Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Novinky v stavebnom zákone: Za čiernu stavbu obrovská pokuta aj hrozba väzenia

Zľava: Štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR František Palko a hovorca MDVRR SR Martin Kóňa
Zľava: Štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR František Palko a hovorca MDVRR SR Martin Kóňa (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nový stavebný zákon čierne stavby nelegalizuje, ale túto možnosť konečne ruší. Vyhlásil to dnes štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR František Palko, ktorý tak reagoval aj na vyjadrenia opozičných politikov. Zákon totiž zavádza prechodné obdobie ôsmich rokov, počas ktorých je priestor na riešenie už existujúcich čiernych stavieb.

"Ak sa niekto rozhodne, že postaví nehnuteľnosť bez povolenia, rozhodol sa pre takéto "kamikadzeovské" konanie, nehnuteľnosť bude jednoducho zbúraná. Nikto iný v tejto záležitosti nič prevratnejšie nevymyslel. Tento návrh, ktorý je aj aplikovateľný v praxi, vytvára predpoklady pre to, aby sa Slovensko raz a navždy vyrovnalo s nehnuteľnosťami, ktoré možno označiť ako čierne stavby," zdôraznil Palko na tlačovej konferencii v Bratislave.

V aktuálne platnom zákone chýba definícia nepovolenej stavby a existuje možnosť dodatočného povolenia pre stavby bez stavebného povolenia alebo v rozpore s ním. Navyše, sankcie za nepovolené stavby sú nízke. "Fakt, že tu máme stovky až tisícky čiernych stavieb, svedčí o tom, že zákon je deravý," tvrdí Palko.

Nová právna úprava podľa neho tieto negatíva odstraňuje. Definuje nepovolenú aj neohlásenú stavbu a dodatočné povolenie po účinnosti zákona v roku 2016 nebude možné. Majitelia stavieb, ktoré bez povolenia stoja už dnes, budú môcť po splnení podmienok o dodatočné povolenie požiadať do troch rokov. Stavebný úrad bude mať čas do roku 2024, aby o tom rozhodol. Pokute sa však stavebník aj tak nevyhne, občan zaplatí od 100 do 30.000 eur, podnikateľ najviac 150.000 eur.

Stavebný úrad bude musieť začať konanie o odstránení stavby z vlastného podnetu, v prípade nečinnosti preberie zodpovednosť nadradený úrad. V rozhodnutí určí lehotu na odstránenie stavby, podmienky, ktoré treba dodržať, a výšku kaucie. Stavebník je povinný odstrániť stavbu na vlastné náklady. "Ak sa stavebník a zhotoviteľ tvária, že sa nič nedeje, stavebný úrad im zakáže prístup na stavenisko a zabezpečí podmienky, aby stavba bola zbúraná," upozornil štátny tajomník.

Ak majiteľ stavbu v určenej lehote neodstráni, stavebný inšpektorát vydá rozhodnutie o exekúcii. Neoprávnené stavanie alebo marenie výkonu rozhodnutia je trestným činom, za ktorý hrozí odňatie slobody od dvoch do piatich rokov. "Veľmi silno neodporúčam, aby mal niekto chúťky pri platnosti nového stavebného zákona stavať nehnuteľnosť, na ktorú nemá povolenie, pretože to môže mať nedozerné následky počas jeho života," varoval Palko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu