Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Referendum skončilo: Slováci dohlasovali, prezident rozčarovaný, účasť prekvapila!

Referendum 2015 Zobraziť galériu (79)
Referendum 2015 (Zdroj: SITA, TASR)

BRATISLAVA – Ôsme všeľudové hlasovanie od vzniku samostatnej Slovenskej republiky sa skončilo. V referende iniciovanom Alianciou za rodinu mohlo hlasovať približne 4,4 milióna občanov SR v 4 942 hlasovacích miestnostiach. Zo známych osobností sa zúčastnil Robert Fico, Béla Bugár, Pavol Frešo, Ján Figeľ, Peter Pellegrini či iniciátor referenda Anton Chromík a ku koncu dňa aj Andrej Kiska. Komisia zaznamenala pár podnetov, ale celkový priebeh bol úplne pokojný. Účasť dosahuje len niečo vyše 20 percent. Referendum sme sledovali ONLINE.

Aktuálne výsledky hlasovania

00:19 Aktivisti LGBTI majú podľa Chromíka zbierať podpisy

Aktivisti LGBTI môžu podľa hovorcu Aliancie za rodinu Antona Chromíka zozbierať 420 000 podpisov pod petíciu za registrované partnerstvá, môžu prejsť ústavným súdom, iniciovať referendum. „Potom budeme vedieť ako to je. Majú tú možnosť. Každý má možnosť zbierať podpisy. My sľubujeme, že nebudeme robiť antikampaň,“ vyhlásil Chromík.

Referendum skončilo: Slováci dohlasovali,
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Referendum je podľa Chromíka úspešné. „Zúčastnilo sa na ňom veľa ľudí, pre ktorých bola téma rodiny dôležitá. Referendum hovorí o tých, ktorí prišli. Na tých, ktorí neprišli sa neprihliada, pretože nestálo im za to, aby ho vyjadrili,“ uviedol. Aliancia je podľa neho rada, že sa našiel taký veľký počet ľudí, ktorí hovorí áno rodine, napriek antikampaniam, označovaniam za nenávistníkov. „Teším sa, že ľudia prišli a povedali áno rodine. Referendum dopadlo tak, že 90 percent hovorí áno rodine, áno otcovi a mame a výchove detí,“ vyhlásil Chromík, ktorý má úžasné pocity, pretože ľudia povedali podľa neho áno rodine a áno deťom. „Otvorili sme krásnu tému a nedali sa zastrašiť médiami. Je to veľký počet ľudí, ktorí sa bude blížiť k miliónu a to je úžasné,“ dodal.

Aliancia za rodinu podľa neho čelila silnej antikampani. Ľudí to však podľa Chromíka nezaskočilo a povedali áno rodine. „Téma bola bytostne dôležitá pre tých, ktorí prišli hlasovať. Tí, ktorí neprišli, na ich názor sa neprihliada, rovnako ako pri voľbách. Názor je dôležitý, ak ho prídete prejaviť,“ upozornil s tým, že 90 percent hlasujúcich je za manželstvo muža a ženy. „Ľudia sú za to, aby deti mali otca a mamu“ uviedol.

Účasť na referende je podľa Chromíka pri antikampani veľmi dobrá. „Takýto počet ľudí nám dáva nádej, aby sme hovorili, že rodina sa stáva centrom všetkých politík. Politici sa musia naučiť podporovať manželstvo a rodinu, lebo je to najlepšie prostredie pre deti. To sa nezmení. O tomto bolo referendum. Sme za rodinu, lebo deti potrebujú otca a mamu,“ povedal.

Aliancia za rodinu podľa Chromíka začala diskusiu a silnú občiansku iniciatívu. Ľudia sa začali budiť. „Toľko ľudí, koľko sa teraz zobudilo, to sa za 25 rokov na Slovensku nestalo,“ zdôraznil. Chromík odmietol úvahy o politickej budúcnosti aliancie. „Aliancia je občianska iniciatíva. Tieto otázky nás dehonestujú, ako by sme veci robili nie preto, že sú dobré, ale máme skryté úmysly. Sme občianski aktivisti a nimi chceme zostať. Je bytostná potreba podporovať rodinu a manželstvo,“ vyhlásil.

00:15 Najvyššiu účasť má stále Prešovský, najnižšiu Banskobystrický kraj

Najvyššiu účasť v sobotňajšom (7.2.) referende má po sčítaní takmer všetkých okrskov naďalej Prešovský samosprávny kraj. Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR je tam nateraz účasť 32,35 percenta.

Druhý sa stále drží Žilinský kraj s 29,09-percentnou účasťou, tretí Trenčiansky kraj s 21,77-percentnou účasťou. Nasledujú Košický kraj (19,08 percenta), Bratislavský kraj (16,89 percenta), Nitriansky kraj (16,64 percenta), Trnavský kraj (16,63 percenta). Najnižšiu účasť má momentálne Banskobystrický kraj (15,83 percenta).

00:08 Miškov: Slováci ukázali v referende, že sme tolerantný národ

Slováci odmietli nenávisť a netolerantnosť. Tak hodnotí výsledok dnešného referenda o rodine Juraj Miškov zo Slovenskej občianskej koalície (SKOK). Podľa neho Slováci v referende ukázali, že majú srdce aj rozum. Miškov zároveň priznal, že nízka účasť hlasujúcich v referende ho prekvapila. "Vzhľadom na sebavedomie organizátorov, množstvo dobrovoľníkov i podporu katolíckej cirkvi musí byť účasť pre iniciátorov referenda veľkým sklamaním," povedal Miškov.

Jeho kolega Jozef Kollár konštatoval, že k urnám zrejme neprišli ani všetci tí, ktorí podpísali petíciu za vypísanie referenda. "V prvom rade ten výsledok ale vnímam ako dobrý signál, ktorý dáva najavo, že drvivá väčšina Slovákov si ctí občianske a osobné slobody a nikto, ani štát, by sa nemal starať o to, ako si ten druhý usporiada osobný život," uviedol Kollár.

00:00 Sčítavanie sa blíži ku koncu, účasť dosahuje 21,33 percenta

Referendum bude s najväčšou pravdepodobnosťou neplatné. Po sčítaní hlasov z viac ako 94 percent okrskov dosahuje účasť len 21,33 percenta. Na platnosť plebiscitu je však potrebné, aby hlasovať prišla nadpolovičná väčšina všetkých oprávnených voličov.

23:57 Aktivisti proti referendu sa radujú

Z referendového tábora aktivistov a ich podporovateľov sa ozýva mohutný potlesk. Prítomní neskrývajú radosť z neplatného hlasovania.

23:45 Nová politická strana SKOK víta výsledky.

 

23:43 Účasť prekročila 20 percent, spočítané sú tri štvrtiny okrskov

Účasť na dnešnom referende prvýkrát tesne prekročila 20 percent, na úspešnosť plebiscitu je však potrebné, aby svoje hlasy odovzdala nadpolovičná väčšina všetkých oprávnených voličov. Doteraz boli spočítané hlasy zo 75,85 percenta okrskov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Referendum skončilo: Slováci dohlasovali,
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA, TASR)

23:42 Najvyššiu účasť má stále Prešovský, najnižšiu Trnavský kraj

Najvyššiu účasť v dnešnom referende má po sčítaní takmer dvoch tretín okrskov naďalej Prešovský samosprávny kraj. Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR je tam nateraz účasť 31,14 percenta.

Druhý sa stále drží Žilinský kraj s 29,20-percentnou účasťou, tretí Trenčiansky kraj s 21,23-percentnou účasťou. Nasledujú Košický kraj (18,63 percenta), Bratislavský kraj (16,53 percenta), Nitriansky kraj (16,36 percenta), Banskobystrický kraj (15,11 percenta). Najnižšiu účasť má nateraz Trnavský kraj (14,81 percenta).

23:35 "Príbeh sa ešte len začína. Je to niečo úžasné," komentuje pre TA3 priebežné výsledky referenda Anton Chromík. "Toto množstvo ľudí nám dáva mandát, na to, aby sme hovorili politikom, aby podporili rodinu," povedal. Pričom stále odmieta konkretizovať prípadné politické ambície. "Ja nemám takéto ambície," odpovedal televízii.

Referendum skončilo: Slováci dohlasovali,
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA, TASR)

23:30 Účasť dosahuje len 19,95 percenta po dvoch tretinách okrskov

Ani po sčítaní hlasov z dvoch tretín okrskov nedosahuje účasť na dnešnom referende ani 20 percent. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Na to, aby bolo referendum platné, je potrebná účasť nadpolovičnej väčšiny všetkých oprávnených voličov.

23:19 Po sčítaní polovice okrskov dosahuje účasť len 19,28 percenta

Po spočítaní hlasov z polovice okrskov dosahuje účasť v dnešnom referende len 19,28 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Na to, aby bolo referendum platné, je potrebná účasť nadpolovičnej väčšiny všetkých oprávnených voličov.

Referendum skončilo: Slováci dohlasovali,
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Na otázku, či občania súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou, odpovedalo 94,05 percenta zúčastnených kladne. Za to, aby sa homosexuálom neumožnili adopcie detí, sa vyjadrilo 91,95 percenta zúčastnených a za možnosť nezúčastňovať sa sexuálnej výchovy na školách zahlasovalo 89,59 percenta občanov.

23:03 Sčítaná je takmer štvrtina okrskov, účasť dosahuje 17,89 percenta

Necelých 18 percent zatiaľ dosahuje účasť v dnešnom referende. Sčítaných je doteraz 1177 okrskov zo 4942. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Na to, aby bolo referendum platné, je potrebná účasť nadpolovičnej väčšiny všetkých oprávnených voličov.

Referendum skončilo: Slováci dohlasovali,
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Na otázku, či občania súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou, odpovedalo 93,70 percenta zúčastnených kladne. Za to, aby sa homosexuálom neumožnili adopcie detí, sa vyjadrilo 91,53 percenta zúčastnených a za možnosť nezúčastňovať sa sexuálnej výchovy na školách zahlasovalo 89,10 percenta občanov.

22:55 Referendum prebehlo v poriadku bez mimoriadnych udalostí

V poradí ôsme referendum v ére samostatného Slovenska prebehlo v poriadku bez mimoriadnych udalostí. Krátko po zatvorení všetkých hlasovacích miestností to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová.

"Voľby prebehli v poriadku bez nejakých mimoriadnych udalostí a problémy, ktoré sa vyskytli, alebo podnety, ktoré boli, treba hodnotiť ako bežné, bez nejakých možných dopadov na priebeh alebo aj na výsledky hlasovania v referende," uviedla Chmelová. Zároveň potvrdila, že nedošlo k žiadnemu problému, pre ktorý by bolo potrebné na niektorých miestach hlasovanie predlžovať.

22:52 Aliancia za rodinu už teraz vníma referendum ako úspešné

Zástupcovia Aliancie za rodinu (AZR), ktorá dnešné referendum o ochrane rodiny iniciovala, čakajú na prvé priebežné výsledky v reštaurácii na Námestí SNP v Bratislave. Atmosféra je tu pokojná. Členovia AZR čakajú na prvé výsledky zatiaľ bez veľkých emócií a osláv.

Podľa hovorcu aliancie Antona Chromíka je už teraz referendum úspešné. "Pretože ľudia mali možnosť vyjadriť svoj názor. Tí, ktorí prišli, tak ho vyjadrili, na tých názor sa prihliada," povedal. Akú volebnú účasť očakáva, povedať nechcel. V mene všetkých členov aliancie vyjadril vďačnosť tým ľuďom, ktorí prišli vyjadriť svoj názor na rodinu. "Chceme sa poďakovať všetkým, ktorí prišli a povedali svoj názor na rodinu, manželstvo a deti," dodal.

22:45 Po sčítaní hlasov z 209 okrskov dosahuje účasť 14,57 percenta

Po sčítaní hlasov z prvých 209 okrskov z celkového počtu 4942 dosahuje účasť na dnešnom referende 14,57 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Na to, aby bolo referendum platné, je potrebná účasť nadpolovičnej väčšiny všetkých oprávnených voličov.

Na otázku, či občania súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou, odpovedalo 93,07 percenta zúčastnených kladne. Proti adopciám detí homosexuálmi sa vyjadrilo 90,94 percenta zúčastnených a za možnosť nezúčastňovať sa sexuálnej výchovy na školách zahlasovalo 88,23 percenta občanov.

22:35 Takto ste hlasovali v našej dnešnej ankete.

Referendum skončilo: Slováci dohlasovali,
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: topky)

22:33 Chromík poďakoval hlasujúcim

Hovorca Aliancie za rodinu Anto Chromík sa chvíľu po uzatvorení referendových miestností poďakoval všetkým, ktorí sa na všeľudovom hlasovaní zúčastnili. „Ďakujem všetkým dobrovoľníkom. Tešíme sa, aké sme mohli spolu zažiť dobrodružstvo. Je to niečo úžasné. Sú tu mnohí z nich, ktorí pracovali v celej kampani bez nároku na odmenu. Robili to zo zápalu,“ povedal pre agentúru SITA.

Referendum skončilo: Slováci dohlasovali,
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: TASR)

Poďakoval tiež všetkým, ktorí podpísali petíciu za ochranu rodiny, pretože podľa neho vďaka nim sa mohlo toto dobrodružstvo uskutočniť. Poďakoval tiež všetkým, ktorí prišli k referendu. K účasti sa však nevyjadril Aliancia za rodinu očakáva výsledky referenda v bratislavskej reštaurácii, ktorá patrí nezaradenému poslancovi NR SR Alojzovi Hlinovi. V reštaurácii je približne 50 priaznivcov aliancie a približne 20 novinárov.

Referendum skončilo: Slováci dohlasovali,
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: TASR)

22:20 Sulík verí, že zajtra už bude tento humbug za nami

Sulík prišiel sledovať priebežné výsledky referenda na stretnutie, ktoré zorganizovala občianska iniciatíva "Povedzme nie nezmyselnému referendu". Spolu s ním prišiel aj poslanec NR SR Juraj Droba. Ten pre TASR uviedol, že "zajtra bude snáď deň, keď nás už nikto referendom nebude obťažovať". V dnešnom hlasovaní tipoval Droba 24-percentnú účasť. "Podľa správ, ktoré zatiaľ mám, bude možno vyššia, ale myslím, že nie o veľa," povedal.

Martin Macko z iniciatívy Inakosť
Zobraziť galériu (79)
Martin Macko z iniciatívy Inakosť  (Zdroj: SITA)

Jeden zo zakladateľov novovytvoreného politického zoskupenia Slovenskej občianskej koalície (SKOK) Juraj Miškov pre TASR uviedol, že počas dňa priebeh referenda nesledoval, prežil ho s rodinou. "Informácie, ktoré prichádzajú ohľadom účasti, však naznačujú, že účasť nebude veľmi vysoká a to ma napĺňa nádejou, že to so Slovenskom nebude také zlé," povedal Miškov.

Referendum skončilo: Slováci dohlasovali,
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: TASR)

22:10 Kaliňák si myslí, že referendum nebude úspešné

Účasť na referende pravdepodobne nepresiahne 50-percentnú hranicu a referendum nebude úspešné. Myslí si to minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý počas dnešného dňa navštívil niekoľko okrskových komisií v okolí Bratislavy. "Zatiaľ všetky informácie nám napovedajú, že ako takmer všetky, až na jedno, ani toto nebude úspešné. Čiže rozhodli sa asi aj občania, že to prejavenie hlasovania, že neprídem, sa ráta za hlasovanie proti otázkam, ktoré sú v referende," povedal Kaliňák.

Ako ďalej informoval, počas referendového dňa nemusela polícia riešiť žiadne závažné prípady. "Slovensko je naozaj po tých 20 rokoch už pevne stabilizované v oblasti volieb a referend, čiže nebývajú nejaké veľké výkyvy," dodal šéf rezortu vnútra.

LGBT aktivistka Romana Schlesinger
Zobraziť galériu (79)
LGBT aktivistka Romana Schlesinger  (Zdroj: SITA)

22:00 Hlasovacie miestnosti sa zatvorili, spočítavajú sa hlasy

Prvé priebežné neoficiálne výsledky všeľudového hlasovania by sa na stránke volbysr.sk mohli objaviť medzi 22.30 až 23.00 h. Slováci sa dnes v 4942 hlasovacích miestnostiach mohli vyjadriť k trom otázkam, a síce, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou; či súhlasia s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebola umožnená adopcia a následná výchova detí a či súhlasia s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo samotné deti nesúhlasia s obsahom vyučovania.

Aby bolo referendum platné, muselo by sa na ňom zúčastniť viac ako 50 percent oprávnených voličov. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie.

20:54 Prezident je z referenda rozčarovaný

Prezident SR Andrej Kiska je z referenda na podporu rodiny rozčarovaný a cíti veľký smútok. Povedal to dnes v Poprade pre médiá krátko po tom, ako v budove miestneho mestského úradu zahlasoval. Potom sa vrátil k návšteve, ktorej sa venoval celý deň.

Referendum skončilo: Slováci dohlasovali,
Zobraziť galériu (79)

Prezident Kiska dnes prišiel hlasovať v referende do Popradu, ako tomu bolo aj počas komunálnych volieb. Hlasovanie si však nechal na večer, prišiel sem krátko po 20:00. „Ľudia využili svoje ústavné právo a zorganizovali toto referendum. Úprimne, cítim veľký smútok a rozčarovanie z toho, čo toto referendum pre našu krajinu všetko prinieslo,“ povedal. Viac sa k referendu plánuje vyjadriť až v pondelok vo svojom vyhlásení.

Referendum skončilo: Slováci dohlasovali,
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

Kiska si dnes odbehol od návštevy z Moravy a Čiech, ktorú doma v Poprade hostil. „Mali sme krásny deň, bolo nádherné počasie. Boli sme na Hrebienku pozrieť si sochy z ľadu, užili sme si kopec srandy na sánkarskej dráhe. Teraz pripravujem večeru,“ uviedol

20:42 Názor v referende vyjadrili aj biskup Judák či kardinál Korec

Možnosť zúčastniť sa na dnešnom referende využili aj nitriansky biskup Viliam Judák či nitriansky emeritný biskup Ján Chryzostom kardinál Korec. Biskup Judák pristúpil k referendovej urne v príslušnom volebnom okrsku. „Sú chvíle, keď sa treba priznať ku Kristovým a evanjeliovým hodnotám. Účasť na referende chápem nielen ako občiansku, ale aj ako kresťanskú povinnosť,“ vyjadril sa k referendu biskup Judák.

Kardinála Korca navštívili členovia volebnej komisie s prenosnou referendovou urnou priamo v jeho dome pod Nitrianskym hradom, informoval hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko. Prenosnú urnu mali k dispozícii aj kňazi, ktorí žijú v Dome dôchodcov a sociálnych služieb Promeritae Quieti sv. Svorada. Zariadenie na Dolnohorskej ulici na Šindolke zriadilo pred dvoma rokmi Nitrianske biskupstvo pre kňazov a ich rodinných príslušníkov. Kapacita zariadenia je 36 miest, z toho osem je určených pre imobilných klientov.

20:33 Chromík účasť odhadnúť nevie

Anton Chromík z Aliancie za rodinu, ktorá je iniciátorom referenda, zatiaľ nemá žiadne informácie o účasti. Ako povedal pre agentúru SITA, viac k dnešnému hlasovaniu bude vedieť povedať vtedy, keď budú zverejnené prvé výsledky, niekedy po 22:30.

Anton Chromík z Aliancie
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: TASR)

Referendum bude platné, ak sa na ňom zúčastní viac ako 50 percent oprávnených občanov. Nerozhoduje, či občania hlasovali platne, alebo neplatne, napríklad či vyznačili “X“ do každého z rámčekov, či do žiadneho. Rozhodujúci je počet tých, ktorým v sobotu v miestnostiach na hlasovanie vydajú hlasovací lístok. Ústredná komisia pre referendum sa najbližšie stretne po skončení hlasovania, po 22:00 a počas noci až do rána bude preberať zápisnice obvodných komisií. Ak spracovanie výsledkov hlasovania pôjde hladko, predpokladá sa, že ústredná komisia zverejní oficiálne výsledky hlasovania v referende v nedeľu okolo 10:00.

20:30 Schlesinger odhaduje účasť medzi 32 a 38 percentami

Priebeh dnešného referenda o rodine sleduje od rána aj LGBTI aktivistka Romana Schlesinger z Queer Leaders Fora. „Zatiaľ sa to pohybuje medzi desať až dvadsať percent, sú výnimky, kde je to pod desať percent a výnimky, kde sa to šplhá k vysokým číslam,“ povedala. Ako ďalej povedala, verí prieskumu agentúry Focus, takže je nastavená na účasť medzi 32 a 38 percentami.

Spoluzakladateľka Queer Leaders Forum
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

„Momentálne, len niekoľko hodín pred uzavretím referendových miestností to vyzerá tak, že čísla by mohli byť nižšie,“ podotkla s tým, že nechce predbiehať a situáciu bude aj ďalej sledovať. Nepríjemný zážitok sa jej stal dnes, keď bola pozdraviť svoju známu v referendovej komisii. „Pokrikovali po nás dvaja chlapci, že treba ísť hlasovať, lebo homosexuáli deti vychovávať nemôžu. Spoznali ma, mali narážky, takže budem rada, keď to skončí, lebo vášne sú naozaj prudké," zhrnula aktivistka.

19:53 V Poprade odhadujú účasť voličov na 20 percent

Večerná atmosféra vo volebných miestnostiach v Poprade je pokojná. Ako agentúru SITA informoval člen obvodnej komisie pre referendum v Poprade Ladislav Maličký, ľudia chodia voliť len sporadicky. Účasť Popradčanov na referende bude zrejme veľmi slabá. „Percentuálne by to mohlo byť tak okolo 20 percent, viac nie,“ povedal. Pri komunálnych voľbách sa podľa jeho slov ľudia nevedeli takmer vmestiť do volebných miestností, teraz je situácia iná.

Referendum v obci Hranovnica
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

„V okrskoch je pokoj, polícia to má zabezpečené,“ vysvetlil aktuálnu situáciu Maličký. V podtatranskom meste neboli zaznamenané ani žiadne výnimočnosti. „Nebol ani záujem o pozorovateľov, hoci sme ich informovali už vopred na školení, že môžu povoliť účasť pozorovateľov,“ dodal člen obvodnej referendovej komisie. V žiadnom okrsku podľa jeho slov teda komisie nezaznamenali záujem o pozorovanie tohto referenda.

19:51 Podarilo sa zabrániť viacnásobnému hlasovaniu

Počas referenda sa vyskytol prípad, keď chcel občan hlasovať s pasom, aj keď má trvalý pobyt v SR. Okrsková komisia mu však hlasovanie neumožnila. S pasom by mohol hlasovať iba v tom prípade, ak nemá trvalý pobyt na Slovensku. Informoval o tom prvý podpredsedu Ústrednej komisie pre referendum (UKR) Martin Poliačik s tým, že sa tak podarilo zabrániť viacnásobnému hlasovaniu.

"Podarilo sa zabrániť jednému prípadu, kde zrejme nebol úmysel, ale prišiel volič s pasom, pri ktorom sa zistilo, že má trvalé bydlisko, a tým pádom mu nebolo umožnené hlasovanie," vysvetlil Poliačik. Podľa jeho slov sa tak osvedčil systém, ktorý zabraňuje viacnásobnému hlasovaniu. "Pamätáme si všetci prípad z prezidentských volieb. Vďaka novo nastaveným pravidlám je každý človek, ktorý prišiel hlasovať s pasom, okamžite preverovaný, či nemá náhodou trvalé bydlisko na území SR," vysvetlil prvý podpredseda UKR.

Referendum v obci Hranovnica
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

18:59 Tradičné oravské katolícke obce odhadujú účasť okolo 80%

Tradičné oravské katolícke obce Chlebnice a Pribiš odhadujú dnešnú účasť na referende okolo 80 percent. Pribiš s približne 450 obyvateľmi hlásil pred osemnástou hodinou vyše 60-percentnú účasť a starosta verí, že po uzavretí miestností o 22. hodine to bude až 85 percent. Chlebnický starosta aktuálny stav nepozná, ale účasť je už teraz podľa neho vyššia ako v komunálnych či parlamentných voľbách (57 resp. 61 percent, pozn. red.) a na základe veľkého záujmu ľudí o referendum očakáva aspoň 75-percentú účasť.

V Chlebniciach s takmer 1 600 obyvateľmi prebiehala celú uplynulú noc adorácia za úspešné referendum, podľa starostu Milana Maxoňa pre nepretržité modlenie svietili v dedine netradične celú noc, aby sa ľudia mohli bezpečne presúvať z domu do kostola a naspäť. „Chytilo ich to trošku viac ako voľby. Neviem ako mladí, ale tí starší to berú ako povinnosť a hojne chodí aj stredná generácia,“ uviedol Maxoň.

Referendum v obci Hranovnica
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

18:55 V Banskej Bystrici boli ľudia prekvapení, že hlasujú v inom okrsku

Do zatvorenia referendových miestností zostávajú už len necelé štyri hodiny. V obvode Banská Bystrica, do ktorého patrí 42 obcí okresu a mesto, sa doteraz žiadne vážne problémy nevyskytli. Priebeh dnešného referenda je pokojný. Ako pre TASR podvečer konštatoval predseda banskobystrickej obvodnej komisie pre referendum Peter Lačný, obrátili sa na nich zväčša ľudia, ktorí boli prekvapení, že nehlasujú v tom istom okrsku ako vlani pri komunálnych voľbách. Pri referende je totiž počet okrskov nižší.

V meste Banská Bystrica je 46 okrskov, čo je skoro o polovicu menej ako pri komunálnych voľbách. V dedinách majú zväčša po jednom okrsku. Zákon pri referende umožňuje vytvárať okrsky, v ktorých sa na hlasovaní zúčastňuje do 2000 voličov zapísaných v zoznamoch.

18:44 Komisia v Dolnom Lopašove pri Piešťanoch hlási nízku účasť.

"Priebeh je zatiaľ veľmi pokojný a účasť sme čakali vyššiu," povedala pre Topky Danka Vlkovičová, predsedníčka komisie.

Referendum skončilo: Slováci dohlasovali,
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: topky)

17:59 Účasť v Nitre zatiaľ nie je vysoká, chodia najmä starší ľudia

Priebeh referenda v Nitre je zatiaľ pokojný, účasť vo väčšine volebných okrskov nie je vysoká. Právo vyjadriť svoj názor v referende využíva najmä staršia generácia, zhodujú sa členovia referendových komisií. Aj preto je účasť vyššia najmä v tých mestských častiach, kde žijú starší ľudia. Pomerne veľký záujem o referendum majú aj rodiny, ktoré prichádzajú s deťmi, účasť mladých je minimálna.

Referendum v obci Hranovnica
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

Možnosť vyjadriť svoj názor v referende využil aj Stanislav Gajdoš so svojou manželkou. Otec šiestich detí považuje za smutné, že si ľudia musia tradičné hodnoty vymáhať referendom. „Manželstvo je tradične celé generácie vzťah medzi mužom a ženou. Ja idem svojim deťom príkladom v mužských prácach, manželka dáva do výchovy ten ženský rozmer. Neviem si predstaviť, ako by toto mohlo fungovať vo vzťahu, ktorý nie je o mužovi a žene,“ vyjadril svoj názor Gajdoš. 

17:36 Referendové miestnosti zívajú prázdnotou

V Dunajskostredskom okrese referendum prebieha bez problémov, účasť je však mimoriadne nízka. Je tomu tak aj v okresnom meste, v mestskej časti Malé Blahovo. Potvrdila to predsedníčka referendovej komisie číslo 19 Mária Balogh.

Referendum v Banskej Bystrici
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

„Prvýkrát som predsedníčkou komisie, doteraz som bola len členkou, ale na takúto nízku účasť sa nepamätám,“ konštatovala. Dodala, že v referendovej miestnosti sa sem-tam objavia ľudia väčšinou zo strednej a staršej generácie. „Komunálne voľby boli pre voličov zaujímavejšie,“ podotkla. Podľa jej slov väčšina ľudí ovláda spôsob hlasovania, ale sú aj takí, ktorým treba vysvetliť pravidlá.

16:53 Aj Fico už odovzdal hlas

Referenda sa zúčastnil aj premiér Robert Fico. Dnes popoludní odovzdal svoj hlas v referendovej miestnosti na základnej škole na Majerníkovej ulici v Bratislave. "Na otázky odpovedal premiér slobodne," informovala Ľubica Končalová z tlačového odboru strany Smer-SD.

Referendum v obci Hranovnica
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

Občania sa v referende vyjadrujú k trom otázkam, a síce, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou; či súhlasia s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebola umožnená adopcia a následná výchova detí a či súhlasia s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo samotné deti nesúhlasia s obsahom vyučovania.

16:35 Na košickom Luníku IX je rekordne nízka účasť

Zatiaľ rekordne nízka je účasť voličov na dnešnom referende v košickej mestskej časti Luník IX obývanej prevažne Rómami. Ako uviedol dnes o tretej popoludní starosta Marcel Šaňa, vyzerá to tak, že účasť bude veľmi nízka a zatiaľ sa zúčastnilo možno dvadsať voličov.
„Rómovia nevidia v tom význam. Žiadna informovanosť o referende nebola, ľudia vedia o referende len z televízie. Nikto tu neprišiel, že bude sa konať nejaké referendum. Podľa mňa Rómovia vedia o čo ide, no myslia si, že oni nič nezmenia a neovplyvnia,“ povedal Šaňa. Doložil, že Rómovia majú existenčné starosti, a to nejako riešia. Podľa neho medzi Rómami je málo inak orientovaných ľudí a ani sa verejne neprejavujú a nie sú tu nejaké homofóbne prejavy.

16:17 Študenti hlasujú vďaka voličským preukazom

Študenti ubytovaní na vysokoškolskom internáte Družba v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves dnes hlasovať v referende na internáte nemôžu, pretože to nie je ich trvalý pobyt. Ak chcú využiť svoje hlasovacie právo, musia si zabezpečiť voličský preukaz v mieste svojho trvalého bydliska a hlasovať vo volebnom okrsku, ktorý im je najbližšie.

Referendum v pútnickej obci
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

Východniarka Lenka Karamanová študuje všeobecné lekárstvo a voličský preukaz si vybavila cez e-mail. „Hlasovať som ešte nebola, ale chystám sa v niektorom z okrskov v Karlovej Vsi. Myslím si, že je to potrebné a na otázky odpoviem trikrát áno,“ povedala Lenka. V sobotu popoludní na Molecovej ulici odhlasovala študentka Veronika Nemcová z Vranova nad Topľou. Voličský preukaz si vybavila tiež prostredníctvom e-mailu. „Zaškrtla som trikrát áno a myslím si, že je dobré, že toto referendum je,“ zhrnula.

Referenda sa nezúčastní študentka biológie, Jarmila Kluková z Trenčína. „Táto problematika ma nezaujala a myslím si, že všetci sme rovnoprávni a každý má právo niekam sa zaradiť. Nemali by sme nikoho dávať na inú koľaj pre jeho orientáciu,“ vysvetlila Trenčianka.

16:12 Svoj postoj k nemu vyjadrili aj vranovskí seniori

O dôležitosti rodiny, v ktorej sa cítia jej členovia šťastní a bezpečne, sa dnes živo diskutovalo v jedálni vranovského zariadenia pre seniorov. Zhromaždili sa v nej počas hlasovania v referende tamojší dôchodcovia. "Od malička som bola vedená ku kresťanským hodnotám, aj svoje deti som tak učila," uviedla 82-ročná Jolana Adamová. Slovenská spoločnosť si podľa jej slov nevyžaduje zmeny po vzore niektorých európskych štátov. "Myslím si, že niektoré otázky do referenda vôbec nepatria," hodnotí dôchodkyňa.

Referendum v obci Donovaly
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

"Som za to, aby zostal súčasný poriadok platný aj naďalej. Tá tradičná rodina je veľká hodnota. Pochádzam zo siedmich detí, ktoré žili neskôr v dospelosti so svojimi partnermi dlhé roky. Ja som žil s manželkou 34, môj brat až úctyhodných 63 rokov. Šťastie, zdravie v rodine je na nezaplatenie," vysvetľuje dôchodca Milan Topľanský.

15:50 Predseda Pellegrini hlasoval v Banskej Bystrici

Predseda NR SR Peter
Zobraziť galériu (79)

Právo vyjadriť svoj názor v dnešnom referende využil aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Na referende sa zúčastnil v Banskej Bystrici, kde má trvalý pobyt, v okrskovej miestnosti na Základnej škole Bakossova ulica. Po príchode do referendovej miestnosti sa zvítal s členmi okrskovej komisie a podal si s nimi ruky. Chvíľu musel počkať, kým dohlasujú občania, ktorí prišli skôr.

Referendum v pútnickej obci
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

Je rád, že referendum je už dnes. Kampaň, ktorá v predchádzajúcich dňoch vrcholila, mu pripadala "nie vždy vkusná a konfrontačná". Ako hlasoval, médiám neprezradil.

15:15 V bratislavskej Rači prišli hlasovať aj svadobčania z Vranova

Referendum o ochrane rodiny prebieha v bratislavskej mestskej časti Rača pokojne. Do okrsku v Miestnom úrade (MÚ) v Rači prišli hlasovať aj svadobčania z Vranova nad Topľou.

Referendum v obci Donovaly
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

"Priebeh hlasovania je zatiaľ bez väčších problémov. Zaregistrovali sme len jednu sťažnosť, ktorá sa týkala toho, že máme zle označené hlasovacie miestnosti. Ľudia si totiž nečítajú oznámenie o čase a mieste konania referenda a idú hlasovať do miestnosti, ktorá je zrušená," povedala Jarmila Ďuríková z Oddelenia vnútornej správy MÚ Bratislava-Rača. O tom, že sa v Rači oproti komunálnym voľbám zmenili jednotlivé okrsky z pôvodných 18 na desať, informoval podľa jej slov úrad občanov vopred. 

Referendum v pútnickej obci
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

14:48 Z fašiangového sprievodu smerovali mladí do referendovej miestnosti

Svoj názor v referende dnes v obci Horné Hámre v Žarnovickom okrese prišli vyjadriť aj mladí, ktorí od rána chodili po dedine vo fašiangovom sprievode. Počas prestávky, po ktorej sa vybrali aj do dolnej časti obce, sa stihlo niekoľko z nich zúčastniť i ľudového hlasovania.

Referendum v pútnickej obci
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

Jedným z nich je 24-ročný Tomáš, ktorý účasť v referende berie ako povinnosť. "Od svojich 18 rokov som bol na každých voľbách. Keby všetci tí, čo hovoria, ako to idú sabotovať, prišli a dali nie, tak by to malo ten istý efekt, len by som to ja viac bral od nich, lebo je to také rozumnejšie ako sedieť doma a nevyjadriť sa," podotkol s tým, že kampaň pred referendom už miestami pociťoval ako nátlakovú.

Referendum na Luníku IX.
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

Obec Horné Hámre je podľa jeho slov jedna z mála, kde sa ešte tradícia fašiangového sprievodu udržiava. "Ideme v krojoch z domu do domu a na druhý deň ešte po vrchoch," vysvetlil s tým, že v každom dome zaspievajú a zahrajú. Domáci ich vítajú štedrým pohostením, kde nechýba pálenka, koláče či chlebíčky.

14:04 Priebežné výsledky z plebiscitu budú známe v noci

Prvé priebežné neoficiálne výsledky z dnešného hlasovania v referende by mohli známe medzi 22:30 až 23:00. Pri predošlom referende v roku 2010 doručili poslednú okrskovú zápisnicu štatistikom o 01:41 a podobné časy očakávajú aj teraz. Oficiálne výsledky by mohli byť jasné v nedeľu okolo 10:00. Priebežné výsledky spracovania sa objavia sa tradične na webstránke http://www.volbysr.sk. Údaje sa budú aktualizovať každých desať minút, pre médiá to počas dnešného rokovania Ústrednej komisie pre referendum SR povedala predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.

Referendum na Luníku IX.
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

“Ak nenastanú žiadne komplikácie, tak potom by mohla byť okolo 01:30 prijatá posledná zápisnica, a tým by sa uzatvárali priebežné výsledky. Vždy to závisí od toho, ako budú pracovať okrskové volebné komisie, aká bude kvalita zápisníc, ktoré nám prinášajú a iba čiastočne to závisí od toho, aké bude pracovné tempo pracovníkov odborných sumarizačných útvarov štatistického úradu,“ povedala Ľudmila Benkovičová. Zdôraznila, že kľúčové je korektné, transparentné a presné spracovanie hlasovania. 

Referendum v Trnave
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

13:45 V Malackách je hlasovanie pokojné

Referendová atmosféra v Malackách nie je poznačená ani hektikou, ani návalom ľudí v hlasovacích miestnostiach. Obyvatelia prichádzajú väčšinou jednotlivo, o hlasovanie je v porovnaní s minuloročnými voľbami oveľa menší záujem. "Zatiaľ referendum prebieha pokojne, bez rušivých vplyvov," informoval Ladislav Adamovič, poverený funkciou prednostu Mestského úradu v Malackách.

Referendum 2015
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

V okresnom meste je 12 okrskov, jeden z nich sa nachádza aj v mestskej sobášnej miestnosti. "Prvý volič prišiel pár minút po siedmej, v priebehu predpoludnia ich možno počítať na pár desiatok," uviedla predsedníčka okrskovej referendovej komisie Jana Černá. Cestu do hlasovacej miestnosti okrsku č.6 v sobášnej miestnosti si našiel aj František Vojtuš. "Zúčastňujem sa referenda, pretože to vnímam ako občiansku povinnosť a zároveň cítim, že vyjadriť sa v ňom je potrebné, aby bol v republike poriadok," uviedol.

Referendum 2015
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

13:20 Hlasovať bol aj líder KDH

On sám sa referenda zúčastnil, pretože sa týka dôležitej témy. "Rodina je nielen základom spoločnosti, ale aj prvou civilizačnou inštitúciou. To, ako je definované a chápané nielen manželstvo, ale aj oprávnenia na osvojenia si adopcie a zodpovednosti pri výchove detí, je veľmi dôležité pre súčasnosť aj budúcnosť Slovenska," skonštatoval Figeľ.

Myslí si, že otázky sú nastavené tak, aby definovali názor. "Dúfam ale, že odpovede na ne budú dôležitým odkazom pre politické reprezentácie," podotkol. Či referendum o ochrane rodiny prekvapí svojou účasťou, nevie povedať. "Netrúfam si hovoriť čísla, pretože Slovensko je veľmi rozmanité. Účasť bude zrejme slabšia v mestách, ale vyššia na vidieku. Možno nižšia na západe, ale vyššia na východe," dodal.

 

13:08 S otázkami sa ľudia môžu obrátiť na infolinku

S otázkami, ktoré sa týkajú dnešného referenda o ochrane rodiny, sa môžu občania obrátiť na informačnú linku, ktorú zriadilo Ministerstvo vnútra (MV) SR. Podľa riaditeľky odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy MV SR Evy Chmelovej sa ľudia najčastejšie pýtajú na umiestnenie hlasovacích miestností či na hlasovacie preukazy.

Referendum 2015
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

"Občania sa obracajú s tým, že chcú od nás poradiť, kde sa nachádza ich miestnosť na hlasovanie," priblížila Chmelová. Niektorí sa pýtajú aj na to, čo v prípade, ak si nestihli na pošte prevziať hlasovací preukaz. "Telefonujú nám, či sa to dá nejakým spôsobom zmeniť alebo zrušiť, ale, bohužiaľ, už nie, pretože v obci svojho trvalého pobytu sú zo zoznamu vyškrtnutý a keďže hlasovací preukaz v ruke nemajú, nemajú možnosť hlasovať," vysvetlila. Linka je aktívna dnes do 22.00 h na telefónnych číslach 02/4859 2313 a 02/4859 2705.

12:59 Je potrebné začať serióznu diskusiu o registrovaných partnerstvách

Predseda SDKÚ-DS a Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa zúčastnil v Bratislave dnešného referenda o rodine. "Ukázalo sa, že sú rozdielne názory v spoločnosti, že je potreba posunúť diskusiu tam, kde je dnes Rakúsko, Nemecko a Česko. Som presvedčený, že treba naštartovať serióznu diskusiu o tom, aby sme u nás zaviedli registrované partnerstvá pre všetkých, aj pre osoby rovnakého pohlavia. Preto, aby deti vyrastajúce v neúplných rodinách alebo iných zväzkoch mali istú právnu ochranu. Tí, ktorí majú privilégium, že žijú v manželstve s deťmi, musia vytvoriť rovnaké podmienky pre tých, ktorí sa narodili mimo manželstva," zdôvodnil Frešo.

Pavol Frešo
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

12:53 V historickej časti Trnavy chodilo dopoludnia dosť ľudí

Na nedostatok práce sa dopoludnia nemohli sťažovať členovia referendovej komisie, ktorá sídli v Základnej škole Angely Merici v Trnave. Už ráno sa tu na referende zúčastnil emeritný arcibiskup Ján Sokol a prichádzali aj rehoľné sestry z okolitých kláštorov. Komisia zaznamenala aj pomerne vysoký počet ľudí s hlasovacími preukazmi. V tejto historickej časti mesta býva zvyčajne vyššia účasť aj pri voľbách.

Trnavský arcibiskup Ján Orosch ľudí vyzval, aby sa na referende zúčastnili, on osobne však v Trnave hlasovať nebude. Podľa hovorcu Arcibiskupského úradu v Trnave Dušana Kolenčíka využije svoje právo v mieste svojho trvalého pobytu.

12:39 Homosexuáli v Nitre o účasť na referende nemajú záujem

Väčšina nitrianskych homosexuálov sa na referende nezúčastní, tvrdí homosexuál Ľuboš z Nitry. Dôvodom je podľa jeho slov skutočnosť, že nechcú svojou účasťou na hlasovaní prispieť k úspechu referenda, ktoré podľa jeho názoru porušuje ľudské práva. „Je jasné, že na referende sa zúčastňujú najmä ľudia, ktorí sú jednoznačne za klasický model rodiny. Pôvodne sme aj s partnerom zvažovali, že sa nebudeme skrývať, na referende sa zúčastníme a vyjadríme svoj postoj. No po debatách s ostatnými rovnako orientovanými priateľmi sme zmenili názor,“ potvrdil Ľuboš.

Je presvedčený, že referendové otázky nie sú správne formulované a nabádajú na jednoznačnú odpoveď. „Nikto z nás nemôže za to, aký sa narodil. S partnerom obidvaja pracujeme, plníme si všetky povinnosti, nemáme problémy so zákonom, nikoho neobmedzujeme, ani nikomu nevnucujeme svoj názor na život. Máme rovnaké povinnosti ako heterosexuáli, no nie práva. Nechceme od zákona nič viac, len to, čo majú ľudia okolo nás úplne prirodzene a nepotrebovali k tomu referendum,“ skonštatoval.

12:08 Odsúdení záujem o účasť na referende nemajú

Odsúdení, ktorí si odpykávajú tresty vo väzniciach na území Nitrianskeho kraja, o účasť na referende záujem nemajú. Požiadavka na prenosnú urnu doteraz neprišla z Ústavu na výkon väzby v Nitre, ani zo ženskej väznice Nitra-Chrenová. TASR to potvrdila Ivana Buranská poverená zabezpečením referenda na Mestskom úrade v Nitre.

Referendum 2015
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA, TASR)

"Doteraz nás o urnu nikto nepožiadal, iba ráno boli členovia okrskovej komisie na polícii na Kalvárii, kde chcel s voličským preukazom hlasovať jeden zo zadržaných," uviedla Buranská. Záujem o účasť na referende doteraz neprejavili ani odsúdení vo väznici v Želiezovciach. "Mali k nám prísť členovia okrskovej komisie s prenosnou urnou, ale nikto nepožiadal o hlasovací preukaz. My sme opakovane ešte dva dni pred referendom prechádzali zoznamy oprávnených voličov, ale nikto z nich neprejavil záujem," povedal vedúci organizačného a právneho oddelenia v Ústave na výkon väzby v Želiezovciach Norbert Botka.

12:00 Na Luniku IX je o hlasovanie tradične nízky záujem

Veľmi malý záujem sprevádza dnes referendum na najväčšom rómskom sídlisku Lunik IX v Košiciach. Volebná miestnosť bola od rána okrem členov okrskových komisií väčšinou prázdna, za prvé štyri hodiny prišlo odvoliť len zopár záujemcov.

V dvoch okrskoch na Luniku IX je zapísaných celkovo 3830 voličov, hlasuje sa v priestore materskej školy. "Referendum prebieha zatiaľ v poriadku, neboli žiadne podnety, sťažnosti či problémy," uviedol pre TASR predseda okrskovej komisie č. 1 Peter Palla. Podľa doterajšieho priebehu očakáva účasť približne na úrovni referenda z roku 2010, kedy v tejto mestskej časti Košíc prišlo hlasovať 37 záujemcov.

11:53 UKR riešila plagáty a pútače pri hlasovacích miestnostiach

Ústredná komisia pre referendum (UKR) sa na svojom dopoludňajšom zasadnutí zaoberala celkovo šiestimi podnetmi. Podľa riaditeľky odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Evy Chmelovej ani jeden z nich nebol závažný. UKR sa musela zaoberať podnetom, ktorý upozorňoval, že pri hlasovacích miestnostiach boli umiestnené plagáty alebo pútače, ktoré navádzali ľudí na určitý druh hlasovania. "Ústredná komisia skonštatovala, že je zakázané presviedčať za určitý spôsob hlasovania v budovách, kde sídlia okrskové komisie a v ich bezprostrednom okolí," informovala Chmelová. Komisia zároveň vyzvala okrskové komisie, ak je to možné, aby sa postarali o odstránenie takýchto plagátov.

Referendum 2015
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Ďalšie podnety, ktoré smerovali na UKR, upozorňovali napríklad na zlé informovania voličov v médiách, na nesprávnu aktualizáciu zoznamu voličov v obciach, či delegovanie členov do okrskových komisií.

11:45 Igor Matovič hlasoval v Trnave s manželkou a deťmi

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič bol odovzdať svoj hlas v dnešnom referende v mieste svojho bydliska v Trnave spolu s manželkou Pavlínou a dvoma deťmi. Rozhodovanie bolo pre neho jednoznačné. "Ja sa vždy snažím zastávať slabších a v tomto prípade, keď to zúžim na druhú otázku, je to o práve slabších - detí - na mamu a otca," povedal.

Igor Matovič s rodinou
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

Dodal, že ľudia sa snažia iniciátorom referenda podsúvať, že ide o hlasovanie o právach menšín. "Ale v prípade adopcie sa stretávajú dve práva - právo detí na mamu a otca a dospelých na možnosť adoptovať si deti. V tomto prípade musíme uprednostniť slabších, a to sú deti," dodal Matovič.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

Referendum bude podľa neho bez ohľadu na to, aký bude výsledok, úspešné. Matovič sa domnieva, že účasť bude dramaticky vyššia ako mal počet voličov prezident A. Kiska alebo koľko hlasov dostal Smer-SD v posledných parlamentných voľbách. "Ak sa vyjadria 1,5-2 milióny ľudí, tak je obrovský mandát pre politika, ktorý sa bude tejto téme venovať," dodal predseda OĽaNO.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

11:36 Obyvateľov rázovitej obce Horná Mariková referendum nerozhádalo

Referendum o rodine obyvateľov rázovitej podhorskej obce Horná Mariková pod hrebeňmi Javorníkov v Považskobystrickom okrese nerozhádalo. Podľa starostu obce Miroslava Hamara pred referendom medzi obyvateľmi nezaznamenal ani jediný problém a verí, že ľudia na referendum prídu.

Referendum 2015
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

„Jedinú volebnú miestnosť v obci otvorili presne o siedmej ráno. Verím tomu, že ľudia sa referenda zúčastnia, nikoho k účasti nenútime, nikomu nebránime, takže verím, že referendum bude mať nerušený priebeh. Sme prestarnutá obec, väčšina obyvateľov je už po polovičke života, máme tu viac ako 200 dôchodcov, takže určite tam budú skôr také konzervatívne názory,“ skonštatoval Hamar.

Referendum 2015
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Aj vďaka peknému počasiu a bohatej snehovej nádielke sa dnes od rána plní aj tamojšie lyžiarske stredisko Ski Ráztoka. Okrem ideálnej lyžovačky dnes Hornomarikovčanov, ale aj obyvateľov Považskej Bystrice či neďalekého Púchova prilákala do strediska aj tradičná zabíjačka na svahu. „Zabíjačka bola naplánovaná skôr ako referendum, ale ľudia majú možnosť vyjadriť sa v referende celý deň, takže myslím, že mnoho ju využije,“ doplnil Hamar s tým, že v novembrových komunálnych voľbách bola účasť v obci asi 70 percent.

11:25 V Šenkviciach hlasoval iniciátor referenda Anton Chromík

Svoj hlas prišiel dnes predpoludním odovzdať aj jeden z iniciátorov referenda Anton Chromík z Aliancie za rodinu, hlasoval vo volebnej miestnosti v šenkvickej materskej škole. Ako sa vyjadril, "referendum je už teraz úspešné. Tešíme sa tomu, že sme na Slovensku mohli rozhodnúť a rozhodujeme my o tom, čo je pre naše deti dôležité. Verím, že ľudia vedia, že toto je veľmi dôležité hlasovanie. Myslím si, že je potrebné mať slušnú férovú diskusiu a dôležité je, aby ľudia sami rozhodovali o veciach, ktoré sa ich týkajú".

Anton Chromík z Aliancie
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: TASR)

11:23 Model fungovania rodiny si deti berú na celý život

Právo vyjadriť svoj názor v referende si dnes nenechala ujsť ani Božena Mikulcová zo Semerova v okrese Nové Zámky. Má päť detí, štyri v pestúnskej a jedno v profesionálnej starostlivosti. Spolu s manželom začali fungovať ako pestúnska rodina pred takmer pätnástimi rokmi, profesionálnymi rodičmi boli o polovicu menej.

Referendum 2015
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

"Po manželovej nedávnej smrti sme dlho mali problém dostať sa späť do normálneho života. Deti potrebujú v rodine obidva vzory, potrebujú vidieť úlohu otca aj matky v rodine. Model fungovania rodiny, ako ho poznali, si berú so sebou na celý život. Každý z rodičov má svoje úlohy a každý dokáže odovzdať deťom do života niečo iné," vyjadrila svoj názor Mikulcová.

11:10 Na Donovaloch hlasuje viac hostí než domácich

V obci Donovaly v Banskobystrickom okrese, ktorá patrí medzi najznámejšie lyžiarske strediská na Slovensku, sa na referende zatiaľ zúčastňuje viac návštevníkov s voličskými preukazmi než obyvateľov obce, účasť však nie je vysoká. Do 10:30 tam podľa informácií agentúry SITA prišlo hlasovať sedem hostí s voličskými preukazmi, zo 170 Donovalčanov oprávnených voliť prišli šiesti. Miestni veriaci však zvyknú chodiť voliť až po večernej svätej omši a lyžiari s voličskými preukazmi tiež až večer po lyžovačke. Na donovalské zjazdovky dnes príjemné slnečné počasie prilákalo množstvo lyžiarov.

11:04 Redemptoristi v Podolínci sa za výsledok ráno modlili

Redemptoristi z kláštora v Podolínci v okrese Stará Ľubovňa tvrdia, že rodinám treba pomáhať stále. Nechcú aby bolo manželstvo iba projektom. „Sme tu traja, jeden spolubrat dnes pricestuje z Rakúska, ďalší je na Orave, ale je z Kežmarku, a tiež príde,“ tvrdí Zamkovský. On sám má vycestovať na misie, najskôr sa však chystá na referendum. „Svätý Ján Krstiteľ bránil manželstvo až po vyliatie krvi, aj my ho máme obraňovať,“ povedal ďalej.

Referendum 2015
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

Povzbudil k tomu nielen veriacich, ale aj miestne spoločenstvo Rieka života. Redemptoristi často cestujú po celom Slovensku, stretávajú sa s rodinami v kríze. Ako Zamkovský povedal, uvedomujú si, že mladá generácia už sobáš a manželstvo vníma inak. Rovnako je to aj v prípade referenda. „Myslím si, že tu ide o budúcnosť, o niečo, čo by malo chrániť do budúcna. Rodinám máme pomáhať stále, musíme sa im venovať, aby manželstvo nebolo sobášom uzavretý projekt, ale snažíme sa ich sprevádzať,“ uviedol. Na misiách majú vždy špeciálne príhovory venované otcom, matkám, mladým, ale aj manželom.

10:20 Máme slabú legislatívu proti referendu

Referendum o ochrane rodiny odhalilo nedostatočnú legislatívu o inštitúte referenda, myslí si programová riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk. „Ukázalo sa, že na referendum máme ako spoločnosť 25 rokov po revolúcii nedostatočne upravené pravidlá,“ povedala Wienk.

„Na rozdiel od volieb nikto nesleduje výdavky na referendové kampane, žiaden zákon nezdôrazňuje transparentnosť takýchto zdrojov a nenúti aktérov, ktorí vedú kampane pred referendom, zverejňovať svoje výdavky a príjmy,“ vyjadrila sa Wienk.

Referendum 2015
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: TASR)

Konanie referenda podľa Wienk zároveň ukázalo, že nie je dostatočne upravená kampaň v médiách, ktoré si nemusia byť isté, či kampaň uverejniť alebo nie. „Toto by malo byť poučením pre celú spoločnosť, aby sa zmobilizovali parlamentné sily a aby sa zladili pravidlá, ktoré fungujú pre voľby a referendum,“ dodala aktivistka. Podľa Wienk súčasné dianie poukázalo na to, že aj referendum dokáže byť citlivá téma, ktorá zasiahne celú spoločnosť.

„Aj do referenda môžu vstupovať rôzne skupiny s rôznymi záujmami, ktoré sa budú snažiť ovplyvňovať verejnú mienku a míňať na to finančné prostriedky. Takisto ako vo voľbách aj referendové otázky sú politickými otázkami, a mali by sme mať tie isté práva na informácie ako vo voľbách,“ uzavrela.

9:54 V Žiline prišli hlasovať aj školské sestry sv. Františka

Do referendového okrsku číslo 3 v Základnej škole na Hollého ulici v Žiline prišli dnes ráno aj sestry z Kongregácie školských sestier sv. Františka. Kongregácia spravuje Gymnázium sv. Františka, ktoré sídli v Katolíckom dome v Žiline. "V našom provinciálnom dome je 20 sestier. Väčšinu sú to tie, ktoré vyučujú na gymnáziu. Aj my sme sa modlili za referendum, aj sme sa postili. Aj sme sa o tom rozprávali," povedala provinciálna predstavená kongregácie sestra Magdaléna.

Referendum 2015
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: TASR)

Doplnila, že na voľbách aj referendách sa zúčastňujú pravidelne. "Sme občanmi tohto štátu a podieľame sa na tom, čo sa v ňom deje. Je to naša občianska povinnosť a z toho sa nechceme vynímať. Lebo aj toto patrí do nášho spôsobu života a aj do nášho prejavu žitia kresťanstva," skonštatovala sestra Magdaléna.

Vyjadriť názor v dnešnom referende s ňou prišla aj sestra Alžbeta, ktorá vyučuje na Gymnáziu sv. Františka. "Mladí ľudia vnímali referendum rôzne. Veľa o ňom diskutovali, veľa študovali, čítali a potom sa aj pýtali. A tak sme o tom rozprávali veľmi často. Referendum ich podnietilo k rozmýšľaniu a zamýšľaniu sa nad témami. Hľadajú, rozmýšľajú, čítajú. A vytvárajú si tak názory. Sú vo veku 15 až 18 rokov, takže práve v období hľadania. Veľa čítajú, veľa počúvajú a rozprávajú o tom," podotkla na margo atmosféry medzi študentmi gymnázia sestra Alžbeta.

Referendum 2015
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: TASR)

9:44 Prešovský gréckokatolícky arcibiskup hlasoval medzi prvými

Medzi prvými obyvateľmi, ktorí prišli v dnešnom referende o rodine hlasovať v okrsku číslo 27 na Kúpeľnej ulici v Prešove, bol aj prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak. Ako povedal, toto je jedna z prvých úloh dnešného dňa nielen pre to, že sa zúčastňuje na všetkých voľbách a hlasovaniach. Prišiel skoro pre to, lebo dopoludnia slúži odpustovú liturgiu pri príležitosti Fatimskej soboty v Ľutine v Sabinovskom okrese.

Referendum 2015
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: TASR)

"Ja si tieto úlohy a občianske povinnosti veľmi rád spĺňam. Nikto neberie práva tým, čo chcú inak žiť, majú rozum a slobodnú vôľu, no zase nech nikto nesiaha na práva rodín. Dnes podľa mňa všetci ľudia vstanú a prídu, aby sa zúčastnili na týchto voľbách, aby v referende dali hlas tomu, čo cítia vo svojom srdci," povedal tesne po hlasovaní arcibiskup.

9:30 Bugár opäť hlasoval v sprievode svojej manželky

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár sa zúčastnil na referende o rodine v mieste svojho trvalého bydliska v Šamoríne. Hlasovací lístok vhodil do urny v sprievode svojej manželky krátko po 8. hodine. Bugár sa doteraz zúčastnil na všetkých voľbách a nevynechal ani jedno referendum. "Je to určitým spôsobom nástroj priamej demokracie. Vždy treba povedať svoj názor, aj keď človek s niečím nemusí súhlasiť, myslím si, že je to veľmi dôležité," zdôraznil Bugár.

Béla Bugár vhadzuje hlasovací
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: TASR)

Podľa jeho ďalších slov, ak ľudia chcú povedať, čo žiadajú od politikov a zasiahnuť do politického vývoja spoločnosti, majú túto možnosť, ktorú by mali využiť. "Otázky nie sú najlepšie položené. Považujem za dôležité, že ak chceme chrániť rodinu, musíme v prvom rade chrániť deti a potom hovorme o tom, ako pomáhať rodine, ako pomáhať deťom," uviedol.

Béla Bugár vhadzuje hlasovací
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: TASR)

8:25 Všetky referendové miestnosti sa na Slovensku otvorili načas o 7.00 h.

Zároveň začala zasadať Ústredná komisia pre referendum (UKR), ktorá má na stole tri podnety. Prvý sa týka posudzovania platnosti hlasovacích lístkov. Ďalší je o údajne zlom informovaní voličov v Rádiu Expres, kde mali mylne informovať, že odpovede na hlasovacom lístku sa krúžkujú. Posledný podnet sa týka nesprávneho vyhotovenia zoznamu voličov.

LGBTI aktivisti nebudú prípadný neúspech referenda oslavovať

8:20  LGBTI aktivisti, medzi ktorými je aj Romana Schlesinger z Queer Leaders Fora, neočakávajú, že sa v dnešnom referende o ochrane rodiny naplní kvórum, no oslavovať to nebudú. "Už to, že sme museli absolvovať ako spoločnosť tieto posledné mesiace a atmosféru s nimi spojenú, hovorí samo za seba," uviedla. Spoločnosť je podľa nej rozhádaná, spolarizovaná.

Spoluzakladateľka Queer Leaders Forum
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

Za posledný týždeň jej kolegu dvakrát verbálne napadli, takisto ho postrkovali za jeho sexuálnu orientáciu a raz dokonca vykopali z električky. "Druhýkrát ho verbálne napadli a sotili, keď sa ohradil voči dobrovoľníkom, ktorí rozdávali referendové letáky," vysvetlila. Veľa jej známych sa pohádalo s vlastnými rodičmi či priateľmi, pričom mnohých sa dotklo to, že ich blízka osoba na referendum pôjde, iných zasa to, že niekto ísť odmieta. "Verím, že budúcnosť prinesie konkrétne riešenia pre dobro všetkých, opatrenia na podporu rodín, ale aj zákony zrovnoprávňujúce LGBTI ľudí. Naše rodiny sú rovnocenné a verím, že raz budú mať také postavenie aj pred štátom," priblížila. Dodala, že bude určite pokračovať v začatom úsilí budovania otvorenej spoločnosti pre všetkých.  

8:00 V bratislavskej mestskej časti Vajnory je vo dvoch volebných okrskoch zapísaných 4332 občanov. Prvým voličom bol Jozef. "Myslím si, že referendum určite má svoj zmysel, lebo jednak dáva možnosť ľuďom, aby sa vyjadrili k otázkam, ktoré ich asi aj trápia. Na druhej strane si myslím, že kampaň, ktorá bola, dosť ľudí aktivizovala k tomu, aby sa na referende zúčastnili," povedal.

7:55 Prvými hlasujúcimi v dnešnom referende o rodine v bratislavskom Lamači bola rodina Škovierovcov. Hlasovacie lístky vhodila do urny spoločne osem minút po siedmej hodine. "Myslím si, že je dôležité zúčastniť sa na referende, aby bolo zachované ľudstvo a tvár ľudstva," vyjadrili sa manželia Daniel a Mária Škovierovci. Ich syn Peter dodal, že účasť na referende je dôležitá pre to, aby o otázkach, ktoré sú jeho predmetom, nerozhodovali politici, ale sami občania. "A aby sa vyjadrili, či chcú zachovať súčasný stav, ktorý na Slovensku je," dodal.

Rodina Škovierovcov
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: TASR)


Tí, ktorí prídu k referendovým urnám, môžu odpovedať na tri otázky: 1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou? 2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova? 3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?

Výsledky referenda oficiálne vyhlásia v nedeľu 8. februára. Neoficiálne výsledky zverejní po skončení hlasovania, dnes v noci, Štatistický úrad SR na webstránke http://www.volbysr.sk. Na rovnakom webe budú neskôr dostupné aj oficiálne výsledky. Referendum bude platné, ak sa na ňom zúčastní viac ako 50 percent oprávnených občanov. 

Propagácia referenda za rodinu
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

Podľa zákona o spôsobe vykonania referenda právo hlasovať má každý občan SR, ktorý najneskôr v deň konania referenda dovŕšil 18 rokov. Občania, ktorí majú trvalý pobyt na území Slovenska, potrebujú na hlasovanie občiansky preukaz. Ak však hlasujú mimo miesta svojho trvalého bydliska, musia okrskovej komisii predložiť aj vopred vybavený hlasovací preukaz, ktorý oprávňuje hlasovať v ľubovoľnom okrsku na Slovensku. Hlasovať môžu aj občania SR, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Musia však prísť hlasovať do ľubovoľnej referendovej miestnosti na Slovensku. Slováci žijúci trvalo v zahraničí sa okrskovej referendovej komisii musia preukázať cestovným dokladom a tá v Registri obyvateľov overí, či nemajú trvalý pobyt v SR. V referende nemôžu hlasovať tí, ktorým z dôvodu ochrany zdravia ľudí zákonom obmedzili osobnú slobodu, tiež väznení páchatelia obzvlášť závažných zločinov a ľudia zbavení spôsobilosti na právne úkony. 

Občan môže v hlasovaní na každú otázku odpovedať áno, alebo nie napísaním značky "X" do štvorčeka pod “ÁNO“ alebo “NIE“, ktoré sú pod každou otázkou. Posudzuje sa každá odpoveď osobitne. Aj keby bola platná iba jedna z troch je hlasovací lístok platný. 

Propagácia referenda za rodinu
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

Referendum bude platné, ak sa na ňom zúčastní viac ako 50 percent oprávnených občanov. Nerozhoduje, či občania hlasovali platne, alebo neplatne, napríklad či vyznačili “X“ do každého z rámčekov, či do žiadneho. Rozhodujúci je počet tých, ktorým v sobotu v miestnostiach na hlasovanie vydajú hlasovací lístok. V prípade, že by bolo referendum ako celok platné, tak pri každej otázke budú platné odpovede prijaté väčšinou hlasujúcich. 

Podľa zákona o spôsobe vykonania referenda sa v deň konania referenda až do skončenia hlasovania nesmú zverejňovať výsledky prieskumov hlasovania. Komisie a pracovníci ich odborných (sumarizačných) útvarov nesmú poskytovať informácie o priebehu a čiastkových výsledkoch hlasovania, a to až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania. Počas referenda je zároveň zakázané presviedčanie za určitý spôsob hlasovania v budovách, kde sídlia okrskové komisie, a v ich bezprostrednom okolí. Zákon o spôsobe vykonania referenda termín informačná kampaň nepozná. Predpokladané náklady na referendum sú približne 6,3 milióna eur. 

Propagácia referenda za rodinu
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

Od vzniku SR v roku 1993 sa uskutočnilo sedem plebiscitov. Zo všeľudových hlasovaní konaných v rokoch 1994, 1997, 1998, 2000, 2003, 2004 a 2010 bolo platné iba jedno, konkrétne referendum zo 16. a 17. mája 2003. Občania v ňom súhlasili s tým, aby sa Slovenská republika stala členským štátom Európskej únie.

Hlasovať v plebiscite môže každý občan SR čo má 18 a viac

Hlasovať v referende môže každý občan Slovenskej republiky, ak ale žije v zahraničí musí prísť dnes na Slovensko. Právo hlasovať v referende má každý občan SR, ktorý najneskôr dnes, teda 7. februára dovŕšil 18 rokov. Tí, čo majú trvalý pobyt na Slovensku potrebujú na hlasovanie občiansky preukaz. Ak však hlasujú mimo miesta svojho trvalého bydliska musia okrskovej komisii predložiť aj vopred vybavený hlasovací preukaz, s ktorým sa dá hlasovať v ľubovoľnom okrsku na Slovensku. Hlasovací preukaz by však nemali zabudnúť ani stratiť, bez neho im totiž neumožnia hlasovať. Rovnako treba mať pri sebe aj platný občiansky preukaz.

Hlasovať môžu aj občania SR, ktorí na Slovensku nemajú trvalý pobyt. Musia však prísť hlasovať do ľubovoľnej referendovej miestnosti na Slovensku. Slováci žijúci trvalo v zahraničí sa okrskovej komisii musia preukázať cestovným dokladom a tá Registri obyvateľov overí, či nemajú trvalý pobyt v SR. Približne 4,4 milióna občanov môže hlasovať dnes od 7:00 do 22:00 v 4 942 okrskoch.

Tak ako pri voľbách, aj pri plebiscite platí, že najmä zo závažných zdravotných dôvodov sa dá požiadať okrskovú komisiu o hlasovanie do prenosnej urny. Hlasovať sa dá aj v nemocniciach či zariadeniach sociálnych služieb, ale aj v celách policajného zaistenia, v miestach kde sa vykonáva väzba alebo trest odňatia slobody. K tým, čo v nich majú trvalý pobyt vyšle okrsková komisia, v ktorej územnom obvode je toto zariadenie, v spolupráci s vedúcim príslušného zariadenia prenosnú schránku na hlasovanie. Tí, čo v zariadení nemajú trvalý pobyt môžu hlasovať iba ak si vopred vybavili hlasovací preukaz. 

Propagácia referenda za rodinu
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: SITA)

Hlasovať nemôžu tí, ktorým z dôvodu ochrany zdravia ľudí zákonom obmedzili osobnú slobodu, tiež väznení páchatelia obzvlášť závažných zločinov a ľudia zbavení spôsobilosti na právne úkony. 

Pred hlasovaním sa každý občan musí okrskovej komisii preukázať preukazom totožnosti, teda občianskym preukazom, prípadne aj s hlasovacím preukazom alebo pasom. Pričom hlasovací preukaz okrsková komisia občanovi zoberie a pripojí k zoznamu občanov oprávnených hlasovať v referende. Po zázname do zoznamov dajú občanovi hlasovací lístok. Hlasuje sa za tzv. plentou. Občan môže na každú otázku odpovedať áno alebo nie tak, že napíše značku “X“ do rámčeka pod “ÁNO“ alebo “NIE“, ktoré sú pod každou otázkou.

Posudzuje sa každá odpoveď osobitne a aj keby bola platná iba jedna z troch, je hlasovací lístok platný. Do výsledku hlasovania v referende sa za každú otázku počítajú vždy iba odpovede vyznačené správne. Referendum bude platné, ak sa na ňom zúčastní viac ako 50 percent oprávnených občanov. Nerozhoduje, či občania hlasovali platne alebo neplatne, napríklad vyznačili “X“ do každého z rámčekov či do žiadneho. Rozhodujúci je počet tých, ktorým v sobotu v miestnostiach na hlasovanie vydajú hlasovací lístok. Ak by bolo referendum ako celok platné, tak pri každej otázke budú platné odpovede prijaté väčšinou hlasujúcich.

Na dnešnom referende sa bude môcť zúčastniť viac ako 8500 väzňov

Právo hlasovať v dnešnom referende o ochrane rodiny má viac ako 8500 väzňov. Na referende sa môžu zúčastniť dnes tak obvinení, ako aj právoplatne odsúdení. Aktuálne sa vo výkone väzby a výkone trestu odňatia slobody nachádza 1327 obvinených a 8755 odsúdených. S vysokou účasťou väzňov na dnešnom referende sa však neráta.

Napríklad na referende v roku 2010 sa zúčastnilo len 3,67 percenta väzňov, ktorí mali právo hlasovať. "Právo hlasovať v referende má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, v deň konania referenda sa nachádza vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody na území Slovenskej republiky, najneskôr v deň konania referenda dovŕšil 18 rokov veku a nie je u neho prekážka vo výkone hlasovacieho práva v referende. Prekážkou vo výkone hlasovacieho práva v referende je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany zdravia ľudí, výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony," objasnil nedávno riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Adrián Baláž.

Ako ďalej uviedol, každý ústav zabezpečí, aby obvinení a odsúdení boli informovaní o konaní referenda a včas písomne poučení o spôsobe a práve hlasovať v referende. Poučenie obsahuje aj informáciu, že obvinený alebo odsúdený, u ktorého nie je prekážka vo výkone hlasovacieho práva v referende, môže písomne požiadať obec, v ktorej má trvalý pobyt, o vydanie a zaslanie hlasovacieho preukazu.

"Tlačivo žiadosti na tento účel zabezpečí ústav. Žiadosť podáva obvinený alebo odsúdený písomne do obce, kde má trvalý pobyt najneskôr desať dní pred konaním referenda. Ústav zabezpečí na vlastné náklady odoslanie žiadosti o vydanie a zaslanie hlasovacieho preukazu pre obvinených alebo odsúdených, ktorí nemajú peňažné prostriedky. V deň konania referenda ústav zabezpečí predvedenie obvinených alebo odsúdených pred okrskovú komisiu pre referendum v ústave. Vo všetkých ústavoch sa hlasovanie bude realizovať do prenosnej hlasovacej urny," dodal Baláž.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu