Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovenské Tesco dostalo rekordnú miliónovú pokutu: Výsmech kontrolórom aj zákazníkom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARTIZÁNSKE - Tesco dostalo rekordnú pokutu! Za opakované porušenie zákona mu udelili úrady až milión eur. V našich pomeroch ide o rekordnú pokutu. Najhorší je na celom prípade fakt, že kontrolóri narazili na chyby už pri prvej kontrole, no Tesco sa z nich nepoučilo. Práve naopak, zákazníkom ponúkali nevhodný tovar a pokazené ovocie a zeleninu. Pokuta sa hypermarketu nepozdáva a preto ju napadne na súde!

Maloobchodný reťazec Tesco dostal na Slovensku pokutu milión eur za to, že v jednom zo svojich hypermarketov v Partizánskom opakovane predával potraviny po záruke a zdravotne nevyhovujúce ovocie a zeleninu. Rekorne vysokú pokutu mu uložila štátna veterinárna a potravinová správa. Slovenská pobočka britského reťazca, ktorý pôsobí rovnako aj v Česku, reagovala, že pokutu považuje za nezákonnú a napadne ju na súde.

Šéf veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš uviedol, že pokuta je na spodnej hranici. Za opakované vážne nedostatky pri predaji potravín slovenský zákon umožňuje vymerať pokutu až päť miliónov eur. "Pokuta, ktorú dostalo Tesco, je v súlade so zákonom. Je to pokuta, ktorá sa neukladá pri prvej kontrole, ale na základe opakovaných nedostatkov," povedal Bíreš Denníku N.

Inšpektori veterinárnej a potravinovej správy reťazcu najprv minulý rok v júni uložili pokutu 25 tisíc eur, pretože vo svojom hypermarkete v Partizánskom ponúkal niekoľko druhov potravín po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti. O mesiac neskôr na pultoch rovnakej predajne odhalili ďalších sedem druhov nevhodných potravín, reťazec tam vraj ponúkal aj pokazené ovocie a zeleninu. Išlo o plesnicé jablká, uhorky či hrozno alebo kávu, čaj či syry.

V správe sa píše, že v júli minulého roka Tesco v Partizánskom predávalo potraviny po záruke. Išlo o "sedem druhov potravín v celkovom množstve 1,9328 kg a cene 19,33 € po uplynutí ich dátumu minimálnej trvanlivosti."

Kontrolóri sa pre vysokú pokutu rozhodli preto, lebo Tesco opakovane porušilo zákony a nepomohla ani prvá pokuta. Okrem pokuty 25 tisíc eur dostala predajňa v Partizánskom aj 15 tisícovú pokutu za nesprávne skladovanie potravín.

Tesco zareagovalo napadnutím pokuty na súde. "Požiadali sme o odklad vykonateľnosti. Súd vyhovel našej žiadosti a odložil zaplatenie pokuty až do právoplatného rozhodnutia," uviedla Zozana Lošáková z marketingového oddelenia slovenskej pobočky.

Britský reťazec je na Slovensku z hľadiska tržieb jednotkou na trhu maloobchodného predaja. Prevádzkuje u nás vyše 150 predajní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu