode gratulácií od okolo stojacich divákov. Podľa agentúry AP bol tento ročník maratónu v San Diegu Thompsonovej šestnástym v poradí a zároveň aj najťažším.

Harriette Thompsonová na maratóne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Vždy je to ťažšie, avšak tento rok bol pre mňa zlým rokom," konštatovala najstaršia účastníčka maratónu na svete, pričom dodala, že v januári jej po dlho trvajúcej chorobe zomrel manžel a zároveň musela bojovať so stafylokokovou infekciou nohy.

"Bola som len skutočne nadšená z toho, že som ten maratón dnes mohla dokončiť," dodala Thompsonová. Pôvodnou držiteľkou svetového rekordu v kategórii najstaršia účastníčka maratónu bola Gladys Burrillová, ktorá mala 92 rokov a 19 dní, keď dokončila v roku 2010 maratón v havajskej metropole Honolulu.

Harriette Thompsonová na maratóne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Podľa organizátorov pretekov mala Thompsonová v deň odbehnutia maratónu presne 92 rokov a 65 dní. Napriek ťažkostiam s tréningom táto Američanka dokončila zmienený beh približne v rovnakom čase ako vlani, keď zabehla 42-kilometrový úsek za sedem hodín, sedem minút a 42 sekúnd.

Thompsonová začala behať maratóny až po dosiahnutí 70 rokov života. Príslušník rovnakej cirkvi jej vtedy navrhol, že ak sa zúčastní maratónu zameraného na finančnú podporu boja proti leukémii a lymfómu, bude jej sponzorom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu