Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pri oteplení si dávajte pozor na lavínové nebezpečenstvo v Tatrách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách jasno. V noci teploty vzduchu opäť klesli pod bod mrazu, ale cez deň sa opäť oteplí, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Ráno sa teplota vzduchu na hrebeňoch pohybovala od -8° C do 2° C. Fúkal len slabý, až čerstvý vietor prevažne južných smerov s rýchlosťou do 30 km/hod. Za posledných 24 hodín nový sneh už nepripadol.

Za poslednú periódu sneženia miestami na horách napadlo do 80 cm. Nový sneh je rozložený veľmi nerovnomerne. Na mnohých miestach sa na svahoch nachádzajú nebezpečné snehové dosky a vankúše. Na hranici lesa je veľké množstvo previateho snehu do výšky aj viac ako 100 cm. Snehová pokrývka vplyvom oteplenia postupne sadá. Striedanie nočných záporných teplôt vzduchu a denných kladných začalo pomáhať stabilizácii pokrývky, ktorý je z rána zmrznutý, na severných svahoch dokonca ešte prachový, ale v priebehu dňa sneh zvlhne a oťažie.

Po nočnom ochladení a premrznutí snehovej pokrývky je vo všetkých pohoriach na Slovensku z rána naďalej mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách a Fatrách bude mierne lavínové nebezpečenstvo celý deň. V priebehu dňa pri oteplení lavínové nebezpečenstvo v Tatrách stúpne na zvýšené, teda 3. stupeň. Nový sneh bol vplyvom silného vetra v predchádzajúcich dňoch previaty na záveterné východné a juhovýchodné svahy.

Tu sa vytvorili snehové vankúše z nového a previateho snehu o výške aj viac ako 50 cm. Keďže sa sneh z posledného sneženia dostatočne neprepojil s podkladovou vrstvou, snehová pokrývky je tak na mnohých miestach iba mierne až slabo spevnená. Lavíny sa môžu pri oteplení vyskytnúť už pri malom dodatočnom zaťažení, najmä na strmých svahoch so sklonom nad 30°. Spontánne stredne veľké lavíny a splazy sa môžu vyskytnúť z nového snehu.

Lavínové nebezpečenstvo má stále výrazne lokálny charakter, preto je dôležité lokálne posúdenie stability snehovej pokrývky a správna interpretácia testov.  Tendencia lavínového nebezpečenstva: pri oteplení v priebehu dňa stúpa.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu