Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Grécky minister financií pritvrdil: Týmto pohrozil Európe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Grécky minister financií Jánis Varoufákis varoval, že v prípade pondelňajšieho záporného stanoviska ministrov financií členských krajín eurozóny k vládnemu návrhu reforiem hrozí krajine referendum či dokonca predčasné voľby.

V nedeľu zverejnenom rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera Varoufákis uviedol, že očakáva od ministrov súhlasné stanovisko v záujme pokračovania medzinárodnej finančnej pomoci podmienenej reformami z dielne novej vlády premiéra Aléxisa Tsíprasa. Tá vyhrala januárové voľby so sľubom ukončiť tvrdých úsporných opatrení, no narazila na odpor veriteľov, od ktorých žiadala zmeny dohôd o pomoci.

"Mohli by vzniknúť problémy. No ako hovorí môj premiér, ešte nie sme prilepení k našich stoličkám. Môžeme sa vrátiť k voľbám alebo vypísať referendum," povedal Varoufákis, podľa ktorého ľudia "chápu, že vláda bojuje proti systému hovoriacemu, že zachraňuje Grécko, kým všetko na chrbát chudobných". Ako podotýka agentura Reuters, s návrhom referenda prišiel v roku 2011 aj vtedajší premiér Georgiós Papandréou a o niekoľko týždňov svoj post opustil. Grécko sa s veriteľmi vo februári dohodlo na štvormesačnom predĺžení súčasného záchranného programu. Súčasťou dohody bol aj zoznam dohodnutých reforiem. Detailnejšiu podobu reforiem má grécka vláda podľa dohody predložiť do konca apríla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu