Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľká anketa našich politikov: Referendum rozdelilo Slovensko, ministri a poslanci odpovedajú!

(Zdroj: Aliancia za rodinu/Facebook)

BRATISLAVA - Kontroverzné referendum rozdelilo Slovensko. Toľko búrlivých reakcií na verejnosti, ale aj sociálnych sieťach si naša spoločnosť nepamätá. Oslovili sme preto našich ministrov a poslancov, aby prezradili, čo si o referende myslia a či sa zúčastnia. Pozrite si ich odpovede.

Referendum o ochrane rodiny sa na Slovensku uskutoční 7. februára, iniciovala ho Aliancia za rodinu, vypísal prezident Andrej Kiska. Budeme sa v ňom vyjadrovať k otázkam - či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.

Opýtali sme sa našich politických lídrov, či na referendum pôjdu, ako budú hlasovať a prečo sa takto rozhodli.

1. Zúčastníte sa?

2. Ako odpoviete na tri otázky?

3. Prečo sa zúčastníte?

Takto odpovedali poslanci:

Daniel Lipšic (NOVA)

1. Áno, zúčastním sa.

2. 3X ÁNO

3. Keďže si vážim občiansku iniciatívu, zúčastnil som sa každého referenda s výnimkou referenda o predčasných voľbách. Referendum o predčasných voľbách považujem za protisystémové, keďže demokracia je vybudovaná na pravidelných volebných... cykloch. Aj v budúcnosti sa plánujem zúčastniť každého referenda, teda aj takých, kde budem mať odlišný názor ako iniciátori referenda. (napr. o legalizácii eutanázie, o legalizácii drog, o manželstvách osôb rovnakého pohlavia alebo o zrušení zásady trikrát a dosť). Vyplýva to z môjho rešpektu a dôvery v rozhodovanie ľudí. Nemyslím si totiž, že elity rozhodujú lepšie a kompetentnejšie o otázkach verejného záujmu.

Martin Chren (SKOK)

"Referenda sa nezúčastním. O súkromí a občianskych právach ľudí iných ľudí sa nehlasuje. Ak by som sa zúčastnil referenda, znamenalo by to, že si osobujem právo hovoriť iným ľuďom, ako majú žiť. A také právo nemám ani ja, ani nikto iný. Rozhodovať o živote iných nemá nič spoločné s demokraciou a toto referendum robí zo Slovenska nemodernú krajinu."

Radoslav Procházka (SIEŤ, ex-poslanec)

1. Áno, pôjdem.

2. Svoje odpovede považujem za vec svojho osobného občianskeho názoru, ale prinajmenšom na jednu z otázok odpoviem kladne.

3. Pretože si vážim každú jednu príležitosť, pri ktorej môžem uplatniť svoj občiansky hlas.

Otto Brixi (SMER)

"Referenda sa pokusim zúčastniť a toto odporúčanie sa pokusim dat aj svojim priateľom ci známym. Bez ohľadu na formát položených otázok si vážim tento v ústave zakotveny inštitút a považujem za občianske sa minimálne z úcty k štátu a nim vynalozenym finančným prostriedkom k referendovým otázkam vyjadriť.

Odpovedať na otázky budem s prihliadnutím na moje cirkevno-náboženské, občianske, rodinné postavenie tak, aby som svojím hlasom neukrivdil hodnoty rodiny, ktorú vyznávam a považujem za dôležitú, ale naopak ani ľudom, kt.sa za prirodzenú rodinu v zmysle zákona o rodine nateraz považovať nemôžu."

Pavol Zajac (KDH)

1. Samozrejme, že pôjdem.

2. 3x Áno.

3. Záleží mi na rodine a na prorodinnej politike.

Zsolt Simon (MOST)

1. Pravdaže sa zúčastním.

2. Odpoveď si nechám pre seba. Nechcem nikoho ovplyvňovať.

3. Slovenský právny poriadok nedáva až taký veľký priestor na prejavenie vôle ľudí. Keď už toľko ľudí vyzbieralo podpis, malo by sa to rešpektovať, aj keď referendum vyvoláva veľké emócie.

Juraj Miškov (SKOK)

"Referenda, ktoré je iniciované jednou skupinou a je namierené proti inej skupine ľudí sa nezúčastním. Považujem ho za morálne defektné. Jeho jediným výsledkom je, že polarizuje spoločnosť a zvyšuje napätie medzi ľuďmi. Otázky, ktoré sú v referende uvedené sú už vyriešené v Ústave a v platných zákonoch."

Igor Matovič (OĽANO)

1. Pôjdem.

2. 3x Áno.

3. Patrí sa vyjadriť úctu k občianskej aktivite. Aj keď to nie je mnohým politikom po vôli, pretože chcú, aby boli ľudia pasívni. Referendum je jediný reálny nástroj priamej demokracie, kde môžu ľudia rozhodnúť. Pôjdem, pretože je to v súlade s mojim presvedčením.

Richard Sulík (SAS)

"Referenda sa nezúčastním, považujem ho za zbytočné. Radšej svoj čas strávim zmysluplnejšie. Referendum nič nerieši, zákonný stav pred referendom a po ňom zostane úplne rovnaký bez ohľadu na to, koľko ľudí sa ho zúčastní. Strana SaS však neplánuje míňať žiadne finančné prostriedky na antikampaň, radšej investujeme do prezentácií našich odborných riešení."

Ján Hudacký (KDH)

1. Idem a budem hlasovať za.

2. 3x Áno.

3.Súčasťou hodnôt, ktoré uznávam je výchova detí v rámci tradičných hodnôt. Takto rodina funguje a má svoje opodstatnenie. Odmietnuť treba trendy, ktoré sú umelé a vyhovujú mocným.

Jozef Viskupič (OĽANO)

"Vážim si inštitúty priamej demokracie, ale z dôvodu vysokého kvora pre platnosť referenda sa hlas ľudí, ktorí odmietajú jednu alebo viac otázok môže rozdeliť. Ak by bolo nižšie, zúčastnilo by sa viac ľudí a hlas by sa nerozdelil medzi tých, ktorí nepôjdu a tých, ktorí pôjdu a vyjadria sa negatívne. Ja nesúhlasím s otázkou číslo 1, pretože je riešená prijatím ústavného zákona a aj otázkou číslo 3. Z tohoto dôvodu, pretože nechcem svojou účasťou napomôcť prijatiu otázok, s ktorými nesúhlasím ako aj z dôvodu, že o otázkach menšín sa nemajú konať referendá, sa s veľkou pravdepodobnosťou referenda nezúčastním."

Ľuboš Blaha (SMER)

"Referenda sa nezúčastním, pretože ho považujem za ponižujúce pre sexuálne menšiny. O kvalite života menšín by nemala rozhodovať väčšina a určite nie spôsobom "za-proti". O veciach sa treba baviť do hĺbky, majú mnoho odtieňov. Som síce zarytý heterosexuál a mám doma ženu a dieťa, ale rešpektujem práva menšín a myslím si, že inštitúciu rodiny menšiny nijako neohrozujú, len chcú mať rovnoprávnosť a uznanie.

Nikto navyše o adopciách detí homosexuálmi nehovorí, takže ide o irelevantnú tému - je to len zámienka na šírenie nenávisti voči inakosti. Referendum ako inštitúciu si vážim, ale na toto referendum jednoducho nepôjdem: neúčasť je navyše najefektívnejší spôsob, ako vyjadriť svoj odmietavý postoj voči ultra-konzervativizmu a bigotnosti Aliancie za rodinu, ktorá ho zvolala. Želám homofóbom, aby raz našli lásku k blížnemu a dokázali ju aplikovať aj na ľudí, ktorí sú iní ako oni. Ja nie som kresťan a dokázal som to - možno by to mohli skúsiť aj oni."

Helena Mezenská (OĽANO)

1. Áno

2. Vo všetkých áno.

3. Pretože verím, že deklaratívna podpora udržania slovenskej rodiny ako základnej bunky spoločnosti sa pretaví a bude pokračovať aj v rovine podpory rodiny v reálnom živote. Štandardná rodina na Slovensku čelí v mnohých prípadoch rozdeleniu aj pre náročné a záťažové sociálno ekonomické podmienky. Napríklad matky ako opatrovateľky v zahraničí, vzdialené od svojich detí, otcovia a muži v niekoľko týždňových turnusoch sú priam nútení odchádzať od rodín pre zabezpečenie základných potrieb a živobytia, lebo na Slovensku to žiaľ nedokážu zvládnuť. Prípadne nemajú pracovné možností a príležitosti.

Takto odpovedali slovenskí ministri:

Róbert Kaliňák (Minister vnútra)

Referendum je podľa podpredsedu vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka nástrojom priamej demokracie, ktorý si zaslúži úctu a rešpekt. Minister si ctí tradície z novembra 1989, a preto považuje za svoju povinnosť zúčastniť sa na referende.

Ján Počiatek (Minister dopravy)

Referenda sa treba zúčastniť a vyjadriť svoj slobodný názor.

Miroslav Lajčák (Minister zahraničných vecí)

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, ktorý je zároveň aj predsedom Rady vlády pre ľudské práva, sa na referende nezúčastní, pretože v čase jeho konania bude na dlhšie plánovanej zahraničnej služobnej ceste. Vo všeobecnosti však vníma referendum ako nástroj demokracie, ktorým môžu občania slobodne vyjadriť svoj názor.

Mrzí ho však, že v tomto konkrétnom prípade sa v rámci kampane pred referendom rozšírila atmosféra strachu a rozdeľuje sa spoločnosť manipuláciou s faktami, zavádzaním a vytváraním pocitu, akoby bolo referendum o ochrane spoločnosti pred rozhodnutiami, ktoré nikdy neboli na stole a spoločnosť na ne ani nie je pripravená.

Peter Žiga (Minister životného prostredia)

Referendum je demokratický inštitút, ktorý by občania mali využívať, preto sa ho minister Peter Žiga zúčastní. Odpovede na konkrétne otázky však zverejňovať nebude, pretože nechce ovplyvňovať verenú mienku.

Pavol Pavlis (Minister hospodárstva)

Pavol Pavlis považuje referendum za demokraticky nástroj, ktorým majú možnosť občania vyjadriť svoj názor. Keďže ide v tomto prípade o iniciatívu občianskeho združenia, nepovažuje za vhodne prezentovať či sa na referende zúčastni, alebo nie a ako bude v referende hlasovať, pretože nechce ovplyvňovať ako politik verejnú mienku.

Ľubomír Jahnátek (Minister pôdohospodárstva)

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek podporuje referendum, pretože je to najvyššia forma demokracie, ktorou možno vyjadriť svoj názor. Svoju voľbu nebude vopred zverejňovať z dôvodu ovplyvňovania iných.

Juraj Draxler (Minister školstva)

Pán minister akceptuje demokratické právo občanov na vyjadrenie svojho názoru v referende. Nebude sa však vyjadrovať ani k svojej účasti, ani k postojom.

Marek Maďarič (Minister kultúry)

Minister kultúry sa referenda zúčastní, pretože ide o občiansku iniciatívu, ktorá splnila náročné kritériá na jeho vyhlásenie a jeho otázky odobril aj Ústavný súd SR. Minister kultúry  nebude v referende na všetky otázky odpovedať rovnako.

Viliam Čislák (Minister zdravotníctva)

Viliam Čislák považuje účasť na referende za ústavné právo každého občana.

Martin Glváč (Minister obrany)

Áno, zúčastním sa. Referendum považujem za nástroj demokracie, v ktorom môžu občania vyjadriť svoj názor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu