Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obchodný reťazec Tesco zvažuje odchod zo Slovenska: Má finančné problémy!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/LONDÝN - Dianie v posledných mesiacoch naznačuje, že Tesco plánuje ozdravovať spoločnosť drastickými krokmi. Onedlho sa ukáže, ako sa britskej spoločnosti darilo v poslednom kvartáli, no šušká sa, že Tesco bude musieť postupovať podľa toho najhoršieho scenára. Podľa denníka SME na slovenskom trhu možno končí!

„Slovenské aktivity Tesca sa môžu predávať v balíku spolu s Maďarskom, Českom a možno Poľskom. Druhý scenár je predaj celých sietí v jednotlivých štátoch,“ povedal denníku SME nemenovaný britský investor a dodal: „Na stole je aj možnosť, že Tesco u vás ostane, ale predávať bude niektoré jednotlivé prevádzky, aby získalo dodatočné peniaze a zefektívnilo svoju predajnú sieť.“ Opýtali sme Tesca na Slovensku, či skutočne plánuje odísť z nášho trhu alebo ide iba o taktiku konkurentov, no odpoveď veľa nepovedala: „Ani teraz, ani v budúcnosti nebudeme komentovať žiadne špekulácie.“

Najväčší britský maloobchodný reťazec Tesco už oznámil, že vo Veľkej Británii plánuje prepustiť asi 10-tisíc ľudí v úsilí zastaviť pokles zisku. Britské noviny Sunday Telegraph vo februáru uviedli, že do 6000 pracovných miest by sa mohlo zrušiť v administratíve a v obchodoch, ktoré spoločnosť plánuje na domácom trhu zatvoriť. Ide celkovo o 43 prevádzok.

Zvyšné pracovné miesta by sa mali rušiť v rámci rozsiahlych zmien v riadení zostávajúcich obchodov. Tesco sa momentálne nachádza v období, keď by sa o plánoch spoločnosti nemalo hovoriť na verejnosti, nakoľko by pred vyhlásením hospodárskych výsledkov spoločnosti mohli takéto informácie ovplyvniť cenu akcií.

Rozsiahle zmeny v riadení zaviedol reťazec v dôsledku nepriaznivých výsledkov v minulých obdobiach. Podobného scenára sa zrejme obávajú vo všetkých krajinách Európy, v ktorých Tesco obchoduje. Začiatkom roka zaznamenala spoločnosť opätovne medziročný rast tržieb, aj keď len marginálny (0,3 %), no bol to prvý rast tržieb od januára minulého roka.

To bol dobrý signál pre nového šéfa firmy Davea Lewisa, ktorý sa snaží zlepšiť pozíciu spoločnosti zápasiacej s cenovou vojnou na maloobchodnom trhu. Podľa Sunday Telegraph sú plánované opatrenia porovnateľné s programom ozdravovania firmy Unilever v Británii pred takmer 10 rokmi, pod čo sa podpísal práve Dave Lewis, v dôsledku čoho si vyslúžil prezývku "drastický Dave".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu