Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko žije maturitným týždňom: Pozrite si témy a na čo sa študenti sťažovali najviac!

Atmosféra pred začatím písomných maturitných skúšok Zobraziť galériu (6)
Atmosféra pred začatím písomných maturitných skúšok (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Je to tu! Maturanti žmýkajú svoje perá aj mozgy, snažia sa zvládnuť písomnú časť maturitných skúšok. Na 746 školách po celom Slovensku svoju skúšku dospelosti v týchto dňoch robí viac ako 51-tisíc žiakov. So slovenským jazykom sa potrápili už včera, dnes ich čakali cudzie jazyky. Ako sa s tým zatiaľ popasovali?

Na vybraných školách zapojených do projektu Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania sa zo slovenského jazyka a literatúry, slovenského jazyka a slovenskej literatúry, maďarského jazyka a literatúry a z matematiky externá časť maturitnej skúšky konali elektronickou formou. Elektronická maturita je rovnocenná s papierovou formou externej časti.


Prečítajte si aj Vo vyspelom svete sme poslední, hrôzostrašný graf ukázal realitu Slovenska: Učitelia plačú!


„Naši žiaci, ktorí pristúpili k tejto skúške vôbec po prvýkrát, majú šancu zo zákona maturovať zo slovenského jazyka túto časť pomocou počítača. Všetci žiaci, ktorí mohli, si radšej zvolili počítač ako klasické písanie testu,“ uviedol riaditeľ Strednej priemyselnej školy strojníckej na Fajnorovom nábreží v Bratislave Felix Dömény.

Riaditeľ si tiež myslí, je to krok vpred: „Je to budúcnosť a som veľmi rád, že ju môžem žiť. Je to budúcnosť, ktorá nás čaká, pretože výpovedná hodnota takejto maturitnej skúšky je oveľa väčšia. I keď príprava je veľmi náročná.“ Žiaci sa však trošku posťažovali na náročnosť, chýbal im väčšinou najmä čas.

Atmosféra pred začatím písomných
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Zvládnuteľné testy

 „Test sa mi zdal priemerný. Skôr bola ťažšia literatúra ako slovenčina,“ uviedol maturant Jakub. Problém mu podľa vlastných slov robilo dopĺňanie mien postáv z literárnych diel. Jeho spolužiak Krištof povedal, že maturitný test bol ťažší ako testy, ktoré si skúšali počas generálnej skúšky maturity online. „Bolo málo času, viac času by bolo asi treba aj na dopisovanie do jednotlivých hárkov,“ dodal maturant. Väčšina žiakov v tejto škole dnes maturovala elektronicky.

Čas sa nepozdával ani maturantom v Spojenej škole sv. Františka z Assisi v Bratislave. „Test bol podľa nich zvládnuteľný, len sa im zdal časovo náročný. Museli si pozornejšie prečítať úlohy a viackrát si prečítať text, čiže to sa im tak zdalo, že mali málo času,“ uviedla učiteľka Mária Radičová. Celkovo však boli s otázkami v teste maturanti spokojní.

Naopak, test sa zdal ťažký niektorým maturantom v Strednej zdravotníckej škole (SZŠ) v Nových Zámkoch. Stredoškoláci, ktorí tu maturovali online, však už vedeli výsledky okolo pol tretej poobede. „Už chodili, že spravili, takže potom boli pokojnejší,“ priblížila Mariana Ferusová zo SZŠ.

Slovensko žije maturitným týždňom:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Testy a zadania robia aj profesori

Maturitné testy či témy slohových zadaní zostavujú tímy učiteľov zo stredných, ale aj vysokých škôl. Ešte skôr, ako takto pripravené zadania dostane maturant, prechádzajú odbornou recenziou a prebehne ich overovanie na vzorke žiakov. „Z obsahového hľadiska úlohy v testoch a slohové práce zodpovedajú cieľovým požiadavkám na maturanta, ktoré zjednocujú požiadavky na vedomosti a zručnosti maturantov na výstupe zo stredných škôl,“ uviedla hovorkyňa.

Toto boli témy slohových prác, ktorú by ste si vybrali vy?

Distribúciu testov k písomným maturitám aj tento rok sprevádzajú bezpečnostné opatrenia. Napríklad testové zásielky sa z Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) doručujú do tzv. distribučných miest odborov školstva pri okresných úradoch v bezpečnostných obaloch. Po testy si v deň maturít chodia riaditelia stredných škôl.

„Po príchode do školy neporušenosť obalov testov ešte prekontroluje predseda školskej maturitnej komisie, teda externý dozor, ktorý v škole dohliada na bezpečnosť a objektívnosť priebehu maturít,“ priblížila hovorkyňa rezortu školstva. Podľa jej slov pri maturitách sú zavedené také bezpečnostné opatrenia, ktoré sa osvedčili aj v predchádzajúcich ročníkoch maturitných skúšok v rámci celého Slovenska.

Atmosféra pred začatím písomných
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Väčšina maturantov si volí angličtinu

Z cudzích jazykov bude najviac žiakov maturovať z anglického jazyka. Stredoškoláci dnes v rámci písomných maturít vypĺňajú testy z cudzích jazykov a píšu esej na vybranú tému. Písomná maturita z cudzích jazykov však na rozdiel od utorkového testu zo slovenčiny prebieha iba v papierovej forme. V ľahšom variante testov B1 dostanú žiaci 60 otázok a na ich vypracovanie čas 100 minút. V ťažšom variante B2 dostanú 80 otázok, na ktorých vypracovanie budú mať 120 minút. Na napísanie eseje budú mať maturanti vyhradených 60 minút. Testy z úrovne B1 absolvuje 22 674 žiakov, z úrovne B2 celkovo 15 063 žiakov.

Slovensko žije maturitným týždňom:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: minedu.sk)

Z anglického jazyka na oboch úrovniach maturuje celkovo 37 711 stredoškolákov. Nasleduje nemecký jazyk, pri ktorom z úrovne B1 bude maturovať 5560 žiakov a z úrovne B2 1379 žiakov, nemecký jazyk si teda vybralo spolu 6932 maturantov.  Z ruského jazyka bude maturovať 786 žiakov pri úrovni B1 a 200 žiakov pri úrovni B2. Z ruského jazyka maturuje spolu v oboch úrovniach 985 žiakov a z francúzskeho jazyka 61 žiakov. Španielčinu si zvolilo 19 žiakov a taliančinu osem žiakov.

Slovensko žije maturitným týždňom:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: minedu.sk)

Vo štvrtok 19. marca čakajú maturantov testy z matematiky a v piatok 20. marca maďarský jazyk a literatúra a ukrajinský jazyk a literatúra. Náhradný termín externej časti a písomnej formy internej časti sa uskutoční 14. až 17. apríla. Opravný termín určí ministerstvo školstva, predbežný termín je však 3. až 8. septembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu