Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zo slovenských lekární zmizne jeden z liekov proti bolesti, obsahuje nečistoty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sťahuje z lekární ďalšie šarže injekčnej formy lieku Veral. Ide o čísla šarží 06450914A a 00530115A. Nachádza sa v nich zvýšený obsah nečistôt, informuje ústav na svojom webe.

Liek sťahuje z preventívnych dôvodov. V súvislosti s jeho užívaním neboli hlásené žiadne podozrenia na nežiaduce účinky. "Stiahnutie lieku z používania môže spôsobiť jeho výpadok na trhu. Dostupnosť liečby týmto nariadením ohrozená nie je, na trhu sú pacientom k dispozícii iné lieky, ktoré možno použiť ako alternatívy," uvádza ŠÚKL v stanovisku. Pacient má možnosť vrátiť liek do lekárne.

Injekčnú formu lieku Veral, avšak s číslom šarže 06440914A, nariadil ŠÚKL stiahnuť z trhu z rovnakých dôvodov asi pred dvoma týždňami. Liek sa používa na liečbu bolesti a opuchov pri zápalových a degeneratívnych reumatických ochoreniach. Aplikuje sa napríklad na stuhnuté rameno, tenisový lakeť, zápal šliach či šľachovej pošvy. Liečiť ním možno aj bolestivé zápaly stredného ucha, nosohltana, zápaly po úrazoch a operáciách. Používa sa aj pri ťažkých záchvatoch migrény a pri obličkových a pečeňových kolikách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu