Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ak užívate tento liek, radšej sa ho zbavte: Môžete ochorieť!

Jeden z najznámejších liekov má veľkú liečivú silu!
Jeden z najznámejších liekov má veľkú liečivú silu! (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sťahuje z trhu liek Pendepon Compositum. Našli v ňom mikroorganizmy, ktoré môžu u pacientov v mieste podania vyvolať riziko infekcie. ŠÚKL o tom informoval na svojom webe.

Liek patrí do skupiny penicilínových antibiotík, používa sa na prevenciu streptokokových nákaz ľudí ohrozených reumatickou horúčkou, sanáciu bacilonosičov betahemolytického streptokoka a syfilis.

Liek možno podať injekčne do svalu pod dohľadom zdravotníka, jeho stiahnutie z trhu môže zapríčiniť výpadok. Ako možné náhrady odporúča ŠÚKL perorálne formy liekov s obsahom penicilínu alebo erytromycínu, ktoré sú na Slovensku aktuálne dostupné.

Dostupnosť injekčného penicilínu v krajine možno zabezpečiť aj prostredníctvom mimoriadneho dovozu obdobných liekov registrovaných v krajinách Európskej únie. ŠÚKL o tejto možnosti informoval Ministerstvo zdravotníctva SR, ktoré mimoriadny dovoz povoľuje. Podozrenia na nežiaduce účinky s používaním lieku nehlásil nik.

"Pendepon Compositum spĺňal pri prepustení na trh požiadavky na kvalitu, bezpečnosť a účinnosť, nedostatok sa objavil až neskôr," dodal ŠÚKL.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu