Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenskí analytici nakrútili VIDEO: Podporujú zbrojenie armády, plňme záväzky NATO!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskí analytici podporujú transparentné zvýšenie zbrojenia Slovenska. Naša výzbroj je prakticky nefunkčná a záväzky NATO si plníme iba na polovicu. Preto by sme mali v tomto smere pridať. Toto je výzva expertov z inštitútu CEPI.

Video pripravil think-tank CEPI za podpory Divízie verejnej diplomacie NATO s cieľom lepšie komunikovať verejnosti, prečo Slovensko potrebuje stabilný obranný rozpočet.

Naši vojaci sú pripravení chrániť životy Slovákov pri živelných pohromách, ale aj pri vojenských konfliktoch. "Ich technika to má už dávno za sebou. 70 % vozidiel, 90% munície a celé naše letestvo je jednoducho staré a kazia sa," tvrdia analytici vo videu. A keďže každý štát ma povinnosť chrániť životy a slobodu občanov, je treba do armády zainvestovať.

Namiesto 2 percent dávame na výzbroj iba 1 percento
Zobraziť galériu (4)
Namiesto 2 percent dávame na výzbroj iba 1 percento  (Zdroj: topky)

Vstupom do NATO sme sa zaviazali investovať na obranu 2% HDP. Za posledných 5 rokov sme išli s výdavkami dole. "Dnes na ňu dávame len polovicu štandardu NATO. Kazíme si tak reputáciu spoľahlivej krajiny a dobrého spojenca. Nemá zmysel platiť polovicu za niečo, čo potom nebude fungovať," a na záver vyzvali na transparentné financovanie výdavkov na obranu.

Slovensko sa spolieha na obranu od spojencov
Zobraziť galériu (4)
Slovensko sa spolieha na obranu od spojencov  (Zdroj: topky)

V čase konfliktu na Ukrajine a zvýšenej informačnej aktivity zahraničných spravodajských služieb v našom regióne je potrebné, aby bola obrana štátu a naše pôsobenie v NATO celospoločenskou témou. "Odkazom spotu je nielen to, aby sme dodržiavali záväzky voči spojencom, ale že poriadne a transparentné financovanie obrany je v záujme občanov," uzavierajú z inštitútu CEPI.

NATO CEPI

Slovenskí analytici nakrútili VIDEO:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu