Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

List prešovskej školy odkryl nový problém: Minister Draxler, váš systém testovania je nanič!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PREŠOV - Stredná priemyselná škola strojnícka v Prešove má na ministerstvo školstva poriadne ťažké srdce, a to pre informácie, ktoré ponúkli médiám. Podľa prehľadu výsledkov maturitných skúšok, ktorý vytvoril Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), skončila táto škola v laickom porovnaní ako najhoršia na celom Slovensku. Celý rebríček však podľa prešovskej školy možno označiť za neobjektívny!

Podľa zákona č. 245/2008 Z. z. „ak žiak neuspel na maturitnej skúške z dobrovoľného predmetu maturitnej skúšky, táto skutočnosť nemá vplyv na úspešné vykonanie maturitnej skúšky a na vysvedčení o maturitnej skúške sa neuvádza“. Napriek tomu, jediného žiaka, ktorý dobrovoľne maturoval z matematiky na Strednej priemyselnej škole strojníckej v Prešove a neuspel, NÚCEM zaradil do štatistík, čím sa stala škola pri bežnom porovnaní najhoršou na Slovensku vzhľadom na výsledky maturít z matematiky.

List prešovskej školy odkryl
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

NÚCEM sa však bráni a zdôrazňuje, že pochybila škola: „Škola dobrovoľne odoslala NÚCEM-u odpoveďový hárok predmetného žiaka a tým automaticky súhlasila s vyhodnotením, spracovaním výsledkov a zverejnením na výsledkovom portáli. I keď škola tvrdí, že žiak sa na skúške nezúčastnil, odpoveďový hárok bol doručený na NÚCEM na spracovanie a je, samozrejme, archivovaný.“

Podľa ústavu mali učitelia urobiť prvý krok skôr: „V prípade, ak bol poslaný omylom, škola  mala na túto skutočnosť upozorniť a požiadať, aby nebol vyhodnotený. Nereagovala však ani výsledkovú listinu z matematiky zo dňa 6.5.2015, v ktorej tento žiak figuruje s 0 percentnou úspešnosťou. Považujeme za nekorektné zverejňovať školy pod hlavičkou "neúspešné", a pritom neprihliadať na ďalšie faktory, ktoré sa mohli pod tento výsledok podpísať.“

List prešovskej školy odkryl
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Učitelia sa s podporou rodičov rozhodli poslať ministrovi školstva Jurajovi Draxlerovi otvorený list. Hnevá ich najmä to, že takto spracované informácie NÚCEM poskytol na svojich oficiálnych stránkach, pričom dobrovoľnú maturitu z matematiky zaradili medzi ostatné výsledky, čím sa poškodilo dobré meno SPŠ Strojnícka. „NÚCEM by takéto informácie mal poskytnúť vtedy, keď sa testovania zúčastnil dostatočný počet respondentov, a to za rovnakých a porovnateľných podmienok z hľadiska výsledku maturitnej skúšky,“ vysvetľuje učiteľský zbor dotknutej školy.

List prešovskej školy odkryl
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

V tomto bode však spolu obe strany súhlasia. „NÚCEM v zásade neodporúča vytváranie rebríčkov škôl na základe výsledkov externých testovaní, a už vôbec nie zverejňovanie škôl, ktoré dosiahli v testoch nízku úspešnosť. V prípade škôl, ktoré majú menej ako 20 žiakov, je nesprávne a zavádzajúce vôbec porovnávať tieto školy s inými a dávať ich do rebríčkov,“ myslia si aj na komunikačnom odbore ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

Celá situácia je o to vážnejšia, že poukazuje na nedostatky pri testovaní žiakov. „Vážený pán minister, do budúcna by sme Vás zároveň chceli požiadať, aby informácie, ktoré sú poskytované Vami riadenými organizáciami boli jednoznačné a relevantné, pretože máme vážne pochybnosti o kompetentnosti a opodstatnenosti takejto organizácie a ich zamestnancov,“ ostro sa v otvorenom liste vyjadrili učitelia SPŠ v Prešove.

List prešovskej školy odkryl
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Škola načrtla aj to, ako by sa celá vec dala riešiť: „Zastávame názor, že pokiaľ sa nenájde iný organizačný model testovania, takéto testovanie nikdy nebude objektívne, a teda porovnateľné medzi jednotlivými školami a v konečnom dôsledku na tento model doplatia školy, ktoré testovanie vykonávajú zodpovedne.“ Otázkou teda ostáva, ako by sa mali v budúcnosti vytvárať rebríčky, ak sa súčasný systém nepáči ani samotnému NÚCEM-u, ani školám.

List prešovskej školy odkryl
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: MaturityVedyRebríček škôlMinisterstvo školstvaVýskumu a športuNárodný ústav certifikovaných meraní vzdelávania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu