Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Reakcia Aliancie za rodinu na neúspešné referendum vás prekvapí: Bolo to niečo krásne!

Anton Chromík z Aliancie za rodinu
Anton Chromík z Aliancie za rodinu (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Podľa hovorcu Aliancie za rodinu Antona Chromíka bolo referendum úžasné dobrodružstvo. „Bolo to niečo veľmi krásne, naozaj sa dialo niečo dobré a ľudia pochopili, že sa v tejto krajine sa dá niečo robiť a môžu vyjadriť svoj názor. Toto referendum nebolo len o rodine, bolo aj o slobode a ukázalo sa, že tú slobodu veľmi potrebujeme,“ vyhlásil dnes v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

„Pre mňa to bol dosť veľký adrenalínový a pomerne drahý zážitok, ale, našťastie, mal šťastný koniec. Myslím si, že väčšina sa v ňom vyjadrila, že nechce využívať svoju moc nad menšinou,“ povedala v relácii právnička Janka Debrecéniová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť. Podľa Chromíka, úspech referenda je v tom, že pre hodnoty prišlo k urnám skoro milión ľudí a toľko neprišlo ani k eurovoľbám. „Hovoríme tu o naozaj veľkom množstve ľudí, ktorí prišli len pre jednu hodnotu, ktorú považujú vo svojom živote za dôležitú. Znamená to, že títo ľudia sa prebudili a vedia, že táto hodnota je dôležitá,“ zhrnul hovorca Aliancie za rodinu s tým, že o ľuďoch, ktorí k urnám neprišli, nevie povedať nič, iba to, že svoj názor nepovažujú za dôležitý. Vo voľbách sa podľa neho pozerá na tých ľudí, ktorí prídu, nie na tých, ktorí neprídu. 

Aj napriek tomu, že referendum nie je úspešné, Chromík ho za úspešné považuje. „Všetky referendá, ktoré boli, aj napriek tomu, že neboli úspešné, viedli k zmene. Mnohé veci sa zmenili vďaka referendám, ktoré boli vyhlásené za neplatné. Ale fakt je ten, že ľudia prejavili vôľu," spomenul v diskusnej relácii. 

Janka Debrecéniová si nemyslí, že v tomto referende bola druhou stranou. „Toto referendum nebolo o rodine, a to bolo jasné všetkým tým, ktorí hlasovať neprišli, pretože aj nehlasovanie je vyjadrenie postoja,“ zhodnotila a s Antonom Chromíkom súhlasí, že toto referendum bolo aj o slobode. „Ukázalo sa, že občania uplatnili občiansky princíp, hlasovali zodpovedne a nezneužívali svoje právo na to, aby rozhodovali o životoch niekoho alebo aby rozhodovali proti niekomu. Nakoniec ľudia správne porozumeli tomu, že toto referendum bolo proti základným hodnotám. Myslím tým rovnosť, ľudskú dôstojnosť a rešpekt k právam človeka bez ohľadu na jeho konkrétnu identitu,“ objasnila Debrecéniová. Podľa nej referendové otázky boli postavené manipulatívnym spôsobom, napríklad tretia otázka o sexuálnej výchove. „Ústavný súd, ani nikto iný nespochybňuje právo rodičov podieľať sa na rozhodovaní o obsahu vzdelávania svojich detí. V tej otázke nešlo o žiadne zmeny,“ tvrdí právnička. 

Ľudia podľa Chromíka v tomto referende rozhodli jasne. „Odporúčam LGBTI iniciovať petíciu za referendum, prejsť týmto procesom, získať takú podporu u ľudí, ako sme získali my,“ ukončil hovorca Aliancie za rodinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu