Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Na Slovensku sa náhle oteplilo: Za desať minút až o 7 stupňov Celzia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinksktock.com)

TURZOVKA - V Turzovke, v Liptovskom Mikuláši či v Dolnom Hričove sa v noci na sobotu (21.2.) náhle oteplilo. Počas iba desiatich minút stúpla teplota vzduchu o šesť až sedem stupňov Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Poukazuje na to, že rýchle oteplenie spôsobili nárazy vetra.

"Vzduch bol pomerne suchý, bolo takmer jasno a väčšinou bezvetrie. Teplota tak pri západe slnka začala rýchlo klesať," priblížili piatkovú situáciu meteorológovia. Postupne však miestami začal fúkať vietor a teplota následne stúpla. "Neskôr pribudla aj oblačnosť, no oproti vetru mala len nepatrný vplyv na teplotu," dodáva SHMÚ.

Náhly vzostup teploty tak podľa meteorológov zreteľne korešpondoval s nárazmi vetra. "Vietor podporuje turbulenciu, v dôsledku ktorej dochádza k premiešavaniu vzduchu s teplejším vzduchom vo vyšších polohách, vrstvách atmosféry," vysvetľuje SHMÚ. Teplota neklesá ale ani pri oblačnosti, pretože tá zase zabraňuje unikaniu dlhovlnného žiarenia zo zemského povrchu do atmosféry.

Vlhkosť vzduchu zase limituje najnižšiu možnú teplotu. "Keď teplota vzduchu poklesne až na hodnotu teploty rosného bodu, vzduch je nasýtený vodnou parou, ktorá kondenzuje, vzniká napríklad rosa alebo hmla, a teplota už klesá len nepatrne, prípadne vôbec," vysvetľujú meteorológovia. Čím väčší je preto deficit rosného bodu (rozdiel teploty vzduchu a teploty rosného bodu), tým môže teplota výraznejšie klesať.

Podobné, aj keď o niečo menej výrazné oteplenie vplyvom vetra, SHMÚ zaznamenal napríklad aj v Trenčíne, v Prievidzi či v Piešťanoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu