Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Liberáli kritizujú Počiatka: Smer legalizuje dnešné čierne stavby

Ján Počiatek
Ján Počiatek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nový stavebný zákon z dielne ministerstva výstavby je schizofrenický a neprehľadný. Tvrdí to opozičná strana SaS, podľa ktorej vládou v stredu (27.5.) schválená právna norma nereflektuje postup schvaľovacieho procesu a pre aplikačnú prax je zmätočná.

"Minister Ján Počiatek síce deklaroval, že nový zákon skoncuje s čiernymi stavbami na Slovensku, avšak tie dnešné legalizuje," uviedla v stanovisku. Strana podľa jej límlídra pre dopravu a stavebníctvo Miroslava Ivana schvaľuje zámer ministra, "aby sme na Slovensku raz a navždy skoncovali s nekontrolovanou výstavbou arogantných stavebníkov nerešpektujúcich zákony, ktorí zneužívajú benevolenciu súčasného zákona".

Myslí si však, že vládny Smer-SD chce existujúce čierne stavby týmto zákonom zlegalizovať. Zákon totiž umožňuje všetkým, ktorí dnes budujú stavbu bez stavebného povolenia, dodatočne oň požiadať až do júna 2019. Stavebné úrady o tom musia následne rozhodnúť do júna 2024.

"Zároveň zákon v týchto ustanoveniach umožňuje majiteľom objektov, ktoré neboli skolaudované a užívajú ich viac ako 20 rokov, sa kolaudácii vyhnúť, čo je však zásadná procedúra pre legitímne a bezpečné užívanie stavby," konštatoval Ivan s tým, že SaS je za sprísnenie režimu a zastavenie čiernych stavieb a v parlamente vznesie k tejto časti zákona námietky.

Súčasné nastavenie projektových procesov a vydávanie osvedčení pre statikov považujú liberáli za dostatočné a navrhované zmeny vnímajú ako zbytočný a nekompetentný zásah do zákona o autorizovaných architektoch a inžinieroch. Zavádza sa nový pojem "vyhradené stavby", ktoré bude musieť schvaľovať kontrolný statik. "Vláda tento krok odôvodňuje stavebnými haváriami na moste v Kurimanoch a pri výstavbe garáží Triniti v Bratislave, avšak tieto do dnešného dňa neboli vyšetrené," upozornil Ivan.

Ako dodal, aj po skončení pripomienkového konania k zákonu zostalo množstvo zásadných pripomienok neakceptovaných. "Veľká časť z pôvodného návrhu bola presunutá do vykonávacích vyhlášok, ktoré nie sú dopracované. Máme za to, že zákon okrem toho naďalej obsahuje viacero technických nedostatkov a zanedbaní a vyžaduje si určite ďalšiu odbornú diskusiu," uzatvoril tímlíder SaS pre stavebníctvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu