Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

A je to vonku: Najuznávanejší ekonómovia zaradili Slovensko medzi najväčšiu spodinu sveta!

Bloomberg zostavil pre Slovensko nelichotivý rebríček. Zobraziť galériu (2)
Bloomberg zostavil pre Slovensko nelichotivý rebríček.

BRATISLAVA - Naša ekonomika na tom nie je najlepšie. Aspoň tak to vyplýva z nelichotivého rebríčka prestížnej ekonomickej agentúry. Portál Bloomberg, ktorý patrí k špičke medzi expertami na ekonomiku, zaradil našu ekonomiku na 14. miesto z 15. najhorších na svete. Horšie ukazovatele vykazujú iba krajiny zmietané v naozaj vážnych ekonomických problémoch, alebo štáty s autokratickými vládcami.

Ekonomickí analytici z americkej agentúry Bloomberg zostavili rebríček krajín, ktorú sú na tom ekonomicky najhoršie. Tzv. "misery index" by sa dal voľne preložiť ako index krajín s mizernou ekonomikou. Pozostáva zo štátov, kde sú pracovné a životné podmienky najťažšie. Kalkulácia spočíva v kombinácii údajov nezamestnanosti a výšky inflácie. Najhoršie dopadla Venezuela.

Slovensko skončilo na 14. mieste. Venezuela v súčasnosti zažíva "obrodu socializmu" v podaní prezidenta Nicholasa Madura, ktorý vyhlásil vojnu kapitalizmu. A tvrdo na to dopláca. Známe sú prípady, kedy ľudia čakajú v radoch na obyčajný spotrebný tovar. Za Venezuelou nasleduje Argentína, Južná Afrika a vojnou zmietaná Ukrajina. Náš východný sused trpí ťažkými ekonomickými stratami a koniec trápenia je v nedohľadne. Zle je na tom aj krízou zmietané Grécko.

Najhoršie je na tom Venezuela. Slovensko je 14.
Zobraziť galériu (2)
Najhoršie je na tom Venezuela. Slovensko je 14.  (Zdroj: bloomberg)

Slovensko trápi vysoká nezamestnanosť a nízka inflácia

Nezamestnanosť na Slovensku v januári medzimesačne mierne vzrástla na 12,39 %. Podľa analytikov sa pod to podpísal najmä nedostatok sezónnych prác v poľnohospodárstve a stavebníctve. "Január je v slovenskej ekonomike mesiacom, kedy v porovnaní s decembrom tradične dochádza k útlmu na trhu práce po silnejšej predvianočnej sezóne," skonštatoval generálny riaditeľ personálno-poradenskej spoločnosti McRoy Group Luboš Sirota.

V medziročnom porovnaní však počet ľudí na úradoch práce klesol o 1,22 percentuálneho bodu (p. b.). "Pozitívnou správou, ktorú priniesli januárové čísla, je najmä rastúci počet nezamestnaných umiestnených na trhu práce, naopak, vplyv administratívneho znižovania nezamestnanosti, teda počet vyradených pre nespoluprácu a iných vyradených, sa znižuje," uviedol analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

Zároveň doplnil, že po zohľadnení sezóny klesala nezamestnanosť v januári v 5 z 8 krajov Slovenska. "Najvýznamnejšie v Banskobystrickom kraji. Nezamestnanosť v Bratislavskom kraji ostala nezmenená, v Prešovskom a Trnavskom veľmi mierne rástla," vymenoval Koršňák.

Analytici očakávajú, že nezamestnanosť by mala v nasledujúcich mesiacoch tohto roka klesať. Pravdepodobne však miernejším tempom ako vlani. "Očakávame, že rastúca ekonomika bude naďalej vytvárať priestor pre tvorbu nových pracovných miest, a preto v súlade s trendom z predchádzajúceho roka by nezamestnanosť mala aj v ďalších mesiacoch pokračovať v pozvoľnom poklese," predpokladá Koršňák.

Spoločnosť McRoy Group očakáva, že by sa miera nezamestnanosti mohla znížiť pod 12 % a celkovo by mohlo vzniknúť 15.000 nových pracovných miest. "To všetko za predpokladu, že trh nezasiahnu nečakané negatívne správy. Môže ísť o vyostrenie konfliktu na Ukrajine či o nezodpovedné zásahy do trhu zo strany vlády v predvolebnom roku motivované snahou zapáčiť sa voličom," dodal Sirota.

Inflácia bola v prvom mesiaci roku 2015 mínus 0,1%. Oproti minulému ceny klesli taktiež 0,4%.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu